Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Τσουρέκι το Εύκολο

<span class=τσουρεκια" height="375" width="500">

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσει
100γρ μαγιά νωπή
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ κούπα ζάχαρη
300 γρ βιταμ μαλακό
250 γρ γάλα χλιαρό προς ζεστό
1 φακελάκι μαχλεπι (σκόνη)
1 φακελάκι κακουλε (σκόνη)
1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη

μείγμα αυγού
2 κρόκους αυγού
1 κουτ. σούπας νερό
1 κουτ. σούπας λάδι
1 βανίλια

προαιρετικά
νουτελα για γέμιση
αμύγδαλο σαλέ για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το γάλα με τη μάγια και 1 κουτάλια σούπας ζάχαρη, το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη
Στο μεταξύ μέσα στη ζάχαρη βάζουμε το μαχλεπι, το κακουλε, την μαστίχα και ανακατεύουμε.
Σπάμε τα αυγά χόρια και τα προσθέτουμε ένα ένα ενώ συνεχίσουμε το ανακάτεμα.;
Προσθέτουμε το γάλα, μέσα στο οποίο έχουμε αναμίξει την μαγιά, λίγο λίγο να πάει παντού ενώ ανακατεύουμε να γίνει ένα.
Βάζουμε μια βούτυρο μια αλεύρι μέχρι να τελειώσουν και ζυμώνουμε καλά.
Αν δουμε οτι ειναι σαν σφηχτη ζυμη του κεικ, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές σούπας γεμάτες ακόμα αλεύρι
Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, να διπλασιαστεί.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι τη ζύμη σε λωρίδες.
Τις πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας μαλακά να γίνουν ομοιόμορφες και πλέκουμε τα τσουρέκια μας.
Τα αλείφουμε με το μείγμα του αυγού και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάνω στις λαμαρίνες του φούρνου.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-180 μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τα τυλίγουμε καλά σε διαφανή μεμβράνη

Δεν ξεχνώ
Η ζύμη είναι πολύ μαλακιά και κολλάει στα χεριά, γι αυτό το λόγο τα δουλεύω με βουτυρωμένα χέρια και πάνω σε βουτυρωμένη επιφάνεια ή στη λαδόκολλα που θα τα ψήσω.
Όταν τα κάνω γεμιστά με νουτελα αφαιρώ τη ½ κούπα ζάχαρη.
Μπορούμε να το ψήσουμε και στη φόρμα του κέικ όπου φουσκώνουν τελεία, μπορούμε να τα βάλουμε σε πλεξούδες, αλλά και σε απλό κορδόνι.

Φέτος άλλαξα αλεύρι και χρειάστηκε να βάλω 3 κουταλιές τις σούπας αλεύρι ακόμα.

Επίσης όσες φορές τα έκανα με μαγιά σε φακελάκι... απέτυχα παταγωδώς, το γιατί... μυστήριο!!!!!!

14 σχόλια:

Αγγελικη Ν είπε...

Ελευθερία μου, χρόνια πολλά! Φαίνονται λαχταριστά τα τσουρέκια σου! Καλή Ανάσταση!

gvarvakis είπε...

Πανέμορφα και λαμπερά σαν τη μέρα της Λαμπρής!!
Γεια στα χέρια σου
Και του χρόνου!!
Φιλιά πολλά
Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!

big mama είπε...

Γεια στα χέρια σου, και του χρόνου!
Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία!

Ξανθή είπε...

Πολύ ωραία και του χρόνου!!Καλή Ανάσταση!!!

Ανεράιδα είπε...

Η συνταγές μας μοιάζουν...καλό Πάσχα, καλά να περάσετε!!!

Ανθούλα είπε...

Και του χρόνου Ελευθερία....καλοφάγωτα!!!!
Αν έχετε πρόβλημα στο να τα καταναλώσετε τηλεφώνησέ μου....λολ

Αλεξάνδρα είπε...

Τέλεια Ελευθερία μου!!!!
Καλό Πάσχα και του χρόνου με υγεία!!!

Μarion είπε...

Φαίνονται λαχταριστά .
Και του χρόνου να είσαι καλά και Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

elen είπε...

Αφράτα αφράτα τα τσουρεκάκια σου Ελευθερία μου. Καλό Πάσχα με υγεία και ευτυχία!!!

Ελευθερία είπε...

σας ευχαριστω ολες σας για τις ευχες σας.
να ειμαστε ολοι καλα κατου χρονου να κανουμε και παλι τις λιχουδιες μας
καλο πασχα και καλη ανασταση στις ψυχες μας
υγεια, ευτυχια και ευημερια σε ολους και πανω απ ολα ειρηνη σε ολο τον κοσμο και να εκλειψει η πεινα και η δυστιχια.
μπορει να ακουγετε καπως απο... καλλιστεια, αλλα... πραγματι το ευχομαι απο τα βαθυ της ψυχης μου.

eleste είπε...

Ελευθερία τέλεια φαίνονται και λαχταριστά!
Και του χρόνου να είσαι καλά!
Καλό Πάσχα!!!!

xsclean είπε...

Σίγουρα θα δοκιμάσω αυτή τη συνταγή για τσουρεκι........ευχαριστώ!!!!!!

maria είπε...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΕΤΥΧΑ. Η ΖΥΜΗ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ, ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΖΕΣΤΗ ΑΛΛΑ ΌΤΑΝ ΤΑ ΕΠΛΑΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΥΝ ΔΕΝ ΦΟΥΣΚΩΣΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΩ ΨΗΘΗΚΑΝ ΑΠ ΕΞΩ ΗΤΑΝ ΩΜΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ. ΚΑΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΒΑ?

Ελευθερία είπε...

δεν μπορω να καταλαβω τι εγινε και δεν φουσκωσαν, θα ελεγα οτι ισως φταιει η μαγια, αλλα μου ειπες οτι την πρωτη φορα φουσκωσαν. ισως... δεν ειχες καλη θερμοκρασια στο δωματιο, τγα τσουρεκια θελουν πολυ ζεστη.
τωρα για το οτι δεν ψηθηκαν απο μεσα ειναι γιατι δεν φουσκωσαν.
μπορεις να τα κοψεις φετουλες και να ψησεις πανω σε λαδοκολλα, τα κανεις σαν φρυγανιες!!!!!
την επομενη φορα ελπιζω να... τα πετυχεις!!!!!!!!!