Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009

μελομακάρονα

-->

Yλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κούπας ζάχαρη
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
1 κούπα σπορελαιο
½ κούπα βούτυρο βιταμ ή φυτινη
¾ κούπα σόδα (αναψυκτικό)
1 ½ κουτ. γλ. σόδα
1 κουτ. γλ. κανέλα
½ κουτ. γλ. γαρύφαλλο
½ κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο

σιρόπι
1 ½ κούπα μέλι
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα νερό

1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια

Eκτέλεση
βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ, εκτός από το αλεύρι και τη σόδα, και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν
κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μίξερ μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη (μπορεί να μην το πάρει όλο, είναι ανάλογα με το αλεύρι)
σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για κάνα μισάωρο
εντομεταξυ ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 5 λεπτά
το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
παίρνουμε λίγη ζύμη και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα σε σχήμα οβάλ ή στρογγυλά
τα αραδιάζουμε αραιά στο ταψί μας πάνω σε λαδόκολλα
τα πατάμε ελαφρώς να γίνουν λίγο πλακέ και με ένα πιρούνι να κάνουμε σχέδιο γύρο γύρο
τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσουν.
τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε λίγα λίγα στην κατσαρόλα να σιροπιαστούν
τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα στο ταψί μας ανάποδα
μετά απο κανα μισαωρο τα γυρνάμε από την καλή και τα πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι
τα μεταφέρουμε στην πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα καρύδι

Δεν ξεχνώ
τα κάνουμε μικρούτσικα γιατί φουσκώνουν πολύ

καλή όρεξη

4 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Και του χρόνου να είσαι καλά να ξανακάνεις!!
Καλές γιορτές!!!

elen είπε...

Μοσχομύρισαν φιλενάδα!!! Και του χρόνου με υγεία!!!

big mama είπε...

Γεια στα χέρια σου! Και του χρόνου!

Ελευθερία είπε...

όντως μοσχοβόλησε το σπιτι, αντε και... καλοφαγωτα τωρα!!!! lol, lol, lol, lol