Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

γιουβαρλακια

Υλικά
500 gr κιμά
1 κουπ. ρύζι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλ. κομ.
2 αυγά
2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
προαιρετικό
μαϊντανό ψιλ. κομ.

Εκτέλεση
ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, τη μισή κούπα ρύζι, το μαϊντανό και το μισό αυγό, αφού το χτυπήσουμε λίγο σε ένα πιάτο, αλάτι και πιπέρι.
Στο μεταξύ βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, ως τη μέση, να βράσει.
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκι και τα ρίχνουμε στο νερό που βράζει.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάσει καλά και λίγο παραπάνω.
Αλατοπιπερώνουμε, λίγο, βάζουμε και το υπόλοιπο ρύζι και το αφήνουμε να σιγοβράσεις για 20 λεπτά.
Αν δούμε ότι χύλωσαν πολύ μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμα (πάντα ζεστό).
Βάζουμε τα αυγά με το λεμόνι στο μουλτι, και το χτυπάμε καλά, προσθέτουμε λίγο λίγο ζουμάκι από τη σούπα ενώ ανακατεύουμε, μέχρι να πιάσουμε τη θερμοκρασία της κατσαρόλας.
Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και την κουνάμε λίγο κυκλικά να πάει παντού και να δέσει η σούπα μας.
Σερβίρετε ζεστή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Δεν ξεχνώ
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια, και για τον ίδιο λόγο δεν ανακατεύουμε όλη την ώρα!!!!
Άγω τα κάνω μικρά οπότε 20λεπτα φτάνουν, αν θέλετε να τα κάνετε μεγαλύτερα αυξήστε λίγο το χρόνο βρασμού.

αυγολέμονο παραδοσιακό
Βάζουμε τα αυγά μας σε μια σαλατιέρα και τα τα χτυπάμε με ένα πιρούνι, το λεμονί, και λίγο λίγο ζουμάκι από τη σούπα μέχρι να πιάσουμε τη θερμοκρασία της κατσαρόλας, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα

Καλή επιτυχία

11 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!!
Την επόμενη φορά τρίψε κι ένα καρότο στη σάλτσα μέσα!!!
Φιλάκια.

Μarion, είπε...

Kαλημέρα Ελευθερία.
Τέλειο φαγάκι.. και τωρα που θα χειμωνιάσει ότι καλύτερο.

Καλό υπόλοιπο Κυριακής
:)

georgiaxara είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ!! ΩΡΑΙΟ ΦΑΓΗΤΟ
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΡΥΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!

Elpiniki είπε...

Οι σούπες μου χουν λείψει πολύ όλο το καλοκαίρι... Τέλεια!

mia maria είπε...

Άλλο ένα αγαπημένο χειμερινό φαγητό της οικογενείας! Αχ, τι ωραίος που είναι ο χειμώνας!

Giorgos Varvakis είπε...

Ψηφίζω "ΝΑΙ" κι εγώ!!!!
Λάτρης :)
Φιλιά
Καλό απόγευμα Ελευθερία

Betty's Cuisine είπε...

Πολυαγαπημένο φαγάκι, με μικρές παραλλαγές το φτιάχνω κι εγώ συχνά-πυκνά, είναι το λατρεμένο της μικρής μου κόρης!

καλή βδομάδα...

Ελευθερία είπε...

Ξανθή πολλες φορες το κανω και εγω, αλλα... δεν ειχα ουτε ενα καροτο σπιτι!!!

Μarion, ειναι οντως τελειο και τα παιδια το λατρευουν

georgiaxara οτι πρεπει για τις κρυες μερες!!!!

Ελπινίκη και μας μας ελειψαν οι σουπες ολο το καλοκαιρι!!!!!

big mama μιας και ο καιρος... χειμωνιασε... ειπαμε να την τιμησουμε!!!!

gvarvakis μην ψηφιζεις μονο, παρε ενα πιατο τωρα που ειναι αχνιστο
χαλαλι σου!!!!

Betty's Cuisine εμενα το λατρευει ο γιος, αλλα το τρωει και η κορη
οπως και να εχει ειναι θρεπτικο και οτι πρεπει για τα παιδια μας και οχι μονο!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πάντα ήθελα να κάνω γιουβαρλάκια, αλλά κάτι μου έλεγε πως δεν θα τα πετύχω. Λέω, αύριο, να το τολμήσω. :-)

Ελευθερία είπε...

dreamart καλη επιτυχια λοιπον.
περιμενουμε εντυπωσεις!!!!

Unknown είπε...

Καλή σας μέρα παιδιά … Χρόνια πολλά και καλή χρονιά … Εγώ βάζω και καρώτο στο μούλτι και μια που είμαι μόνος και καυτερό (το λατρεύω) και τα αυγά μόνον τους κρόκους για να μην κόψει ποτέ η σούπα … Καλή μας όρεξη ….