Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

γίγαντες


γιγαντες

υλικά

1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
2 κούπες σάλτσα
1 μεγάλα κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 κρεμμύδι στο μουλτι
2-3 καρότα σε ροδέλες
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
δυόσμος

προαιρετικά
καυτερή πιπεριά (κόκκινη μικρή)

εκτέλεση
πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε στη χύτρα με μπόλικο νερό να βράσουν για 20 λεπτά
τα αφήνουμε να ανοίξει η χύτρα και ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα, και μαζί με τη σάλτσα και τα μπαχαρικά τα βάζουμε σε προθερμασμενο φούρνο να πάρουν μια βράση
ανοίγουμε τη χύτρα, ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει οι γίγαντες, αν όχι τους ξαναβράζομαι
στη χύτρα από 5-20 λεπτά ακόμα
αδειάζουμε τη χύτρα στο ταψί μας και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν τα καρότα
αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ζεστό

δεν ξεχνώ
όσο στέκεται το φαγητό τραβάει τα υγρά του οπότε να μην έχει αρκετό ζουμί όταν θα σβήσουμε το φούρνο
για να φάνε τα παιδιά μου το κρεμμύδι , και τα καρότα τα περνάω στο μουλτι

καλή όρεξη

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Μπρόκολο ογκρατέν


μπροκολο ογκρατεν

υλικά
2 μέτρια μπρόκολα (μόνο τις φουντίτσες)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα μπέικον σε κύβους
½ κούπα κασέρι τριμμένο
λίγη φρυγανιά τριμμένη
1-2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

για τη μπεσαμέλ (αραιή)
3 κουταλιές βιταμ
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι
1 λίτρο γάλα (χλιαρό)
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

εκτέλεση
σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το μπέικον το κρεμμύδι και το μπρόκολο
σε δυνατή φωτιά με κλειστό καπάκι για μερικά λεπτά να τσιγαριστούν
ενώ τα ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά το τηγάνι στον αέρα
τα αφήνουμε να κρυώσουν και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ
βάζουμε το βιταμ στην κατσαρόλα να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε
ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα ενώ ανακατεύουμε με το σύρμα
προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα
παίρνουμε το πυρέξ το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη
βάζουμε μέσα τα μπρόκολα και από πάνω απλώνουμε το μείγμα κρεμμύδι μπέικον και το κασέρι
τα περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και τέλος πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά τριμμένη να κάνει κρούστα
το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 μέχρι η μπεσαμέλ μας να πάρει ένα χρυσό χρώμα

δεν ξεχνώ
μπορούμε να αναμείξουμε το μείγμα κρεμμύδι-μπέικον και το κασέρι τη μπεσαμέλ και να περιχύσουμε τα μπρόκολα
το βάζουμε σε μεγάλο πυρέξ να γίνει λεπτό και να ψηθεί καλύτερα
αν μας αρέσει με πολύ μπεσαμέλ μπορούμε να κάνουμε διπλή δόση

καλή όρεξη

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Μανιτάρια γεμιστά με κοτόπουλο και κρέμα γάλακτος


-->μανιταρια γεμισταμε κοτοπουλο

υλικά
12-15 μανιτάρια
1 κούπα κρέμα γάλακτος
½ κούπα κοτόπουλο βρασμένο σε μπουκίτσες
1 πράσινη πιπεριά σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα κασέρι
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

εκτέλεση
καθαρίζουμε τα μανιτάρια και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους
βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά
στο μεταξύ ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια και τα τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (με κλειστό καπάκι)
πριν πιουν όλο το ζουμί τους προσθέτουμε τις πιπεριές
μετά από λίγο την κρέμα γάλακτος, το κοτόπουλο, το μαϊντανό, αλάτι πιπέρι και το αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να πιει πήξει
βγάζουμε τα μανιτάρια από το νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί
αφού κρυώσει λίγο η γέμιση προσθέτουμε το μισό κασέρι και ανακατεύουμε να πάει παντού
γυρνάμε ανάποδα τα μανιτάρια και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ,
τα παραγεμίζουμε, τα πασπαλίζουμε με το κασέρι που αφήσαμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 στις αντιστάσεις μέχρι το κασέρι να λιώσει και να κάνει μια όμορφη κρούστα

δεν ξεχνώ
τα μανιτάρια όταν βράσουν μαζεύουν πολύ, μένουν σχεδόν τα μισά
αν μας μείνει γέμιση μπορούμε να κάνουμε καναπεδάκια πάνω σε φέτες ψωμιού ή κρακερακια

καλή όρεξη

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ρεβανί το εύκολο

Κάτι ανάμεσα σε ρεβανί και κέικ, ελαφρύ και εύκολο.

ρεβανι το ευκολο

υλικά
5 αυγά
1 μπεκιν
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
150-200 γρ ινδοκάρυδο (το μισό μέσα στη ζύμη και το άλλο για στόλισμα από πάνω)
½ Βιτάμ
½ γιαούρτι

Για το σιρόπι
3 ½ ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη

εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το ινδοκάρυδο, το οποίο το βάζουμε τελευταίο.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί μας και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 περίπου 20 λεπτά.
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν για 10-20 λεπτά.
Σιροπιάζουμε. Ζεστά και τα δυο.
Όταν πιει όλο το σιρόπι (λίγες ώρες) το γυρίζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ινδοκάρυδο.


δεν ξεχνώ
Συνήθως το κάνω τα Χριστούγεννα σε μια φόρμα δεντρό και είναι σαν χιονισμένο με το ινδοκάρυδο. Για σιροπιαστό είναι στεγνό, ελαφρύ και το λατρεύουν μικροί μεγάλοι.


καλή επιτυχία

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

κότα κάρυ στο τηγάνι


-->κοτοπουλο με κρουστα μπαχαρικων

υλικά
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
½ λεμόνι
πάπρικα
κάρυ
κύμινο
αλάτι
πιπέρι

εκτέλεση
πλένουμε τα φιλέτα κοτόπουλου
τα πασπαλίζουμε με όλα τα μπαχαρικά, λίγο λεμόνι
τα τρίβουμε να πάνε παντού και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες
βάζουμε το βούτυρο στο αντικολλητικά τηγάνι, το αφήνουμε να κάψει και βάζουμε τα φιλέτα
τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και τα γυρνάμε να ροδίσουν και από την άλλη
βγάζουμε το κοτόπουλο και ρίχνουμε στο τηγάνι το νερό με το υπόλοιπο λεμόνι
το αφήνουμε να βράσει να δέσει και περιχύνουμε τα φιλέτα μας

δεν ξεχνώ
μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με ρετσίνα για να γίνει πιο πικάντικο

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

πατατοσαλάτα η γερμανική

πατατοσαλατα μαγιονεζα


υλικά
4-5 πατάτες μέτριες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 φέτες ζαμπόν σε κύβους
6-8 πίκλες κομμένες σε ροδέλες
2 κουτ σούπας μαγιονέζα
4-5 κου σούπας ζουμί από τις πίκλες
αλάτι
πιπέρι
ξύδι (όχι μπαλσάμικο)

προαιρετικά
πιπεριά Φλωρίνης σε κύβους
μαϊντανό ψιλοκομμένο

εκτέλεση
πλένουμε καλά τις πατάτες μας και τις βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν
τις βγάζουμε από το νερό και τις αφήνουμε να ψιλοκρυώσουν
τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε στη μέση και μετά το κάθε μισό σε φέτες
αλατοπιπερώνουμε, λίγο ξύδι το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μαλακά να μην μας διαλυθούν οι πατάτες
όταν κρυώσουν, τελείως προσθέτουμε το ζαμπόν, τις πίκλες, και το ζουμί από τις πίκλες, το μαϊντανό, τις πιπεριές και ανακατεύουμε
τέλος προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να δέσει και σερβίρουμε

δεν ξεχνώ

πάντα δουλεύω τις πατάτες ζεστές γίνονται πολύ πιο γευστικές

καλή όρεξη

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

κάτι σαν... μερέντα


ταχινι με μελι και κακαο

υλικά

1 κούπα ταχίνι
1κουτάλι του γλυκού κακάο
4 κουταλιές σούπας μέλι

εκτέλεση
βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας
το βάζουμε σε ένα βάζω και το διατηρούμε στο ντουλάπι της κουζίνας μας
το αλείφουμε πάνω σε ψωμί και... απολαμβάνουμε!!!!!

δεν ξεχνώ
είναι τόσο υγιεινό που μπορούμε να το δίνουμε στα παιδιά μας για πρωινό, κολατσιό, απογευματινό
ανάλογα με τα γούστα μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες

καλή όρεξη

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

κις λορέν


κις λορεν

υλικά

1 φύλλο σφολιάτας
10 φέτες μπέικον σε κυβάκια
250 γρ κασέρι τριμμένο (ρεγκατο)
2 φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κρόκοι αυγών
250 γρ κρέμα γάλακτος
αλάτι
πιπέρι
1 κουταλιά σούπας βιτάμ
λίγο αλεύρι για πασπάλισμα

προαιρετικά
μαϊντανό ψιλοκομμένο

εκτέλεση

βουτυρώνουμε το ταψί μας ή τη φόρμα τάρτας και την πασπαλίζουμε με το αλεύρι
βάζουμε τη σφολιάτα έτσι ώστε να καλύπτονται τα πλαϊνά, και την τρυπάμε με ένα πιρούνι να μην φουσκώσει
σε αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε το μπέικον, στο λίπος του
το βγάζουμε και το στραγγίζουμε από το λάδι του με τη βοήθεια χαρτιού κουζίνας
στο ίδιο τηγάνι, με ότι έχει απομείνει από το λάδι του μπέικον, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια
αφού κρυώσει το κρεμμύδι το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη σφολιάτα μας
από πάνω το μπέικον και το κασέρι
χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε πάνω από την τάρτα μας
το πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο και το ψήνουμε σε προπερασμένο φούρνο στους 180 για 35-40 λεπτά

δεν ξεχνώ
μέχρι να γίνει η γέμιση βάζουμε τη σφολιάτα στο ψυγείο να είναι κρύα

καλή όρεξη