Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Βασιλόπιτα σαν κέικ με άρωμα τσουρεκιού





όπως πάντα τελευταία στιγμή, αλλά... τα καταφέραμε και φέτος

Βασιλόπιτα σαν κέικ με άρωμα τσουρεκιού

πολλές ευχές για καλή χρονιά
και οπως ειπε μια φιλη....

το 2011 ολα τα προσωπα να ειναι χαμογελαστα

το 2011 ολες οι αγκαλιες να ειναι γεματες

το 2011 ολα τα πιατα να ειναι γεματα

το μονο που ευχομαστε να ειναι αδειο το 2011 ειναι τα νοσοκομεια μας

υγεια, υγεια, υγεια

και ολα τα αλλα θα τα παλεψουμε



Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Κέικ μαρμπε με αληθινή σοκολάτα

κεικ με αληθινη σοκολατα
σημείωση Στη φωτο λείπει ζύμη σοκολάτας, γιατί το κέικ το κάναμε παρέα με τα παιδιά και μπορώ να πω ότι το φάγανε... από το μπολ!!!!

Υλικά
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 gr)
1 πακέτο βιταμ (250 gr)
1 κούπα γάλα
2 κούπες ζάχαρη
5 αυγά
2 βανίλιες
100 γραμμάρια σοκολάτας
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

Εκτέλεση
Βάζουμε το βιταμ στο μπολ του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και το χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ενώ συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίξερ.
Ρίχνουμε το γάλα και λίγο λίγο το αλεύρι και το χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρι και την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
Την πασπαλίζουμε με την σόδα και ανακατεύουμε καλά να κρυώσει λίγο.
Προσθέτουμε την μίση ζύμη του κέικ και ανακατεύουμε να γίνει ένα.
Σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα βάζουμε την μισή ζύμη βανίλιας.
Από πάνω βάζουμε την ζύμη σοκολάτας και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη βανίλιας.
Κουνάμε λίγο τη φόρμα σαν να κάνουμε κυκλακια στον αέρα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 στον αέρα για 45 λεπτά στο περίπου.
Τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή με γλασσο άχνης ζάχαρης και το σερβίρουμε.

Δεν ξεχνώ
Μπορούμε να το καλύψουμε και με γλασσο σοκολάτας για πιο σοκολατένιο αποτέλεσμα.
Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε άλλα 50 γρ σοκολάτας αρκεί να προσθέσετε και ½ κουταλάκι σόδας.

Καλή επιτυχία

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

μελομακάρονα

μελομακαρονα

η φωτο είναι φετινή, αλλά η συνταγή.. περσινή
βλέπετε την κάνουμε χρόνια μαζί με την αδερφή μου και τα παιδιά μου
πάρα πολύ εύκολα και με τρομερή επιτυχία

Μελομακαρονα

και τώρα... μερικές από τις δημιουργίες μου
δωράκια φτιαγμένα από τα χεράκια μου


γουρια για το σπίτι

μπρελόκ για κλειδιά

κολλιεδακια για κορίτσια


κολλιεδακια για αγόρια


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια

χριστουγεννιατικα σπιτακια

Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια με 11 μπισκοτάκια πτι μπερ


χριστουγεννιατικα σπιτακια

Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια με 3 μπισκοτάκια πτι μπερ

πάρτε μπισκοτακια και καραμελιτσες
φτιάξτε και ένα γλασο όπως λέει μέσα στις οδηγίες
παίξτε με τα παιδιά σας και ετοιμάστε δωράκια γι αυτούς που αγαπάτε
από τα χεράκια σας, αλλά προπάντων από τα χεράκια των παιδιών σας

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιέδες του Γιάννη

κουραμπιεδες

Υλικά

4 κούπες αλεύρι στο περίπου για ολες της χρησεις

2 κούπες βούτυρο αγελαδινό καθαρό *

1 κούπα άχνη ζάχαρη

4 βανίλιες

1 κούπα αμύγδαλα καβουρντισμένα **

Εκτέλεση

Βάζουμε το καθαρό βούτυρο, σε θερμοκρασια δωματιου και οχι λιωμενο,στο μίξερ.

Προσθετουμε την άχνη ζάχαρη με τις βανίλιες και το χτυπάμε για τουλάχιστον 10-15 λεπτά, να ασπρισει.

Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ενώ ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Μπορεί να πάρει όλο το αλεύρι μπορεί όμως και να μην το θέλει όλο.

Και τέλος προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, αφού πρώτα τα έχουμε σπάσει λίγο στο γουδί ή στο μουλτι.

Παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη και πλάθουμε μπαλάκια στο μέγεθος που θέλουμε τους κουραμπιέδες μια και δεν φουσκώνουν.

Τα βάζουμε στο ταψί μας πάνω σε λαδόκολλα και τα πατάμε λίγο στο κέντρο με το δάχτυλο για να κρατάει την άχνη.

Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μας σε φύλλο γύρο στο 1-1,5 εκατοστά και με ένα κουπατ κόβουμε το σχέδιο που μας αρέσει, λατρεύω τα αστεριακια.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 20-30 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.

Αφού κρυώσουν λίγο τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Όταν κρυώσουν πασπαλίσουμε με λίγη άχνη ένα άλλο ταψί, όπου τοποθετούμε τους κουραμπιέδες να πάρουν ζάχαρη και από κάτω.

Κάθε σειρά που στρώνουμε την ξανααχνιζουμε και τα αφήνουμε να κάτσουν.

Οταν στολίσουμε τις πιατέλες μας μπορούμε να τους ξανααχνισουμε.



Δεν ξεχνώ

Μπορούμε να βάλουμε αμύγδαλα καθαρισμένα, αν και εγώ τα προτιμώ με τη φλούδα.

Όπως επίσης μπορούμε να βάλουμε απλό βούτυρο,αν και το καθαρισμένο είναι αυτό που κάνει την διαφορά.



*καθαρό βούτυρο

στα 150 γρ βούτυρο, το καθαρό είναι περίπου 100, άρα για να πάρουμε 2 κούπες καθαρό βούτυρο παίρνουμε 3 κούπες βούτυρο.

Το βάζουμε σε ένα καρσαρολακι και το αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να λιώσει και μετά να βράσει για κάνα 10 λεπτό ή μέχρι να γίνει το βούτυρο διάφανες.

Στο μεταξύ δεν ξεχνάμε να το ξαφρίζουμε.

Το κατεβάζουμε από το μάτι και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Το σουρώνουμε και το μετράμε πριν γίνει πάλι στερεό.

Μου είπαν ότι έχει και έτοιμο συσκευασμένο στο εμπόριο.



** αμύγδαλα καβουρντισμένα

σε αντικολλητικο τηγάνι βάζουμε τα αμύγδαλα για να τα καβουρδίζουμε, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια , μέχρι να ροδίσουν.

Εναλλακτικά μπορούμε να τα βάλουμε στο φούρνο μέσα σε ταψί με λαδόκολλα στους 160 βαθμούς για 10-12 λεπτά.



Καλή επιτυχία

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Φακόρυζο

φακορυζο


Υλικά

1 κούπα φακές

1κρεμμυδι ψιλοκομμένο

1-2 σκόρδα στον τρίφτη

1 καρότο στον τρίφτη

2-3ντοματες στον τρίφτη

1-2 δαφνόφυλλα

αλάτι

πιπέρι


1 κούπα ρύζι

αλάτι

πιπέρι

λίγο ρίγανη


1 κρεμμύδι σε φέτες

½ κούπα μπέικον σε κύβους

μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο

2-4 κουταλιές ξύδι μπαλσαμικο


Εκτέλεση

Βάζουμε στη χύτρα μας τις φακές με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, την ντομάτα τα δαφνόφυλλα και νερό τόσο ώστε να τις σκεπάζει συν μια κούπα ακόμα.

Κλείνουμε τη χύτρα και το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να βράσει.

Μόλις αρχίσει να σφυρίζει, κατεβάζουμε το μάτι στο μισό και το αφήνουμε για 5 λεπτά.

Κλείνουμε το μάτι και περιμένουμε να κατέβει η βαλβίδα να την ανοίξουμε.

Αλατοπιπερώνουμε και αν δεν είναι χυλωμένη βγάζουμε 1 κούπα από το ζουμί και το κρατάμε.

Στο μεταξύ σε μικρο κατσαρολακι βάζουμε 2 ½ κούπες νερό να βράσουμε το ρύζι.

Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, λίγη ρίγανη και το ρύζι.

Χαμηλώνουμε το μάτι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.

Σε ένα τηγανάκι βάζουμε το μπέικον να τσιγαριστεί λίγο και μόλις βγάλει το λάδι του προσθέτουμε το κρεμμύδι.

Σβήνουμε με το μπαλσαμικο και το προσθέτουμε στις φακές, προσθέτουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε.

Το βάζουμε στη φωτιά να πάρει μια βράσει ακόμα και προσθέτουμε λίγο μαϊντανό.

Αν δούμε ότι έδεσε πολύ προσθέτουμε λίγο από το ζουμί που έχουμε στην κούπα.

Σερβίρουμε ζεστό και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με λίγο ακόμα μαϊντανό.


Δεν ξεχνώ

Τις περισσότερες φορές το κάνω με φακές και ρύζι που έχει περισσέψει από τις προηγούμενες μέρες.

Απλός τότε προσέχω να πετάξω το λάδι από το μπέικον, μια και είναι όλα με το λάδι τους.

Μπορούμε το μπέικον να το αντικαταστήσουμε με χωριάτικο λουκάνικο, κομμένο σε ροδέλες και τηγανισμένο στο λάδι του.

Στη φωτο το έχω κάνει με γαλοπούλα καπνιστή και έγινε πάλι πολύ καλό.

Όσοι νηστεύουν απλός αφαιρούν τελείως το μπέικον ή το λουκάνικο.


Καλή επιτυχία