Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Λουκουμάδες

λουκουμαδες

Υλικά
4 φλ. αλεύρι
¾ φλ. γάλα ή νερό
1 ½ φλ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κουτ. γλυκ. αλάτι
3 κουτ σουπ. λάδι

μέλι
κανέλα

Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά σε μπολ με το 1φλ νερό με 3-4 κουταλιές αλεύρι και το αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει.
Βάζουμε το μισό αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνουμε μια λακκούβα τη μέση και και προσθέτουμε όλα τα υλικά και το μείγμα της μαγιάς.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο λίγο από το αλεύρι μας μέχρι να γίνει ένας λείος, πηχτός χυλός.
Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί και να βγάλει φουσκάλες στην επιφάνεια.
Βάζουμε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή μια κατσαρόλα και με ένα κουταλάκι, παίρνουμε λίγη ζύμη και την τη ρίχνουμε στο καυτό λάδι.
Όταν πάρουν χρώμα τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας.
Τους βάζουμε στην πιατέλα μας και τους περιχύνουμε με λίγο αραιωμένο μέλι, τους πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και τους σερβίρουμε ζεστούς, της ώρας.

Δεν ξεχνώ
βρέχουμε πάντα το κουταλάκι πριν το βάλουμε στη ζύμη για να μην κολλήσει. Μπορούμε να έχουμε ένα δεύτερο κουτάλι στο άλλο χέρι για... βοήθεια.
Κάποιοι βάζουν το χέρι του μέσα στη ζύμη και κλείνοντας τη χούφτα τους δημιουργείτε ένα μπαλάκι κοντά στον αντίχειρα. Εκείνο παίρνουν με βρεγμένο κουταλάκι και το ρίχνουν στο καυτό λάδι.

καλή επιτυχία

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Γαριδομακαρονάδα

-->

γαριδομακαροναδα

Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια ψιλά
15-20 μεγάλες γαρίδες
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 ποτήρι κρασί ή ρετσίνα
2 ποτήρια σάλτσα
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

προαιρετικά
πιπεριές χρωματιστές ψιλοκομμένες

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις γαρίδες, δεν ξεχνάμε να βγάλουμε το εντεράκι.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν λίγο.
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις γαρίδες και αφού πάρουν χρώμα σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 10 λεπτά.
Στο μεταξύ βάζουμε τα κεφάλια με λίγο νερό και τα αφήνουμε να σιγοβραζόσουν για κάνα 10λεπτο.
Σουρώνουμε και κρατάμε 4 ποτήρια ζεστό νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, τα μακαρόνια.
Τα αφήνω να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για να γίνουν αλ τεντε, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Λίγο πριν κλείσουμε το μάτι, προσθέτουμε λίγο μαϊντανό, ανακατεύουμε και κλείνουμε το μάτι.
Διακοσμούμε το πιάτο μας με τις γαρίδες, και τα κεφάλια, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Δεν ξεχνώ
Τις γαρίδες δεν τις βράζουμε πολύ γιατί σφίγγουν και σκληραίνουν.
Μπορούμε να βράσουμε χώρια τα μακαρόνια να τα σουρώσουμε και να τα βάλουμε έτοιμα στη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Όταν τις καθαρίσουμε βρασμένες μπορούμε να αφήσουμε το κεφάλι, φαίνονται ποιο ωραία στο πιάτο, εγώ καθιέρωσα αυτόν τον τρόπο γιατί τα παιδιά δεν θέλουν τα κεφάλια στο πιάτο τους

καλή όρεξη

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Σάλτσα με μελιτζάνα για μακαρόνια


σαλτσα μ μελιτζανα για μακαρονια

υλικά

3-4 μελιτζάνες
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 πιπεριές κέρατο
1 βάζο σάλτσα σπιτική
μαϊντανό

εκτέλεση

ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
καθαρίζουμε και κόβουμε την μελιτζάνα σε κύβους και τις πιπεριές σε ροδέλες.
τις προσθέτουμε στο τηγάνι και τις τσιγαρίζουμε να μαραθούν.
βάζουμε τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο μαϊντανό.
το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει.

Δεν ξεχνώ
τη συνταγή την "εμπνεύστηκα" όταν πριν χρόνια, μια εταιρία έτοιμες σάλτσες, έβγαλε και μια μελιτζάνα-καρότο-βασιλικό.
την έκανα στα μέτρα μας και ιδού το αποτέλεσμα!!!!!!!!!!

καλή όρεξη

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

εύκολα μπισκοτάκια cookies (ποικιλία)

--> cookies

υλικά
1 πλάκα Βιτάμ (εκτός ψυγείου)
1 1/2 κούπα ζάχαρη
2 1/4 κούπα αλεύρι
2 αυγά
1/4 κουτ γλυκού αλάτι
1 κούπα φουντούκια (αλεσμένο στο μουλτι)
1/2 κούπα σταφίδες
1 σακουλάκι σταγόνες σοκολάτας
1/2 κούπα corn flakes (τα απλά)

εκτέλεση
χτυπάμε το Βιτάμ με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατεψει
προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τέλος το αλεύρι
το χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και το χωρίζουμε στα τέσσερα
στο κάθε τέταρτο ζύμης βάζουμε
*1/2 κούπα φουντούκι και λίγες σταγόνες σοκολάτας
*1/2 κούπα φουντούκι με 1/4 σταφίδες
*1/2 κούπα corn flakes και λίγες σταγόνες σοκολάτας
*1/4 κούπα σταφίδες και σταγόνες σοκολάτας
ανακατεύουμε μαλακά να πάνε παντού τα υλικά
στο μεγάλο ταψί του φούρνου βάζουμε λαδόκολλα
με ένα κουτάλι του γλυκού βάζουμε μικρές ποσότητες ζύμης
πολύ αραιά (12 στο ταψί του φούρνου)
απλώνουν και γίνονται στρόγγυλα και πλακέ από τη θερμότητα
τα ψήνουμε σε προπερασμένο φούρνο στους 150 στον αέρα για 15-20 λεπτά

δεν ξεχνώ
όταν τα βγάλουμε από το φούρνο τραβάμε τη λαδόκολλα και την βάζουμε στον πάγκο μαζί με τα μπισκότα (είναι τόσο λεπτά που μέχρι να κρυώσει το ταψί, μπορεί να ξεραθούν)
μπορείτε να λιώσετε κουβερτούρα και να βουτάτε μέσα το μισό μπισκότο και να τα ξαναβάλετε στη λαδόκολλα να κρυώσουν

καλή όρεξη

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Λαγάνες

-->λαγανες ατομικες

Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό αλεύρι χωριάτικο για ψωμί
1 φακελάκι μαγιά
2 κουτ. σουπ. σπορέλαιο
2 1/2 φλ. χλιαρό-ζεστό νερό
1κουτ. σουπ. αλάτι
2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
σουσάμι για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο λίγο από το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Τον σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, το χυλό με τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο αλεύρι κάθε φορά με το χέρι μας, ώσπου να μην κολλάει άλλο στα χέρια μας, χωρίς να σφίξει πολύ.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 5 και με κάθε κομμάτι ζύμης κάνουμε μια  μπάλαα. Για 4 μεγάλες λαγάνες αφήνουμε 4 μπάλες από ζυμάρι σκεπασμένες πάντα να φουσκώσουν.
Ενώ την μια μπάλα ζύμης που έμεινε την χωρίζουμε στα 4 και τα κάνουμε μπαλιτες (για 4 ατομικές λαγάνες) και τα αφήνουμε και αυτά σκεπασμένα να φουσκώσουν.
Αφού φουσκώσουν πατάμε λίγο με τον πλάστη να ανοίξει σαν λαγάνα σε αλευρωμένη επιφάνεια ή πάνω σε λαδόκολλα.
Τις βάζουμε ανά δυο στο μεγάλο ταψί του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν, τις ατομικές όλες μαζί.
Με δυο δάχτυλα πατάμε τις λαγάνες σε όλη την επιφάνεια, τις βρέχουμε με ένα πινέλο και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Τις ψήνουμε, στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά στο περίπου. Μπορούμε να τις ψήσουμε και στον αέρα για να βάλουμε δυο ταψιά μαζί, αρκεί να χαμηλώσουμε το φούρνο στους 180.
Δεν ξεχνώ
Αν δεν είναι να καταναλωθούν αυθημερόν καλό είναι να τις βάλουμε σε σακουλάκια και στην κατάψυξη. Αν τις ζεστάνουμε κιόλας όταν τις σερβίρουμε, θα είναι σαν να έγιναν εκείνη τη στιγμή.
Με αυτό το ζυμάρι έκανα και κουλούρια Θεσ/νίκης και έγιναν πολύ νόστιμα.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Αρακάς με καρότα

αρακας με πατατες και καροτα

Υλικά
½ κιλό αρακά
3-4 καρότα
3 μέτριες πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κούπα σάλτσα
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

προαιρετικά
άνηθο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Το βάζουμε στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο να ξανθίνει.
Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον αρακά και αφού τα φέρουμε δυο σβούρες προσθέτουμε τη σάλτσα και μια κούπα νερό.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι αν μας αρέσει και το άνηθο και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα 25-30 λεπτά στο περίπου.

Δεν ξεχνώ
Έχουμε το νου μας και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

καλή όρεξη

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

μπουγιουρντί

μπουγιουρντι

υλικά
μια φέτα τυρί πάχους 1 -1,5εκ
2 φέτες κασέρι
1 καυτερή πιπεριά
1 ντομάτα ώριμη
αλάτι
ρίγανη
ελαιόλαδο

εκτέλεση
ξεκινάμε ξεφλουδίζοντας και κόβοντας τη ντομάτα σε φέτες
βάζουμε τις μισές στο πήλινο
από πάνω μια φέτα κασέρι, το τυρί,την άλλη φέτα κασέρι, τη ντομάτα ,το καυτερό σε ροδέλες και τέλος λάδι, ρίγανη και λίγο αλάτι
το κλείνουμε με λίγο αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν τυριά και κασέρια.

δεν ξεχνώ
μπορούμε να το κάνουμε σε αλουμινόχαρτο στα κάρβουνα, σε πήλινο στο φούρνο αλλά και σε ένα πιάτο στο μικροκυμάτων
αν μείνει μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε την άλλη μέρα σε σάντουιτς σαν αλοιφή

καλή όρεξη

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Σπιτική πίτσα

πίτσα η κλασίκη
Υλικά

1 κούπα χλιαρό νερό
1 κύβο μαγιά φρέσκια ή ένα φακελάκι
κέτσαπ ομοσπονδίας
αλάτι
πιπέρι
σκόρδο σε σκόνη
βασιλικό ή ρίγανη
σουσάμι
λίγο ελαιόλαδο
Βιτάμ
αλεύρι όσο πάρει να γίνει μαλακιά ζύμη

12 φέτες κασέρι
12 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα
3 φρέσκα μανιτάρια
2 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες
1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
2 ντομάτες σε φέτες

προαιρετικά
1 κομμάτι τυρί
μπέικον
ελιές σε ροδέλες
καυτερή πιπεριά σε ροδέλες

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά, αλάτι, πιπέρι, λίγο σκόρδο και το βασιλικό ή τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι όσο πάρει, μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη.
Το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο
Στο μεταξύ αλείφουμε με το Βιτάμ το ταψί του φούρνου και από πάνω απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα να παύει παντού.
Βρέχουμε την άκρη με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι για να κολλήσει.
Πρώτα βάζουμε το κέτσαπ και το απλώνουμε να πάει παντού.
Βάζουμε μια στρώση κασέρι, ζαμπόν, πιπεριές, μανιτάρια και πάνω πάνω την ντομάτα και τέλος το τυρί, την ελιά και το καυτερό.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσει λίγο η ζύμη.


Δεν ξεχνώ
Αν μας βγει χοντρή ή λεπτή, αφαιρούμε ή προσθέτουμε αντίστοιχα λίγο νερό. Μπορούμε να τη βάλουμε στην κατάψυξη και να την ψήσουμε κάποια άλλη στιγμή.
καλή όρεξη