Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Μπακαλιάρος σκορδαλιά




Υλικά
1 μεγάλη και χοντρή φέτα μπακαλιάρου (περιπου 1500γρ)
κουρκούτι
¾ φλ τσαγιού μπύρα
2 κουτ γλυκού λάδι
1 κουτ γλυκού αλάτι
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
1 ½ φλ τσαγιού αλεύρι

Εκτέλεση
Βγάζουμε την πέτσα από το μπακαλιάρο και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό.
Το επόμενο πρωί τον ξεψαχνίζουμε και βγάζουμε τα κοκάλα. Το ξεπλένουμε και το αφήνουμε στο στραγγιστήρι να φύγουν τα νερά.
Για να φτιάξουμε το χυλό: ανακατεύετε μπύρα, λάδι, αλάτι, και τα κροκάδια. Προσθέτουμε το αλεύρι. Το χτυπάτε και το αφήνεται στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα και το προσθέτουμε στο χυλό και το ανακατεύουμε ελαφρά.
Τέλος βάζουμε και το μπακαλιάρο στο χυλό και ανακατεύουμε
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά να κάψει και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε από το χυλό και το ρίχνουμε στο τηγάνι.

Σκορδαλιά με ψωμί

Υλικά
παλιό ψωμί σε φέτες και χωρίς κόρα
2-3 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι
λίγο πιπέρι

Εκτέλεση
Μουσκεύουμε το ψωμί και αφού το στιψουμε καλά το κόβουμε μπουκίτσες και το βάζουμε στο μούλτι.
Τρίβουμε τις 2 σκελίδες σκόρδο και τις προσθέτουμε στο μούλτι.
Βάζουμε λίγο ξύδι, αλάτι, πιπέρι και λάδι και το χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη αλοιφή.
Δοκιμάζουμε και αναλόγως προσθέτουμε ότι χρειάζεται.

Εναλλακτικά


Μπορούμε να φτιάξουμε και άλλες σκορδαλιές, οι πιο συνηθισμένες είναι

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια

Σκορδαλιά με πατάτα

Δεν ξεχνώ
Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα για να αποφύγουμε την έντονη μυρωδιά που αφήνει το σκόρδο στην αναπνοή μας και όχι μόνο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τρώγοντας ένα μήλο μειώνετε αισθητά η μυρωδιά. Επίσης μπορούμε να μασήσουμε λίγα φύλλα μαϊντανό, σπανάκι αλλά και να πιούμε πράσινο τσάι.
Για καλό και για κακό πάντως πλένουμε τα δόντια μας ξανά και ξανά και μπορούμε να προμηθευτούμε και καμιά τσίχλα με έντονο άρωμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: