Σάββατο, 17 Απριλίου 2010

Σπανακομπουρεκάκια

σπανακομπουρκακι

Υλικά

για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κιλό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
2 φακελάκια ξερή μαγιά
3/4 ποτηριού λάδι
2 ποτήρια νερό (περίπου)
2 κουταλάκια του γλυκοί ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

για τη γέμιση
750 γρ σπανάκι
300 γρ τυρί
1 αυγό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
άνηθο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και το ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια λακκούβα και γύρο γύρο ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη, ενώ στην μέση ρίχνουμε τα φακελάκια της μαγιάς, το μισό νερό, το λάδι και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό μας (όσο πάρει) μέχρι να γίνει μια εύπλαστη μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Τη ζυμώνουμε καλά και την βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.
Στο μεταξύ βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το πράσο.
Προσθέτουμε το σπανάκι με τα τυχόν νερά από το πλύσιμο και το αφήνουμε σκεπασμένο μέχρι να μαραθεί.
Βάζουμε το μαϊντανό, το άνηθο, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πιει τα υγρά του.
Κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι να κρυώσει.
Το στραγγίζουμε όσο μπορούμε με τα χέρια μας και το βάζουμε στο μπολ με το τυρί και το αυγό και τα ζυμώνουμε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία και παίρνουμε το ένα τρίτο ζύμης.
Το ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα μακρόστενο φύλλο, μια λωρίδα, όχι πολύ λεπτή.
Βάζουμε από το μείγμα με το σπανάκι και κλείνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να γίνει ένα μακρόστενο σαν γιγαντιαίο στρούντελ.
Το βρέχουμε λίγο με τα χέρια μας και το πασπαλίσουμε με σουσάμι.
Το κόβουμε κάθετα σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με τα γούστα μας, τα βάζουμε στο ταψί του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, στις αντιστάσεις χαμηλά, για 35 λεπτά.

Δεν ξεχνώ
Μπορούμε να αλλάξουμε τη γέμιση και να βάλουμε ότι μας αρέσει κάθε φορά. Πολλές φορές κάνω τυρομπουρεκακια ή πιτσακια.

Καλη επιτυχια

6 σχόλια:

Πλεκτο Εγκωμιο είπε...

Καλημέρα!! Τι φανταστικά μπουρεκάκια!! Μου άνοιξε η όρεξη πρωι πρωι!! Να έχεις μια όμορφη Κυριακή!

painter είπε...

Υπέροχα τα μπουρεκάκια σου Ελευθερία μου... και τους έχω μια αδυναμία!!!!

Φιλιά πολλά!!!

Αλεξάνδρα είπε...

Φαίνονται πολύ ωραία Ελευθερία μου θα τα φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία!!!

Ξανθή είπε...

Καλησπέρα!!με ενδιαφέρει αυτή η ζύμη πόσο αφράτη είναι μετά το ψήσιμο;;;

Ελευθερία είπε...

Πλεκτο Εγκωμιο κοπιασε να παρεις μερικα, ειναι οτι πρεπει για τον καφε, την εκδρομη, το δεκατιανο και οτι αλλο μπορεις να φανταστεις!!!!!!

painter και γω τα λατρευω!!!!
τελευταια το στομαχι μου δεν αντεχει τη σφολιατα και τα τιμω σε ολες τους τις εκδοχες!!!!!!!

Αλεξάνδρα αν τα κανεις περιμενω... να μου πεις τη γνωμη σου!!!!!!

Ξανθή μου αν ακολουθησεις πιστα τις οδηγιες, θα δεις οτι ειναι τοσο αφρατα που δεν θα το πιστευεις!!!!

Ξανθή είπε...

Ευχαριστώ, θα δοκιμάσω και θα σου πω τη γνώμη μου.