Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Φακόρυζο

φακορυζο


Υλικά

1 κούπα φακές

1κρεμμυδι ψιλοκομμένο

1-2 σκόρδα στον τρίφτη

1 καρότο στον τρίφτη

2-3ντοματες στον τρίφτη

1-2 δαφνόφυλλα

αλάτι

πιπέρι


1 κούπα ρύζι

αλάτι

πιπέρι

λίγο ρίγανη


1 κρεμμύδι σε φέτες

½ κούπα μπέικον σε κύβους

μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο

2-4 κουταλιές ξύδι μπαλσαμικο


Εκτέλεση

Βάζουμε στη χύτρα μας τις φακές με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, την ντομάτα τα δαφνόφυλλα και νερό τόσο ώστε να τις σκεπάζει συν μια κούπα ακόμα.

Κλείνουμε τη χύτρα και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να βράσει.

Μόλις αρχίσει να σφυρίζει, κατεβάζουμε το μάτι στο μισό και το αφήνουμε για 5 λεπτά.

Κλείνουμε το μάτι και περιμένουμε να κατέβει η βαλβίδα να την ανοίξουμε.

Αλατοπιπερώνουμε και αν δεν είναι χυλωμένη βγάζουμε 1 κούπα από το ζουμί και το κρατάμε.

Στο μεταξύ σε μικρο κατσαρολακι βάζουμε 2 ½ κούπες νερό να βράσουμε το ρύζι.

Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, λίγη ρίγανη και το ρύζι.

Χαμηλώνουμε το μάτι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.

Σε ένα τηγανάκι βάζουμε το μπέικον να τσιγαριστεί λίγο και μόλις βγάλει το λάδι του προσθέτουμε το κρεμμύδι.

Σβήνουμε με το μπαλσαμικο και το προσθέτουμε στις φακές, προσθέτουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε.

Το βάζουμε στη φωτιά να πάρει μια βράσει ακόμα και προσθέτουμε λίγο μαϊντανό.

Αν δούμε ότι έδεσε πολύ προσθέτουμε λίγο από το ζουμί που έχουμε στην κούπα.

Σερβίρουμε ζεστό και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο ακόμα μαϊντανό.


Δεν ξεχνώ

Τις περισσότερες φορές το κάνω με φακές και ρύζι που έχει περισσέψει από τις προηγούμενες μέρες.

Απλός τότε προσέχω να πετάξω το λάδι από το μπέικον, μια και είναι όλα με το λάδι τους.

Μπορούμε το μπέικον να το αντικαταστήσουμε με χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες και τηγανισμένο στο λάδι του.

Στη φωτο το έχω κάνει με γαλοπούλα καπνιστή και έγινε πάλι πολύ καλό.

Όσοι νηστεύουν απλός αφαιρούν τελείως το μπέικον ή το λουκάνικο.


Καλή επιτυχία

8 σχόλια:

ιρινι είπε...

Kαλημέρα Ελευθερία μου!!!!Χαίρομαι που βρεθήκαμε, το μπλοκόσπιτο σου ,οπως και οι συνταγές σου ,πάρα πολύ καλές!!!!!Θα τα λέμε συχνά!!
Σε φιλώ

Ξανθή είπε...

Στη Ρόδο βάζουν μακαρονάκι αν δεν κάνω λάθος, μια φορά που δοκίμασα οι υπόλοιποι δεν ήθελαν οπότε το ξέχασα το πείραμα.
Καλημέρα!!!

Δημήτρης είπε...

Αυτό...μου το τάισε μια μέρα η Αχτίδα μου με το ..ζόρι γιατί δεν έφαγα το μεσημέρι τις φακές.Πάντως οφείλω να πω οτι ήταν 'όμορφο ( ή ..πεινούσα!)

eva είπε...

Δέν έχω δοκιμάσει να το φτιάξω ποτέ ο συνδιασμός μου αρέσει!
Θα το τολμήσω και ελπίζω να είναι ευπρόσδεκτο από τα μέλη της οιγένειας γιατί είναι και απόλυτα υγιεινο!
Καλό βράδυ!

ΝΑΤΑΣΑ είπε...

Τόσο νόστιμο και τόοοοοσο θρεπτικό πιάτο!!!
Καλημέρα Ελευθερία μου!!!

mara είπε...

Καλημέρα Ελευθερία μου!Τη τύχη και αυτή.Θα σου ευχηθώ Χρόνια Πολλά στο φακόρυζο!Να είσαι πάντα γερή και δυνατή όπως το σίδηρο που έχουν οι φακές!χαχαχαχαχαχ Φιλια πολλά!

Μarion, είπε...

Χρόνια πολλα Ελευθερια.
Πολύχρονη κι ευτυχισμένη
Νασαι καλα να σε χαίρονται

:)

Ελευθερία είπε...

RIRI χαιρομαι που ηρθες στην παρεα μας, ελπιζω να τα λεμε συχνα!!!

Ξανθή στη γερμανια τα τρωνε με σπιτικα μακαρονια και ειναι... τελεια!!!

Δημήτρης χαιρομαι που δεν μου στεναχωρεις την αχτιδουλα μας και τρως οτι σου σερβιρει, αν και πιστεψε με ηταν πεντανοστιμο!!!!

eva και εγω την πρωτη φορα ειχα εναν πολεμο του τυπου... αν δεν τρωγετε εγω θα παραγγειλω, αλλα οχι μονο του αρεσε, πηρε και δευτερο πιατο

ΝΑΤΑΣΑ ποσο δικιο εχεις!!!

mara μου χαιρηκα πραγματικα που με πηρες τηλεφωνο
οσο για το να ειμαι δυνατη σαν σιδερο.... καλε εγω το ξεπερναω και ας εχω χαμηλο αιματοκριτη!!!! lol lol lol lol lol

Μarion ευχαριστω πολυ για τις ευχες