Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

κέικ κατσαρόλας

είναι ένα κέικ που το φτιάχνουμε στην κατσαρόλα και χωρίς μίξερ
έξτρα σοκολατένιο και με το δικό του σιρόπι

κέικ κατσαρόλας

υλικά
1 βιταμ
1 1/2 ποτήρια φαρίνα (1/2 πακετο)
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
8-10 κουταλιές κακάο (χωρίς ζάχαρη)
5 αυγά
3 βανίλιες
1/2 κουτάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική

εκτέλεση
σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βιταμ , το νερό και τη ζάχαρη.
αφού λιώσει το βιταμ ρίχνουμε το κακάο και το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις.
κρατάμε στην άκρη 2 ποτήρια από το μείγμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
(το βάζω στο νεροχύτη με κρύο νερό, σαν Μπεν Μαρί, να κρυώσει πιο γρήγορα
αφού κρυώσει ρίχνουμε στο μείγμα και τα αυγά, τα οποία τα έχουμε χτυπήσει
πρώτα χώρια, στο σύρμα.
τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει τις βανιλιες, τη σόδα και το αλάτι
ανακατεύουμε καλά να γίνει μια λεία ζύμη, το βάζουμε σε αλευρωμένο ταψί μακρόστενο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 στον αέρα
το βγάζουμε, το κόβουμε, το τρυπάμε παντού (για να ρουφήξει καλά το σιρόπι του) και το περιχύνουμε με το μείγμα που έχουμε κρατήσει

δεν ξεχνώ
ζεστό το κέικ, χλιαρό το σιρόπι

καλή όρεξη

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ατομικά μηλοπιτάκια

ατομικά μηλοπιτάκια

υλικά
1 κούπα ζάχαρη
2-3 βανίλιες
3 αυγά
200 γρ Βιτάμ
1 φαρίνα και κάτι
4 μήλα σε κύβους
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

προαιρετικά κανέλα και σταφίδες

εκτέλεση

λιώνουμε το Βιτάμ με τη ζάχαρη, το αφήνουμε να κρυώσει
καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους, τα περιχύνουμε με το χυμό από το λεμόνι,
τα ανακατεύουμε να μην μαυρίσουν, και αφήνουμε στην άκρη
χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα
ανακατεύουμε γρήγορα και προσθέτουμε το αλεύρι και τις βανίλιες μέχρι να γίνει πηχτός χυλός
και τέλος βάζουμε τα μήλα και ανακατεύουμε να πάει παντού
βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί και ρίχνουμε τη ζύμη κουταλιά κουταλιά αραιά να μην κολλήσουν μεταξύ τους (περίπου 12 στο ταψί του φούρνου)
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στον αέρα για 20 λεπτά περίπου
τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη

δεν ξεχνώ
το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά πηκτό και να μην απλώσει στο ταψί
μπορούμε να τα κάνουμε στις ειδικές φόρμες για μαφιν

καλή όρεξη

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

νουά λεμονάτο

εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ, ότι πρέπει για τραπέζι ή μπουφέ

νουά λεμονάτο

υλικά
1 κιλό νουά σε φέτες
1 κρεμμύδι στα τέσσερα
2 καρότα κομμένα στα τέσσερα
2 κλαδάκια σέλινο
5 κλαδάκια μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
1χυμό από ένα λεμόνι
ελαιόλαδο

προαιρετικά 1 ποτηράκι ρετσίνα

εκτέλεση
βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στη χύτρα μας και τσιγαρίζουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει
το σβήνουμε με τη ρετσίνα
προσθέτουμε τα καρότα, το κρεμμύδι, το σέλινο, το μαϊντανό, το χυμό του λεμονιού και 1 ποτήρι νερό, αλάτι και πιπέρι
κλείνουμε τη χύτρα και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά
βγάζουμε το κρέας και το σκεπάζουμε να μην ξεραθεί
βάζουμε στο μούλτι ότι έχει μείνει στη χύτρα και το πολτοποιούμε να γίνει η σάλτσα μας

δεν ξεχνώ
σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ και βάζουμε από πάνω 1-2 κουταλιές από τη σάλτσα μας

καλή όρεξη

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Τυροπιτάκια σαν τριαντάφυλλο

κασεροτυροπιτάκια σε στρόγγυλες μπουκίτσες, ότι πρέπει για μπουφέ!!!!!!

τυροπιτακια σαν τριανταφυλλο

υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 κούπα τυρί (φέτα)
1 κούπα κεφαλογραβιέρα (τριμμένη)
βούτυρο-ελαιόλαδο
1 αυγό

εκτέλεση
βάζουμε το φύλλο στον πάγκο από τη στενή του πλευρά και το αλείφουμε με το μείγμα βούτυρο ελαιόλαδο,
ανακατεύουμε τα τυριά και ρίχνουμε πάνω στο φύλλο τυρί να παει παντού
το βρέχουμε με λίγο νερό (ψεκαστήρα) για να μην ξεραθεί το φύλλο και να μείνει μαλακό και αφράτο
βάζουμε από πάνω το άλλο φύλλο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία
όταν τελειώσουμε και με το τρίτο φύλλο (βουτυρώνουμε, πασπαλίζουμε και βρέχουμε) το τυλίγουμε σε ρολλό
το βουτυρώνουμε εξωτερικά και αφού το τυλιξουμε καλά σε μεμβράνη σαν καραμέλα το βάζουμε στην κατάψυξη
όταν θέλουμε να τα φτιάξουμε τα βγάζουμε λίγο νωρίτερα από την κατάψυξη και αφού μαλακώσει λίγο, το κόβουμε σε ροδέλες γύρο στα 3 εκατοστά
τα αραδιάζουμε πάνω σε λαδόκολλα ξαπλωτά και τα αλείφουμε με αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για 35-40 λεπτά

δεν ξεχνώ
είναι εύκολα και γρήγορα, τα κάνουμε όταν έχουμε χρόνο και μας βγάζουν ασπροπρόσωπους σε δύσκολες στιγμές

καλή όρεξη

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

σπιτική πίτσα


πιτσα

υλικά
1 κούπα χλιαρό νερό
1 κύβο μαγιά φρέσκια ή ένα φακελάκι
κέτσαπ ομοσπονδίας
αλάτι
πιπέρι
σκόρδο σε σκόνη
βασιλικό ή ρίγανη
σουσάμι
λίγο λάδι
Βιτάμ
αλεύρι όσο πάρει να γίνει μαλακια ζύμη

12 φέτες κασέρι
12 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα
3-4 φρέσκα μανιτάρια
2-3 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες
1-2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
2 ντομάτες σε φέτες
1 φέτα τυρί
ελιές σε ροδέλες
καυτερό

εκτέλεση
ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά, αλάτι, πιπέρι, λίγο σκόρδο και το βασιλικό ή τη ρίγανη και το ελαιόλαδο
τέλος προσθέτουμε το αλεύρι όσο πάρει, μεχρινα γίνει μια μαλακιά ζύμη
το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο
εντομεταξυ αλείφουμε με το Βιτάμ το ταψί του φούρνου και από πάνω απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα να παύει παντού
βρέχουμε την άκρη με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι για να κολλήσει
βάζουμε από πάνω το κέτσαπ και απλωνουμε να παει παντού
βάζουμε μια στρώση κασέρι, ζαμπόν, πιπεριές, μανιτάρια και πάνω πάνω την ντομάτα και τέλος το τυρί, την ελιά και το καυτερό.
την ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο μεχρι να ροδίσει λίγο η ζύμη

καλή όρεξη

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

αλμυρό κέικ

το κάνω πάνω από 10 χρόνια και δεν το αλλάζω, είναι το πιο νόστιμο αλμυρό κέικ που έφαγα ποτέ !!
αλμυρο κεικ

υλικά
3 κούπες φαρίνα
1 Βιτάμ
4 αυγά
1 κούπα γάλα
5-7 φέτες ζαμπόν σε κύβους
350 γρ κασέρι τριμμένο
1 πράσινη πιπεριά σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
1 κίτρινη πιπεριά σε κύβους
αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση

χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο να μαλακώσει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά , το γάλα
εντο μεταξύ πασπαλίζετε με τη φαρίνα το ζαμπόν και τις πιπεριές και τα ανακατεύουμε να αλευρωθούν καλά και να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα προσθέτουμε στη ζύμη μας
τέλος προσθέτουμε το κασέρι και τη φαρίνα και ανακατεύουμε να γίνει μια ομοιόμορφο μίγμα
βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα ή την καλύπτουμε με λαδόκολλα και αδειάζουμε μέσα το μίγμα
ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-170 στον αέρα για 45-60 λεπτά

δεν ξεχνώ

το κέικ είναι ψιλουγρό μέσα, και πολύ χορταστικό.
μπορούμε να το κάνουμε και σε φόρμες για μαφιν, τέλεια για μπουφέ, πάρτι και δεκατιανό για τα παιδιά στο σχολείο

καλή όρεξη

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

εύκολα μπισκοτάκια cookies (ποικιλία)


cookies

υλικά
1 πλάκα Βιτάμ (εκτός ψυγείου)
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 1/4 κούπα αλεύρι
2 αυγά
1/4 κουτ γλυκού αλάτι
1 κούπα φουντούκια (αλεσμένο στο μουλτι)
1/2 κούπα σταφίδες
1 σακουλάκι σταγόνες σοκολάτας
1/2 κούπα corn flakes (τα απλά)

εκτέλεση
χτυπάμε το Βιτάμ με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατεψει
προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τέλος το αλεύρι
το χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και το χωρίζουμε στα τέσσερα
στο κάθε τέταρτο ζύμης βάζουμε
*1/2 κούπα φουντούκι και λίγες σταγόνες σοκολάτας
*1/2 κούπα φουντούκι με 1/4 σταφίδες
*1/2 κούπα corn flakes και λίγες σταγόνες σοκολάτας
*1/4 κούπα σταφίδες και σταγόνες σοκολάτας
ανακατεύουμε μαλακά να πάνε παντού τα υλικά
στο μεγάλο ταψί του φούρνου βάζουμε λαδόκολλα
με ένα κουτάλι του γλυκού βάζουμε μικρές ποσότητες ζύμης
πολύ αραιά (12 στο ταψί του φούρνου)
απλώνουν και γίνονται στρόγγυλα και πλακέ από τη θερμότητα
τα ψήνουμε σε προπερασμένο φούρνο στους 150 στον αέρα για 15-20 λεπτά

δεν ξεχνώ
όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τραβάμε τη λαδόκολλα και την βάζουμε στον πάγκο μαζί με τα μπισκότα (είναι τόσο λεπτά που μέχρι να κρυώσει το ταψί, μπορεί να ξεραθούν)
μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα και να βουτάτε μέσα το μισό μπισκότο και να τα ξαναβάλετε στη λαδόκολλα να κρυώσουν

τη συνταγή τη βρήκα σε ένα διαφημιστικό της Γιωτης και έβαλα και γω το χεράκι μου.

καλή όρεξη


Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Μπρόκολομακαρονάδα

μακαρονάδα με μπρόκολο

υλικά
1 πακέτο μακαρόνια
1-2 μπρόκολα
2 μανιτάρια φρέσκα και κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
1-2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
10 φέτες μπέικον σε κύβους
200 ml κρέμα γάλακτος
λίγα φύλλα φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

εκτέλεση
κόβουμε το μπρόκολο σε μικρές φουντίτσες και το βράζουμε λίγο μέχρι να μαλακώσει. προσέχουμε να μην μαλακώσει πολύ.
βράζουμε το μπρόκολο και στο ίδιο νερό βράζουμε τα μακαρόνια μέχρι να γίνουν αλ τεντε
σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε το σκόρδο με το μπέικον μέχρι να πάρει λίγο χρώμα,
τα μανιτάρια και αφού μαραθούν και πιουν το ζουμί τους
βγάζουμε το σκόρδο και προσθέτουμε τη ντομάτα σε κύβους και το μπρόκολο.
βάζουμε την κρέμα γάλακτος και κουνάμε το τηγάνι να πάει παντού. δεν ανακατεύουμε να μην διαλυθούν οι ντομάτες και το μπρόκολο.
λίγο αλάτι, πιπέρι το βασιλικό και τέλος τα μακαρόνια.
σβήνουμε το μάτι, το αφήνουμε δυο λεπτά και σερβίρουμε.

δεν ξεχνώ
δοκιμάστε την έτσι χωρίς κασέρι και θα με θυμηθείτε, έχει τόσο έντονες γεύσεις που δεν το χρειάζεται!!!!!!!

τη συνταγή την βρήκα στις "συνταγές της παρέας" και από τότε την λατρέψαμε

καλή όρεξη

πίτσα η γρήγορη (με παλιό ψωμί)


πιτσα η γρηγορη (με παλιο ψωμι)

υλικά

1-1 1/2 παλιό ψωμί σε κύβους
1 κούπα γάλα
1-2 αυγά
κασέρι τριμμένο
ζαμπόν λεπτές φέτες
μπέικον λεπτές φέτες
πιπεριές σε ροδέλες
μανιτάρια σε φέτες
1-2 ντομάτες σε φέτες
ελιές σε φέτες

εκτέλεση
καλύπτω το ταψί μου με λαδόκολλα
χτυπάω τα αυγά με το γάλα και περιχύνω το ψωμί
ζυμώνω λίγο με τα χέρια μου και το βάζω στο ταψί
το πατάω με τα χέρια μου να παει παντού
από πάνω βάζω κασέρι, ζαμπόν, μπέικον, πιπεριές, μανιτάρια, ντομάτα και ελιές
το ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στον αέρα στους 200 μέχρι να ροδίσει

τη συνταγή την βρήκα σε κάποιο blog αλλά δεν θυμάμαι ποιο, όποια ξέρει την πηγή ας μου στείλει το λινκ να το προσθέσω

καλή όρεξη

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

αλμυρά σνακς με παλιό ψωμί


αλμυρά σνακς με παλιό ψωμί

υλικά
παλιό ψωμί
αλάτι
ρίγανη
σκόρδο σε σκόνη
ελαιόλαδο

εκτέλεση
κόβουμε το ψωμί σε μπαστουνάκια
βάζουμε στο ταψί του φούρνου λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε το ψωμί σε μπαστουνάκια
ρίχνουμε λίγο λάδι να πάει παντού, εγώ έχω ένα ψεκαστήρα με λάδι, βολεύει πολύ αν και μπουκώνουν και χαλάνε εύκολα (αυτά για τα ρούχα)
πασπαλίζω αλάτι, ρίγανη και λίγο σκόρδο
ανακατεύω και τα βάζω στο φούρνο στους 120-150 στον αέρα για 15-20 λεπτά

δεν ξεχνώ
αν είναι πολύ το ψωμί τι χωρίζω σε δυο ταψιά, αλλά τα ψήνω μαζί
καλό είναι να τα βγάλω να τα ανακατέψω, να παει το πάνω κάτω, και να τα ξαναβάλω στο φούρνο

τη συνταγή αυτή την έκανε η μαμά μου σε φέτες, σαν αρωματικές φρυγανιές, ή σε κρουτον
εγώ τα έκανα σε μπαστουνακια να μπορούν να τα πιάνουν και να τρώνε τα παιδιά

καλή όρεξη

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

εύκολη πίτα


ευκολη πιτα
Originally uploaded by Elefteriaki

υλικά
για τη ζύμη
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 ποτήρι νερό χλιαρό
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
3 αυγά
1 κουτ σούπας ξύδι
αλάτι, πιπέρι

για τη γέμιση
1/2 κιλό σπανάκι
1/4 τυρί
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 1-2 πράσα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
λίγο άνηθο
αλάτι πιπέρι


εκτέλεση
σε ένα μεγάλο λεκανακι βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη (κραταμε ενα αυγο για το τελος)
προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας
τη χωρίζουμε στα δυο και την πλάθουμε σε μπάλες (η μια λίγο ποιο μεγάλη)
σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί.
σε ένα βαθύ τηγάνι βάζω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να τσιγαριστεί και από πάνω βάζω το σπανάκι όπως το έπλυνα με τα υγρά του
κλείνω το καπάκι και το αφήνω σε χαμηλή φωτιά να μαραθεί
βάζω το μαϊντανό, τον άνηθο ,αλάτι και πιπέρι και το αφήνω λίγο να πάρει καμιά βράσει
το βάζω σε σουρωτήρι να στραγγίσει από τα πολλά υγρά και κρατάω ένα ποτήρι.
αλευρώνω την επιφάνεια εργασίας και παίρνω τη μεγάλη μπάλα ζύμης και την ανοίγω ένα χοντρό φύλλο, λίγο ποιο μεγάλο από το ταψί μας
βουτυρώνω το ταψί και βάζω το φύλλο έτσι ώστε να καλύψει και το πλαϊνό
βάζω μέσα τη γέμιση (το σπανάκι) και τρίβω από πάνω το τυρί με τα χέρια μου να πάει παντού
ανοίγω και το άλλο φύλλο όσο το ταψί και σκεπάζω την γέμιση.
με το πινέλο βρέχω το πάνω φύλλο στην άκρη
γυρνάω προς τα μέσα το κάτω φύλλο και το πατάω λίγο με τα δάχτυλα να κολλήσει
χτυπάω ένα αυγό με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και αλείφω την πίτα
την χαράζω και αδειάζω από πάνω το ποτήρι με το ζουμί απο το σπανάκι και κουνάω να πάει παντού
το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσει πάνω κάτω
όταν τελειώσει τη βγάζω και τη σκεπάζω με μια βρεγμένη πετσέτα

συνταγή της πεθεράς όταν δεν είχε κέφια!!!!!!!!


καλή όρεξη

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

έξτρα σοκολατένιο κέικ





το πιο σοκολατένιο και αφράτο κέικ που έφαγα ποτέ.

υλικά
  • 1 φαρίνα
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια γάλα
  • 4 αυγά
  • 1 πακέτο κακάο σε σκόνη (το κλασικό χωρίς ζάχαρη)
  • 1 1/3 φλιτζάνι σπορέλαιο
  • 5 βανίλιες
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι (το απλό)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα μαγειρική (σκόνη)
  • άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα ή γλάσο σοκολάτας

εκτέλεση
  1. χτυπάω τα αυγά στο μίξερ με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν
  2. προσθέτω ένα ένα τα ποτήρια το γάλα αφού πρώτα βάλω το ξύδι και ανακατέψω
  3. μέσα στο αλεύρι βάζω τις βανίλιες, τη σόδα και το αλάτι , το ανακατεύω και το προσθέτω στο μείγμα
  4. κοσκινίζω και προσθέτω και το κακάο
  5. τέλος προσθέτω το λάδι και το αφήνω να χτυπηθεί καλά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη
  6. το βαζω σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 στον αέρα για 45 λεπτά περίπου
  7. το αφήνουμε να κρυώσει πριν το βγάλουμε από τη φόρμα να μην διαλυθεί
  8. το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή το περιχύνουμε με γλάσο σοκολάτας

δεν ξεχνώ
βγάζει 2 κέικ και 12 μαφιν, φουσκώνει πάρα πολύ

τη συνταγή αυτή μου την πρότεινε μια φίλη για να κάνω ένα κέικ σοκολάτας με κρέμα βανίλια και γλυκό του κουταλιού βύσσινο, και είναι από τις συνταγές τις παρέας

καλη ορεξη

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Στραπατσάδα της γιαγιάς

Άλλες γεύσεις, άλλες μυρωδιές, άλλες θύμισες !!!!!!!!!!!!
κλασική καλοκαιρινή συνταγή που μας την έκανε πάντα η γιαγιά με αυγά ημέρας από τις κότες της στην αυλή και ντομάτες ώριμες στο κλαδί από τον μπαχτσέ της.

στραπατσαδα 003


υλικά
* 3 ντομάτες στον τριφτή
* 6 αυγά
* 1/4 φέτα
* αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
* ελαιόλαδο
* προαιρετικά καυτερή πιπεριά

εκτέλεση
Βάζουμε στο τηγάνι την πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες, και την τσιγαρίζουμε.
Προσθέτω την ντομάτα και την αφήνω να πάρει μια βράση, να μην δέση η σάλτσα.
Σπάμε ένα ένα τα αυγά στο τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πρώτα τα ασπράδια και μετά τους κρόκους.
Μόλις αρχίσουν να σφίγγουν τα αυγά, ανακατεύουμε και κλείνουμε το μάτι.
Τρίβουμε το τυρί με το χέρι μας και απευθείας στο τηγάνι,
βάζουμε ρίγανη, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

δεν ξεχνώ
Θέλει να έχει μπόλικο ζουμακι για να βουτάμε το ψωμί μας.
Σε περίπτωση που δεν έχει προσθέτουμε λίγο νεράκι και του δίνουμε μια βράση ακόμα.

καλή όρεξη




Τηγανιά κοτόπουλο

Συνοδεύει ρύζι, μακαρόνια, πατάτες και ότι τραβάει η όρεξη σας

τηγανιά κοτόπουλο

υλικά
* 1 κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες
* 4-5 πιπεριές κέρατο
* 2 πιπεριές Φλωρίνης
* 1 νεροπότηρο ρετσίνα
* 1-2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
* αλάτι
* πιπέρι
* κάρυ
* πάπρικα
* ρίγανη
* ελαιόλαδο

εκτέλεση
1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός της ρετσίνας και της μουστάρδας,
2. τα βάζουμε στο αντιπολιτικό και τα αφήνουμε με το καπάκι κανένα 10 λεπτό
3. ανακατεύοντας που και που.
4. Όταν πιει το ζουμί του και ροδίσει, σβήνουμε με τη ρετσίνα και το αφήνουμε να βράσει κάνα 10 λεπτό ακόμα.
5. Γέρνουμε λίγο στο πλάι το τηγάνι και λιώνουμε τη μουστάρδα στο ζουμάκι
6. κουνάμε το τηγάνι να πάει παντού.
7. Κλείνουμε το μάτι και το καπάκι και το αφήνουμε να δέσει λίγο ακόμη.

δεν ξεχνώ
Aν γίνει πολύ στεγνή προσθέτουμε λίγη ρετσίνα ακόμη.
Πολλές φορές αντικαθιστώ την μουστάρδα με κρέμα γάλακτος.

καλή όρεξη



Τυροπιτακια τα ευκολα

Κάθε πρωί το ίδιο πρόβλημα, τι θα βάλω στα παιδιά στο σχολείο για κολατσιό?????
Μια εύκολη και γρήγορη λύση που μου λύνει συχνά τα χέρια.



υλικά
* 1 φαρίνα
* 1 γιαουρτάκι
* 3 αυγά
* 1/2 κούπα λάδι
* 1/4 τυρί (φέτα)

εκτέλεση
1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
2. Όταν γίνει ζυμάρι το πλάθουμε σε μπαλίτσες ή μπαστουνάκια.
3. Τα ψήνουμε πάνω σε λαδόκολλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200.
4. Μια φίλη τα κάνει σε φόρμα για μάφιν.

Είναι τόσο εύκολα που μπορούν να σας βοηθήσουν και τα παιδάκια σας!

καλή όρεξη




Σάλτσα με μελιτζάνα για μακαρόνια

υλικά
* 3-4 μελιτζάνες
* 1 μεγάλο κρεμμύδι
* 2 πιπεριές κέρατο
* 1 βάζο σάλτσα σπιτική
* μαϊντανό

εκτέλεση
  1. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
  2. Καθαρίζουμε και κόβουμε την μελιτζάνα σε κύβους και τις πιπεριές σε ροδέλες.
  3. Τις προσθέτουμε στο τηγάνι και τις τσιγαρίζουμε να μαραθούν.
  4. Βάζουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο μαϊντανό.
  5. Το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει.

Τη συνταγή την "εμπνεύστηκα" όταν πριν χρόνια, μια εταιρία έτοιμες σάλτσες, έβγαλε και μια μελιτζάνα-καρότο-βασιλικό.
Σαν καλή νοικοκυρά την έκανα στα μέτρα μας και ιδού το αποτέλεσμα!!!!!!!!!!

καλή όρεξη




Πίτσα εξπρές (σε σουβλακόπιτα)

αν βαρεθήκατε τα τοστ, εύκολο, γρήγορο και πάνω απ όλα πεντανόστιμο!!!

υλικά

8 πίτες για σουβλάκια
8 φέτες ζαμπόν
8 φέτες κασέρι
1/4 κασέρι τριμμένο
4 πιπεριές σε ροδέλες
2-3 ντομάτες σε φέτες
2 μανιτάρια σε φέτες
λίγη κετσαπ

προαιρετικά

μπορούμε να βάλουμε ότι και σε όλες τις πίτσες
ελιές, τυρί, καυτερό, κρεμμύδι κ.α.

εκτέλεση
Παίρνω τα δυο μεγάλα ταψιά του φούρνου, βάζω λαδόκολλα και από πάνω τις πίτες.
Βάζω λίγο κέτσαπ στη μέση κάθε σουβλακοπιτας και την απλώνω με ένα κουτάλι να πάει παντού. Βάζω στο κέντρο μια φέτα κασέρι και από πάνω κόβω και βάζω μια φέτα ζαμπόν να έχει παντού κι από λίγο
Προσθέτω και λίγη ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια και ότι άλλο θέλουμε
Τέλος πασπαλίζω με το τριμμένο κασέρι και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά

τη συνταγή την είδα κάπου στην τηλεόραση και την υιοθέτησα

καλή όρεξη



Γλυκιά πατσαβουρόπιτα

μια εύκολη και γρήγορη γαλατόπιτα χωρίς σιρόπι

γλυκιά πατσαβουρόπιτα

υλικά

* 1 πακέτο φύλλα κρούστας
* 1 βιτάμ
* 5 κουταλιές σούπας αλεύρι
* 5 κουταλιές σούπας καστερ παουντερ
* 1 λιτρο γάλα
* ¾ κούπας ζάχαρη
* 1-2 αυγά (προαιρετικά)
* άχνη ζάχαρη και κανέλα για το σερβίρισμα

εκτέλεση
1. Βάζουμε στην κατσαρόλα το βιταμ να λιώσει και με ένα πινέλο βουτυρώνουμε τα φύλλα, ένα ένα και τα σουρώνουμε με τα δάχτυλα(όπως κάναμε τις βεντάλιες, μόνο στο ποιο γρήγορο)
2. Τα βάζουμε στο ταψί, γύρο γύρο μέχρι να γεμίσει το ταψί και να τελειώσουν τα φύλλα.
3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα (με το λιωμένο βιταμ) το αλεύρι και το καστερ παουντερ και ανακατεύουμε το γάλα τη ζάχαρη και μόλις αρχίσει να πήζει ρίχνουμε τα αυγά καλά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
4. Αδειάζουμε πάνω από τα φύλλα και με ένα μαχαιράκι ανοίγουμε λίγο τα φύλλα γύρο γύρο να πάει παντού.
5. Το αφήνουμε κάνα τέταρτο να φουσκώσουν τα φύλλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσει 30-45 λεπτά στο περίπου.
6. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, κανέλα και σερβίρουμε.
7. Τρώγεται το ίδιο ευχάριστα ζεστό και κρύο.

δεν ξεχνώ
Προσοχή να μην πήξει πολύ στην κατσαρόλα γιατί θα κάτσει πάνω από τα φύλλα και δεν θα πάει παντού. Ρευστό σαν το χυλό της κρέπας περίπου.

καλή όρεξη





Εύκολη συνταγή για ψωμί

Το μόνο ίσως ψωμί με φαρίνα και μπύρα, έτοιμο σε 1 ½ ώρα.

υλικά
* 1 πακέτο φαρίνα
* 1 κουτί μπύρα 330 ml
* 1 κουτ γλυκ. αλάτι
* 1 κουτ σουπ. λάδι
* προαιρετικά σουσάμι

εκτέλεση
1.Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε στη μέση μια τρύπα, όπου ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι.
2.Προσθέτουμε λίγο λίγο τη μπύρα και ζυμώνουμε κάνα 10 λεπτό.
3.Τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί κάνα μισάωρο το ζυμάρι μας.
4.Ζυμώνουμε ελαφρά σε σχήμα καρβελιού.
5.Το βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι.
6.Ρίχνουμε σουσάμι, το πατάμε λίγο να κολλήσει, το χαράζουμε.
7.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για καμιά ώρα.

Εγώ έκανα διπλή δόση και το έβαλα σε στρογγυλό ταψάκι Ν 25.

καλή όρεξη





Πρασοκοτόπιτα σε ρολό

πρασοπιτα ρολο με κοτοπουλο

υλικά
* 1 πακέτο φύλλο κρούστας
* 1 κούπα κοτόπουλο βρασμένο
* 3-4 μέτρια πράσα κομμένα σε ροδέλες
* 100 γρ κασέρι σε κύβους
* ½ κούπα λάδι
* 1 αυγό
* λίγο γάλα
* αλάτι, πιπέρι

εκτέλεση
1.Βάζουμε στο τηγάνι τα πράσα με 1 κούπα νερό και ελάχιστο λάδι τα αφήνουμε μέχρι να μαραθούν και να φύγουν τα υγρά τούς.
2.Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλάτι και πιπέρι.
3.Αφού κρυώσει λίγο, βάζουμε και το κασέρι
4.Χωρίζουμε τα φύλλα στη μέση 5 και 5.
5.Αλείβουμε με το πινέλο λάδι στο πρώτο φύλλο, βάζουμε το επόμενο φύλλο από πάνω, λάδι, φύλλο, λάδι, φύλλο, λάδι, φύλλο.
6.Κάνουμε το ίδιο και με τα άλλα μισά.
7.Βάζουμε τη μισή γέμιση, σε λωρίδα, παράλληλα στη μεγάλη πλευρά των φύλλων .
8.Το τυλίγουμε χαλαρά. Το κόβουμε στη μέση [για να χωρέσει στη λαμαρίνα] και το βάζουμε στο ταψί με το κλείσιμο από κάτω.
9.Επαναλαμβάνω για τα άλλα μισά φύλλα και στο τέλος έχουμε 4 ρολά.
10.Τα χαράζουμε σαν στρούντελ, σχεδόν μέχρι κάτω.
11.Χτυπάμε το αυγό με το υπόλοιπο λάδι και το γάλα.
12.Αλείφουμε με το πινέλο μέσα στις χαρακιές, πολύ πράμα, 5-7 φορές μέχρι να τελειώσει.
13.Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει

Τις περισσότερε φορές αυτή την πίτα την φτιάχνω με κότα που έχει περισσέψει από την προηγούμενη. Και επειδή η μαγειρική είναι φαντασία πολλές φορές βάζω μανιτάρια, κρεμά γάλακτος και μαϊντανό. Ότι αρέσει στον καθένα.

καλή όρεξη





Σαλάτα της Ελευθερίας

Μια παραλλαγή της χωριάτικης και της κουκουβάγιας ή ντάκου ανάλογα με τη φρυγανιά που θα βάλετε σε λάιτ έκδοση.

σαλάτα της ελευθερίας

υλικά
* 1 ντομάτα
* ½ αγγούρι
* 1 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
* 1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
* 1 κρεμμύδι σε φέτες
* λίγο μαϊντανό
* ½ cottage cheese
* 1 κρητική κρίθινη φρυγανιά ντάκο

προαιρετικά
* ελιές σε ροδέλες
* λίγο καφτερη πιπεριά

εκτέλεση
1. Σε βαθιά γαβάθα κόβουμε την ντομάτα, το αγγούρι και από πάνω τις πιπεριές το κρεμμύδι και το μαϊντανό.
2. Αλάτι, ξίδι, λάδι και ανακατεύουμε.
3. Από πάνω το cottage cheese.
4. Τέλος βρέχουμε τη φρυγανιά κάτω από τη βρύση και τη σπάμε κατευθείαν στο πιάτο.
5. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε

δεν ξεχνώ
Προσοχή όχι το αλάτι, ξίδι και το λάδι πάνω στη φρυγανιά γιατί τα ρουφάει αυτή. Βάζω τη φρυγανιά στο τέλος να μην παπαριάσει. Γίνετε πολύ καλό αν αντικαταστήσουμε το cottage cheese, με τυρί φέτα και να βάλουμε και λίγη ρίγανη.

καλή όρεξη