Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

εύκολη πίτα


ευκολη πιτα
Originally uploaded by Elefteriaki

υλικά
για τη ζύμη
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
3 αυγά
1 κουτ σούπας ξύδι
αλάτι, πιπέρι

για τη γέμιση
1/2 κιλό σπανάκι
1/4 τυρί
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 1-2 πράσα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
λίγο άνηθο
αλάτι πιπέρι


εκτέλεση
σε ένα μεγάλο λεκανακι βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη (κραταμε ενα αυγο για το τελος)
προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας
τη χωρίζουμε στα δυο και την πλάθουμε σε μπάλες (η μια λίγο ποιο μεγάλη)
σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
σε ένα βαθύ τηγάνι βάζω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να τσιγαριστεί και από πάνω βάζω το σπανάκι όπως το έπλυνα με τα υγρά του
κλείνω το καπάκι και το αφήνω σε χαμηλή φωτιά να μαραθεί
βάζω το μαϊντανό, τον άνηθο ,αλάτι και πιπέρι και το αφήνω λίγο να πάρει καμιά βράσει
το βάζω σε σουρωτήρι να στραγγίσει από τα πολλά υγρά και κρατάω ένα ποτήρι.
αλευρώνω την επιφάνεια εργασίας και παίρνω τη μεγάλη μπάλα ζύμης και την ανοίγω ένα χοντρό φύλλο, λίγο ποιο μεγάλο από το ταψί μας
βουτυρώνω το ταψί και βάζω το φύλλο έτσι ώστε να καλύψει και το πλαϊνό
βάζω μέσα τη γέμιση (το σπανάκι) και τρίβω από πάνω το τυρί με τα χέρια μου να πάει παντού
ανοίγω και το άλλο φύλλο όσο το ταψί και σκεπάζω την γέμιση.
με το πινέλο βρέχω το πάνω φύλλο στην άκρη
γυρνάω προς τα μέσα το κάτω φύλλο και το πατάω λίγο με τα δάχτυλα να κολλήσει
χτυπάω ένα αυγό με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και αλείφω την πίτα
την χαράζω και αδειάζω από πάνω το ποτήρι με το ζουμί απο το σπανάκι και κουνάω να πάει παντού
το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσει πάνω κάτω
όταν τελειώσει τη βγάζω και τη σκεπάζω με μια βρεγμένη πετσέτα

συνταγή της πεθεράς όταν δεν είχε κέφια!!!!!!!!


καλή όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: