Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιέδες του Γιάννη

κουραμπιεδες

Υλικά

4 κούπες αλεύρι στο περίπου για ολες της χρησεις

2 κούπες βούτυρο αγελαδινό καθαρό *

1 κούπα άχνη ζάχαρη

4 βανίλιες

1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα **

Εκτέλεση

Βάζουμε το καθαρό βούτυρο, σε θερμοκρασια δωματιου και οχι λιωμενο,στο μίξερ.

Προσθετουμε την άχνη ζάχαρη με τις βανίλιες και το χτυπάμε για τουλάχιστον 10-15 λεπτά, να ασπρισει.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ενώ ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Μπορεί να πάρει όλο το αλεύρι μπορεί όμως και να μην το θέλει όλο.

Και τέλος προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, αφού πρώτα τα έχουμε σπάσει λίγο στο γουδί ή στο μουλτι.

Παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη και πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος που θέλουμε τους κουραμπιέδες μια και δεν φουσκώνουν.

Τα βάζουμε στο ταψί μας πάνω σε λαδόκολλα και τα πατάμε λίγο στο κέντρο με το δάχτυλο για να κρατάει την άχνη.

Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μας σε φύλλο γύρο στο 1-1,5 εκατοστά και με ένα κουπατ κόβουμε το σχέδιο που μας αρέσει, λατρεύω τα αστεριακια.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 20-30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.

Αφού κρυώσουν λίγο τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Όταν κρυώσουν πασπαλίσουμε με λίγη άχνη ένα άλλο ταψί, όπου τοποθετούμε τους κουραμπιέδες να πάρουν ζάχαρη και από κάτω.

Κάθε σειρά που στρώνουμε την ξανααχνιζουμε και τα αφήνουμε να κάτσουν.

Οταν στολίσουμε τις πιατέλες μας μπορούμε να τους ξανααχνισουμε.



Δεν ξεχνώ

Μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα καθαρισμένα, αν και εγώ τα προτιμώ με τη φλούδα.

Όπως επίσης μπορούμε να βάλουμε απλό βούτυρο,αν και το καθαρισμένο είναι αυτό που κάνει την διαφορά.



*καθαρό βούτυρο

στα 150 γρ βούτυρο, το καθαρό είναι περίπου 100, άρα για να πάρουμε 2 κούπες καθαρό βούτυρο παίρνουμε 3 κούπες βούτυρο.

Το βάζουμε σε ένα καρσαρολακι και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να λιώσει και μετά να βράσει για κάνα 10 λεπτό ή μέχρι να γίνει το βούτυρο διάφανες.

Στο μεταξύ δεν ξεχνάμε να το ξαφρίζουμε.

Το κατεβάζουμε από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Το σουρώνουμε και το μετράμε πριν γίνει πάλι στερεό.

Μου είπαν ότι έχει και έτοιμο συσκευασμένο στο εμπόριο.



** αμύγδαλα καβουρντισμένα

σε αντικολλητικο τηγάνι βάζουμε τα αμύγδαλα για να τα καβουρδίζουμε, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια , μέχρι να ροδίσουν.

Εναλλακτικά μπορούμε να τα βάλουμε στο φούρνο μέσα σε ταψί με λαδόκολλα στους 160 βαθμούς για 10-12 λεπτά.



Καλή επιτυχία

7 σχόλια:

Elpiniki είπε...

Απλοί και νόστημοι!
Καλές γιορτες...

Ανεράιδα είπε...

Χρόνια σου Πολλά και Καλά!!!! Και του χρόνου!!
Οι οδηγίες σου πολύτιμες! Αυτό για το καθαρό βούτυρο πρώτη φορά το ακούω, θα το εφαρμόσω όμως....ευχαριστούμε πολύ!!

ιρινι είπε...

Χρόνια Πολλά !!!!!!
οι κουραμπιέδες ..τέλειοι!!!Καί του Χρόνου!!

Giorgos Varvakis είπε...

Καλημέρα Ελευθερία! Χρόνια σου πολλά :)
Υπέροχοι οι κουραμπιέδες του Γιάννη και πολύ όμορφα δοσμένη η συνταγή!! Εξαιρετική επίσης η φωτογραφία σου :)
Φιλιά
Καλές Γιορτές

mara είπε...

Αχ Ελευθεριά μου χτύπησες φλέβα κορίτσι μου!Τους λατρεύω τους κουραμπιέδες!Και του χρόνου με υγεία !

Ελευθερία είπε...

Ελπινίκη βασικα μου αρεσουν οι απλες συνταγες με απλα υλικα, αν ειναι και νοστιμες.... δεν τις αλλαζω με τιποτα
;)

Ανεράιδα δοκιμασε το και θα με θυμηθεις!!!

RIRI και που να τους δοκιμασεις!!!

gvarvakis σ ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια!!!!

mara και τι καθεσε παρε το πιατο και... δωστους να καταλαβουν

καλες γιορτες σε ολους σας
αν και εγω θα ειμαι εδω για να συνεχισω να σας βαζω σε πειρασμους μεχρι την τελευταια στιγμη!!!
δεν σας ευχομαι καλη χρονια ακομα
αυτη η ευχη θα γινει... με τη βασιλοπιτα ;)

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.