Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Σαρμαδάκια (με αμπελόφυλλα)

σαρμαδακια 007

-->

Υλικά
100 αμπελόφυλλα
5-6 φύλλα μαρούλι
¾ κιλό ρύζι Καρολίνα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
¾ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή λίγο ξερό
¼ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι

1 κούπα ελαιόλαδο
1 λεμόνι
3 ½ κούπες ζεστό νερό

Εκτέλεση
Πλένουμε τα φύλλα και κόβουμε τα κοτσάνια, στο μεταξύ βάζουμε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει.
Ζεματάμε 10-10 τα φύλλα για κανένα λεπτό. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το μισό λάδι με τα κρεμμύδια, να τσιγαριστούν λίγο.
Προσθέτουμε το ρύζι και το κάνουμε και αυτό μια-δυο γύρες.
Βάζουμε 2 κούπες νερό και όλα τα αρωματικά μας ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι.
Όταν πιει το νερό το αφήνουμε στην άκρη και ανοίγουμε τα φύλλα για να αρχίσουμε το τύλιγμα.
Σκεπάζουμε τον πάτο της κατσαρόλας με τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα, τα κοτσάνια του δυόσμου, άνηθου, μαϊντανού και 2-3 φύλλα από το μαρούλι.
Σε ένα μεγάλο πιάτο απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο με την γυαλιστερή μεριά του από κάτω. Βάζουμε κοντά στο κοτσάνι του φύλλου μια κουταλιά από την γέμιση.
Πρώτα διπλώνουμε από την μεριά του κοτσανιού τις δυο άκρες.
Κλείνουμε μετά τα πλαϊνά μέρη του φύλλου και ρολάρουμε μέχρι να φτάσουμε στην άκρη του φύλλου.
Αυτό που τυλίγουμε το βάζουμε στην κατσαρόλα μας μέχρι να τελειώσουν.
Τα χτίζουμε κυκλικά και τα σκεπάζουμε με 2-3 φύλλα μαρουλιού και όσα αμπελόφυλλα περίσσεψαν.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, νερό και το χυμό του λεμονιού, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.
Κλείνουμε το μάτι και τα αφήνουμε λίγο, να φουσκώσουν.
Σερβίρονται ζεστά, αλλά και κρύα, με γιαούρτι, αλλά και σκέτα.

Δεν ξεχνώ
Τα βράζουμε σε πολύ σιγανή φωτιά για να μην κολλήσουν αλλά και για να βράσουν κατά κάποιο τρόπο στον ατμό τους.
καλή επιτυχία

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Κοτόπουλο στιφάδο (μπουκίτσες)

στιφαδο με μπουκιτσες κοτοπουλου


Υλικά

1 κοτόπουλο κομμένο σε μπουκίτσες

1 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1-2 σκελίδες σκόρδο

1 ½ κούπα σάλτσα

½ κούπα κρασί

4 κουτ σούπας ξύδι

1 κούπα ελαιόλαδο

2-3 δαφνόφυλλα

5 μπαχάρια

αλάτι

πιπέρι


Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφού κάψει βάζουμε τα κρεμμύδια, το κρεμμύδι, τι σκόρδο και το κοτόπουλο να τσιγαριστούν, ενώ ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τη σάλτσα, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, αλάτι, πιπέρι και ½ ποτήρι ζεστό νερό.

Το αφήνουμε να βράσει για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και να δέσει η σάλτσα.

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.

Αφαιρούμε τα μπαχάρια και σερβίρουμε με μπόλικο ψωμί για βούτες.


Δεν ξεχνώ

Δεν ανακατεύω με κουτάλι αλλά κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα για να μην διαλυθούν τα κρεμμύδια.

Συνήθως το κάνω στη χύτρα, για ποιο γρήγορα μια και εκεί 10-15 λεπτά είναι αρκετά.


Καλή επιτυχία

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Κολοκυθάκια με πατάτες γιαχνί

πατατες με κολοκυθακια γιαχνι

Υλικά
3-4 κολοκυθάκια
4-5 πατάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κούπα σάλτσα
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις πατάτες τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε στα τέσσερα.
Πλένουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρές ροδέλες.
Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και το κρεμμύδι.
Μόλις αρχίσει μαλακώνει το κρεμμύδι προσθέτουμε τις πατάτες.
Τις κάνουμε δυο γύρες και προσθέτουμε και τα κολοκυθάκια.
Τη σάλτσα, μαϊντανό, αλάτι,πιπέρι και ένα ποτήρι νερό και το αφήνουμε να βράσει .
Με κλειστό καπάκι για 20 λεπτά στο περίπου.
Σερβίρετε με μπόλικο τυρί (φέτα).

Δεν ξεχνώ
Όσο βράζει χαμηλώνουμε το μάτι και κάπου κάπου κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να ανακατευτούν. Δεν βάζουμε μέσα κουτάλι γιατί θα γίνει... πούρες.

καλή όρεξη

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Στριφτά μπουγατσίνια

-->στριφτα μπουγατσινια

Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας
3 κουτ σουπ κουσταρ μπαουντερ
3 κουτ σουπ αλεύρι
2 κούπες γάλα
δυο βανίλιες
100 γρ βιταμ

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το κουσταρ, ανακατεύουμε με το σύρμα.
Βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο κλείνοντας το με σελοφάν.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα, βάζουμε τη κρέμα στη μισή σφολιάτα.
Διπλώνουμε να κλείσει και κόβουμε με αλευρωμένο μαχαίρι στη μέση και μετά σε κάθετες λωρίδες περίπου 1 ½ εκ.
Τα παίρνουμε ένα ένα τα στρίβουμε και τα τοποθετούμε στο ταψί μας πάνω σε λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.


Δεν ξεχνώ
Όταν κάνουμε κρέμες, για να μην κάνουν κρούστα από πάνω, τις σκεπάζουμε με σελοφάν έτσι ώστε να ακουμπάει πάνω στην κρέμα να μην παίρνει αέρα.

καλή όρεξη




Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Σπανακομπουρεκάκια

σπανακομπουρκακι

Υλικά

για τη ζύμη
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κιλό αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
2 φακελάκια ξερή μαγιά
3/4 ποτηριού λάδι
2 ποτήρια νερό (περίπου)
2 κουταλάκια του γλυκοί ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

για τη γέμιση
750 γρ σπανάκι
300 γρ τυρί
1 αυγό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
άνηθο ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη και το ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια λακκούβα και γύρο γύρο ρίχνουμε το αλάτι και τη ζάχαρη, ενώ στην μέση ρίχνουμε τα φακελάκια της μαγιάς, το μισό νερό, το λάδι και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό μας (όσο πάρει) μέχρι να γίνει μια εύπλαστη μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Τη ζυμώνουμε καλά και την βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.
Στο μεταξύ βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το πράσο.
Προσθέτουμε το σπανάκι με τα τυχόν νερά από το πλύσιμο και το αφήνουμε σκεπασμένο μέχρι να μαραθεί.
Βάζουμε το μαϊντανό, το άνηθο, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να πιει τα υγρά του.
Κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι να κρυώσει.
Το στραγγίζουμε όσο μπορούμε με τα χέρια μας και το βάζουμε στο μπολ με το τυρί και το αυγό και τα ζυμώνουμε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία και παίρνουμε το ένα τρίτο ζύμης.
Το ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα μακρόστενο φύλλο, μια λωρίδα, όχι πολύ λεπτή.
Βάζουμε από το μείγμα με το σπανάκι και κλείνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να γίνει ένα μακρόστενο σαν γιγαντιαίο στρούντελ.
Το βρέχουμε λίγο με τα χέρια μας και το πασπαλίσουμε με σουσάμι.
Το κόβουμε κάθετα σε μικρότερα κομμάτια, ανάλογα με τα γούστα μας, τα βάζουμε στο ταψί του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, στις αντιστάσεις χαμηλά, για 35 λεπτά.

Δεν ξεχνώ
Μπορούμε να αλλάξουμε τη γέμιση και να βάλουμε ότι μας αρέσει κάθε φορά. Πολλές φορές κάνω τυρομπουρεκακια ή πιτσακια.

Καλη επιτυχια

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ζύμη για κρέπες


-->κρεπες αλμυρες
κρεπες με ζαχαροκανελα και μελι

Υλικά
2 κούπες αλεύρι
2 ½ κούπες γάλα
2 αυγά
2 κουτ σουπ βιταμ

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά με λίγο γάλα και το αλεύρι να γίνει λεία ζύμη.
Σιγά σιγά προσθέτουμε και το υπόλοιπο μέχρι να πετύχουμε την πυκνότητα που μας βολεύει.
Λιώνουμε το βιταμ και το ρίχνουμε και αυτό στη ζύμη.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά, με ένα πινέλο το αλείφουμε με λίγο βιταμ.
Παίρνουμε με μια κουτάλα από τη ζύμη και τη ρίχνουμε στη μέση από το τηγάνι.
Το κουνάμε κυκλικά να πάει παντού μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Μόλις αρχίσει να ξεκολλάει τη γυρνάμε, με μια σπάτουλα,να ψηθεί και από την άλλη.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας.

Δεν ξεχνώ
Μπορούμε να τις φάμε γλυκές με ζαχαροκανέλα, με μέλι και ξηρου καρπούς, με μαρμελάδα ή με μερέντα, αλλά και αλμυρές με ζαμπόν και κασέρι.
Μπορούμε επίσης να τις κάνουμε από την προηγούμενη και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο καλά σκεπασμένες με σελοφάν.

καλή όρεξη

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Κοτομπουκιές με μπέικον

-->
κοτομπουκιες εκπληξη
Υλικά
κοτόπουλο στήθος κομμένο σε κύβους
1 κρέμα γάλακτος
κασέρι gouda σε φέτες
½ κούπα τριμμένο gouda
μπέικον σε φέτες (το μακρόστενο)
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτόπουλο μας σε μπουκίτσες.
Το βράσουμε σε λίγο αλατισμένο νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.
Στη συνέχεια βάζουμε στον πάγκο μια λωρίδα μπέικον, από παω μισή φέτα κασέρι και τέλος ένα κομματάκι κοτόπουλο.
Το τυλίγουμε και το τοποθετούμε σε ένα πυρέξ με το τελείωμα προς τα κάτω να μην ανοίξει.
Μόλις γεμίσει το πυρέξ το περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος, το πασπαλίζουμε με λίγο κασέρι και λίγο μαϊντανό .
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσουν τα κασέρια και να δέσει.
καρφώνουμε οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε.

Δεν ξεχνώ
Όταν θέλουμε να κόψουμε το κοτόπουλο σε κύβους το βάζουμε στην κατάψυξη τόσο ώστε να μην παγώσει αλλά να σταθεροποιηθεί και να το κόψουμε πολύ ποιο εύκολα.
Μπορούμε να το φτιάξουμε και με κοτόπουλο που έχει μείνει από την προηγούμενη.

καλή όρεξη

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Βάψιμο αυγών με καλσόν (κρεμμύδια, μαϊντανούς κ.α,)

αυγα με κρεμμυδοφυλλα και βαφη

Υλικά
τα αυγά μας καλά πλυμένα
ουρές από φρέσκα κρεμμυδάκια
κρεμμυδόφυλλα
κορυφές μαϊντανού
διάφορα φύλλα ή λουλούδια
1 μπολάκι με νερό


Εκτέλεση
Παίρνουμε το μαϊντανό και το βρέχουμε για να κολλήσει στο αυγό μας. Σε κάθε αυγό μπορούμε να βάλουμε 1 σαν "αυτοκόλλητο", 2 αντικριστά, καθώς και 4-5 περιμετρικά σαν κορδέλα. Το δένουμε σφιχτά με το καλτσόν. Όπου είναι ο μαϊντανός δεν περνάει η βαφή.
Παίρνουμε τις ουρές από το φρέσκο κρεμμυδάκι και τις περνάμε γύρω από το αυγό. Το δένουμε σφιχτά με το καλτσόν και το αφήνουμε στην άκρη
Τυλίγουμε το αυγό με μεγάλα κρεμμυδόφυλλα. Προσοχή δεν το καλύπτουμε όλο, αφήνουμε αρκετά κενά. Εδώ βάφετε το αυγό από τη βαφή και από το κρεμμύδι μαζί. Γι αυτό και πρέπει να βράσει με τη βαφή, αλλιώς δεν βγάζει χρώμα. Το δένουμε σφιχτά με το καλτσόν και το αφήνουμε στην άκρη.
Αφού τυλίγουμε όλα τα αυγά, ετοιμάζουμε τις βαφές βάση οδηγιών και βάφουμε τα αυγά μας.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στις αυγοθήκες λίγο να τραβήξουν, πάντα με γάντια, τα ξετυλιγουμε.
Μετά τα γυαλίζουμε ή τα λαδώνουμε και τα τοποθετούμε στις πιατέλες μας.

Καλή επιτυχία και Καλή Ανάσταση

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Τσουρέκι το Εύκολο

<span class=
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσει
100γρ μαγιά νωπή
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 ½ κούπα ζάχαρη
300 γρ βιταμ μαλακό
250 γρ γάλα χλιαρό προς ζεστό
1 φακελάκι μαχλεπι (σκόνη)
1 φακελάκι κακουλε (σκόνη)
1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη

μείγμα αυγού
2 κρόκους αυγού
1 κουτ. σούπας νερό
1 κουτ. σούπας λάδι
1 βανίλια

προαιρετικά
νουτελα για γέμιση
αμύγδαλο σαλέ για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολάκι βάζουμε το γάλα με τη μάγια και 1 κουτάλια σούπας ζάχαρη, το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη
Στο μεταξύ μέσα στη ζάχαρη βάζουμε το μαχλεπι, το κακουλε, την μαστίχα και ανακατεύουμε.
Σπάμε τα αυγά χόρια και τα προσθέτουμε ένα ένα ενώ συνεχίσουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε το γάλα, μέσα στο οποίο έχουμε αναμίξει την μαγιά, λίγο λίγο να πάει παντού ενώ ανακατεύουμε να γίνει ένα.
Βάζουμε μια βούτυρο μια αλεύρι μέχρι να τελειώσουν και ζυμώνουμε καλά.
Αν δουμε οτι ειναι σαν σφηχτη ζυμη του κεικ, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές σούπας γεμάτες ακόμα αλεύρι
Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, να διπλασιαστεί.
Κόβουμε με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι τη ζύμη σε λωρίδες.
Τις πλάθουμε λίγο με τα χέρια μας μαλακά να γίνουν ομοιόμορφες και πλέκουμε τα τσουρέκια μας.
Τα αλείφουμε με το μείγμα του αυγού και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάνω στις λαμαρίνες του φούρνου.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-180 μέχρι να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα και τα τυλίγουμε καλά σε διαφανή μεμβράνη

Δεν ξεχνώ
Η ζύμη είναι πολύ μαλακιά και κολλάει στα χεριά, γι αυτό το λόγο τα δουλεύω με βουτυρωμένα χέρια και πάνω στη λαδόκολλα που θα τα ψήσω.
Όταν τα κάνω γεμιστά με νουτελα αφαιρώ τη ½ κούπα ζάχαρη.
Μπορούμε να το ψήσουμε και στη φόρμα του κέικ όπου φουσκώνουν τελεία, μπορούμε να τα βάλουμε σε πλεξούδες, αλλά και σε απλό κορδόνι.

Φέτος άλλαξα αλεύρι και χρειάστηκε να βάλω 3 κουταλιές τις σούπας αλεύρι ακόμα.

Επίσης όσες φορές τα έκανα με μαγιά σε φακελάκι... απέτυχα παταγωδώς, το γιατί... μυστήριο!!!!!!