Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Κέικ με μήλα και καρύδια

κεικ με μηλα και καρυδια


Υλικά
1 κούπα ζάχαρη
2 κούπες σπορέλαιο
1 κούπα μήλο τριμμένο στον τρίφτη
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
10 κουταλιές σούπας κονιάκ
1 μπεκιν παουντρερ
½ κουταλάκι σόδα φαγητού
λίγη κανέλα
λίγο γαρίφαλο

Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη με τα αυγά να αφρατεψουν.
Προσθέτουμε το σπορέλαιο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Μετά το κονιάκ και μετά τα μήλα.
Στο μεταξύ ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι το μπεκιν, την σόδα, το γαρίφαλο και την κανέλα και τα ανακατεύουμε να πάνε παντού.
Προσθέτουμε και το αλεύρι στο μπολ του μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Τέλος βάζουμε και τα καρύδια να πάνε παντού.
Βάζουμε την ζύμη μας σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1 ώρα περίπου.
Αφού κρυώσει μπορούμε να το αχνίσουμε ή να κάνουμε ένα λίγο αρύ γλασσο με άχνη και λεμόνι.

Δεν ξεχνώ
Όλα τα ποτά που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, αφού μαγειρευτούν το αλκοόλ εξατμίζετε, μένει μόνο το άρωμα.
Εγώ δεν έβαλα τίποτε επάνω γιατί το δίνω στα παιδιά στο σχολείο και... λερώνονται.

Καλή επιτυχία

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Τυρόπιτα για όσους δεν ξέρουν να ανοίγουν φύλλα

τυροπιτα ευκολο φυλλο
και ναι η τυρόπιτα μας σήμερα είναι με φύλλο ανοιγμένο στα χέρια
και για τους δύσπιστους... το μόνο που χρειαζετε είναι απλός να την δοκιμάσουν.

Υλικά
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κούπα νερό χλιαρό
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
600 γρ τυρί
120γρ βιταμ

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το νερό και το αλάτι και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα.
Το κόβουμε στα 6, κάνουμε τα κομμάτια ζύμης μπαλίτσες και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να ξεκουραστούν.
Στο μεταξύ λιώνουμε το βιταμ και με ένα κουτάλι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές και βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου μας.
Παίρνουμε την μια μπαλίτσα ζύμης και την βουτάμε μέσα στο βιταμ.
Με τα χέρια μας στον αέρα προσπαθούμε να την ανοίξουμε, την τραβάμε μέχρι να έρθει στο μέγεθος του ταψιού.
Την βάζουμε στο ταψί, αν χρειαστεί την τραβάμε λίγο ακόμα, και τρίβουμε από πάνω της το 1/6 του τυριού.
Επαναλαμβάνουμε ακριβώς το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Αφού βάλουμε και το τελευταίο και τρίψουμε το τυρί από πάνω , παίρνουμε τις γωνίες και τις διπλώνουμε στο κέντρο, σαν φάκελο.
Στη συνέχεια το γυρνάμε ανάποδα, και με τα χέρια μας το πατάμε να απλώσει και να ανοίξει όσο το ταψί.
Το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί και μετά το ανοίγουμε ξανά γιατί έχει μαζέψει λίγο.
Το βουτυρώνουμε, το χαράζουμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά με μια ώρα ή μέχρι να δούμε οτι ψήθηκε.
Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε λίγο να τραβήξει.

Δεν ξεχνώ
Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια, μπορεί να χρειαστεί 1-2 κουταλιές παραπάνω αλεύρι.
Αν το τυρί μας είναι πολύ αλμυρό προσέχουμε το αλάτι της ζύμης.

Καλή επιτυχία