Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Μπριάμ στη γάστρα

-->μπριαμ στη γαστρα

Υλικά
3 μελιτζάνες (κομμένες στα 4 και μετά στη μέση)
3 κολοκυθάκια σε ροδέλες
3 μέτριες πατάτες
4 πιπεριές κέρατο
4 πιπεριές Φλωρίνης
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κεφαλάκια σκόρδο
2 κούπες σάλτσα
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά μας μέσα στη γάστρα πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πάνω πάνω τις πιπεριές.
Από πάνω ρίχνουμε το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βάζουμε τα μπαχαρικά με το ελαιόλαδο στη σάλτσα και την ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Περιχύνουμε τα υλικά μας και προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό.
Κλείνουμε τη γάστρα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 για 1 ½ -2 ώρες.
Κατά διαστήματα βγάζουμε τη γάστρα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και την κουνάμε να .... ανακατευτούν.
Όταν είναι έτοιμο ανοίγουμε το καπάκι και σβήνουμε το φούρνο.

Δεν ξεχνώ
Για όσους το θέλουν ποιο ξεροψημένο,αφού ψηθεί, το βάζουν στο φούρνο σε ένα μεγάλο ταψί και το αφήνουν να κάνει κρούστα.

-->

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

χωριάτικη με... βίδες

χωριατικη με... βιδες

υλικά
1 μερίδα βίδες (βρασμένες)
1 ντομάτα
½ αγγούρι
1 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
1 κρεμμύδι σε φέτες
λίγο μαϊντανό
λίγο τυρί φέτα
αλάτι
ρίγανη
ελαιόλαδο
ξύδι

προαιρετικά
ελιές σε ροδέλες
λίγο καυτερή πιπεριά

εκτέλεση
Σε βαθιά γαβάθα κόβουμε την ντομάτα, το αγγούρι και από πάνω τις πιπεριές το κρεμμύδι και το μαϊντανό.
Αλάτι, ξίδι, λάδι και ανακατεύουμε
Από πάνω το τυρί, το οποίο το πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη
προσθέτουμε τις βίδες, ανακατεύουμε και σερβίρουμε


δεν ξεχνώ
Καλό είναι τα μακαρόνια να μην τα βουτυρώνουμε, γιατί τρώγονται κρύα, καλύτερα τους βάζουμε λίγο ελαιόλαδο
Σε περιόδους δίαιτας, είναι ένα πλήρες γεύμα!!!!!!!!

καλή όρεξη

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Σάντουιτς με τόνο (light)

-->σαντουιτς με τονο

Υλικά
3 σάντουιτς (ψωμάκια)
1 κονσέρβα τόνο σε νερό
3-4 πίκλες ψιλοκομμένες
1 ντομάτα σε φέτες
1 κουταλιά σούπας μαγιονέζα

Εκτέλεση
Στραγγίζουμε πολύ καλά τον τόνο και τον βάζουμε σε ένα μπολάκι.
Από πάνω τις ψιλοκόβουμε τις πίκλες, προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε.
Χαράζουμε τα σάντουιτς στη μέση και με ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση.
Τέλος βάζουμε και δυο φέτες ντομάτα και σερβίρουμε.

Δεν ξεχνώ
Ένα υγιεινό γεύμα για το σχολείο, αλλά και για τη δουλειά

καλή όρεξη




Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Φακές σούπα

-->φακες
Υλικά
½ κιλό φακές ψιλές
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
½ κούπα σάλτσα
1-2 δαφνόφυλλα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

προαιρετικά
καρότο στον τρίφτη
ρίγανη

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις φακές.
Τις βάζουμε στη κατσαρόλα με νερό, να μουλιάσουν για 5-6 ώρες ή από βραδύς
Τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε με μπόλικο νερό και με όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι και το λάδι να βράσουν για 30 λεπτά στο περίπου.
Βάζουμε λίγο λάδι, αλάτι και τα αφήνουμε να πάρουν άλλη μια βράση.
Σερβίρετε ζεστή με λίγο ξύδι και συνοδεύετε από ελιές, τουρσί και ρεγγα σε όλες τις τις εκδόσεις

Δεν ξεχνώ
Ο χρόνος βρασμού εξαρτάτε καθαρά από το πόσο βραστερές είναι οι φακές μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Δεν τις συνδυάζουμε ποτέ με τυρί ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί το ασβέστιο δεν αφήνει να απορροφηθεί ο σίδηρος από τον οργανισμό μας.
Μπορούμε να τις κάνουμε στη χύτρα, με μόλις 7-8 λεπτά χρόνο βρασμού!!!!!!

καλή επιτυχία


Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Αυγόφετες

-->αυγοφετες

Υλικά
ψωμί κομμένο σε φέτες
αυγά
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
αλάτι πολύ λίγο
ζάχαρη
κανέλα

προαιρετικά
λίγο γάλα εβαπορέ

Εκτέλεση
Σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Αλατίζουμε και βουτάμε μέσα τις φέτες μια μια και τις βάζουμε για λίγο σε ένα πιάτο.
Στο μεταξύ βάζουμε το λάδι στο τηγάνι μας να κάψει καλά και τηγανίζουμε τις αυγόφετες.
Μόλις ροδίσουν τις γυρνάμε να πάρουν χρώμα και από την άλλη.
Τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να ρουφήξουν τα πολλά λάδια.
Μπορούμε να τις φάμε σκέτες, με μια φέτα ζαμπόν και μια κασέρι, αλλά και με ζάχαρη
Τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και λίγο κανέλα και τις σερβίρουμε ζεστές.
Για τα παιδιά τις κόβω σε κύβους και τις τρώνε με πιρουνάκι για να μην λερώνουν.

Δεν ξεχνώ
Ένας έξυπνος τρόπος να φάνε τα παιδιά μας αυγά. Άσε που με ζάχαρη φέρνουν λίγο και σε... λουκουμά.

καλή επιτυχία

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Μπακαλιαράκια τηγανητά

-->
μπακαλιαρακια τηγανιτα

Υλικά
1 κιλό μπακαλιαράκια
αλεύρι για παναρισμένα
λάδι για τηγάνισμα
λεμονόφυλλα
αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίσουμε και πλένουμε τα μπακαλιαρακια.
Τα αλατίζουμε, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
Στρώνουμε στην πιατέλα τα λεμονόφυλλα και βάζουμε από πάνω τα μπακαλιαράκια.
Τα σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και τα αφήνουμε για κάνα 10 λεπτό να πάρουν το άρωμα από τα λεμονόφυλλα.
Τα ξεσκεπάζουμε και τα σερβίρουμε.

Δεν ξεχνώ
Γαρνίρουμε την πιατέλα με φέτες λεμονιού.

καλή όρεξη

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Κοκκινιστό με ρύζι (ηφαίστειο)

κοκκινιστο με ρυζι

Υλικά
για το κοκκινιστό
1 κιλό μοσχάρι σε μουκίτσες
2 μέτρια κρεμμύδια
2 κούπες σάλτσα
ελαιόλαδο
10 κόκκοι μπαχάρι
λίγη κανέλα σκόνη
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
αλάτι
πιπέρι

για το ρύζι
2 κούπες ρύζι
5 κούπες ζωμό μοσχάρι
λίγο βιταμ

Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε στη χύτρα το κρέας με τα κρεμμύδια αφού τα ψιλοκόψουμε.
Μόλις ροδίσει προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι και ½ ποτήρι με νερό, την κλείνουμε και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά περίπου.
Ανοίγουμε να αλατίσουμε και το αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να δέσει η σάλτσα μας όσο μας αρέσει.
Στο μεταξύ μέχρι να βράσει το κρέας εμείς κάνουμε και το πιλάφι.
Καθαρίζουμε το ρύζι και το πλένουμε
Βάζουμε 5 ποτήρια ζωμό να βράσουν, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι
χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε για κάνα 20 λεπτο, μέχρι να πιει τα υγρά του.
Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το καπάκι, και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει,
Παίρνουμε ένα μικρο μπολ και μέσα βάζουμε ένα μικρότερο.
Γεμίζουμε το κενό ανάμεσα στα δυο μπολ με ρύζι, το πατάμε και το γυρνάμε στο πιάτο.
Στη συνεχεία γεμίζουμε την τρυπά με κοκκινιστό και ρίχνουμε με τρόπο λίγο σάλτσα πάνω στο ρύζι.

Δεν ξεχνώ
Πριν σερβίρω προσέχω να βγάλω τα μπαχάρια και τις κανέλες

καλή όρεξη