Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

πιροσκί με πατάτα στο φούρνο





ΥΛΙΚΑ
ζύμη

1 ποτήρι σπορέλαιο
2 ποτήρια νερό χλιαρό 
7 ποτήρια αλεύρι
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
γέμιση
3 μέτριες πατάτες
2-3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
άνηθο ψιλοκομμένο 1/2 ματσάκι
μαϊντανό ψιλοκομμένο (λίγο)
αλάτι,πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω να διαλυθεί.Προσθέτω το λάδι και το αλάτι και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχω μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνω στην άκρη να φουσκώσει.
Όσο περιμένω να φουσκώσει η ζύμη, ετοιμάζω την γέμιση.
Καθαρίζω και κόβω σε κύβους τις πατάτες, τις βάζω σε ένα κατσαρολακι με λίγο νερό να βράσουν για 7-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ βάζω λίγο λαδάκι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζω τα κρεμμύδια, να  πάρουν λίγο χρώμα. Κλείνω το μάτι και προσθέτω το άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι πιπέρι και ανακατεύω.
Με μια τρυπητή κουτάλα προσθέτω και τις πατάτες στο τηγάνι και ανακατεύω να γίνει ένας χοντροκομμένος σφιχτός πουρές. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό από αυτό που βράσαμε τις πατάτες.
Αφού έχει ξεκουραστεί και φουσκώσει η ζύμη μας παίρνω λίγη ζύμη και κάνω μπαλάκια, σαν μικρά κεφτεδακια και τα αραδιάζω σε ένα ταψί του φούρνου στο οποίο έχω βάλει μέσα λαδόκολλα. Αν κολλάει στα χέρια μας,  βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια μας αλλά και στον πάγκο εκεί που θα δουλέψουμε.
Όταν έχουμε κάνει όλη την ζύμη μας μπαλάκια, παίρνουμε το πρώτο μπαλάκι που κάναμε, που θα έχει προλάβει στο μεταξύ να ξεκουραστεί λίγο και να φουσκώσει, και το ανοίγουμε πατώντας το με το χέρι μας στον πάγκο. Βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση και το κλείνουμε πατώντας τις άκρες να κολλήσει η ζύμη μας να μην τρέξει η γέμιση.  Τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου μας αφού πρώτα έχουμε βάλει λαδόκολλα.
Μέχρι να τα κάνουμε όλα το πρώτο μας ταψί έχει ξεκουραστεί και το φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20-25 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο ή μέχρι να ροδίσουν.


ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
Μπορούμε να κάνουμε την ζύμη μας στον αρτοπαρασκευαστη, εγώ τον δουλεύω πολύ.
Όπως επισεις μπορούμε να τα τηγανίσουμε αν και στον φούρνο γίνονται πιο ελαφριά και λάιτ.
Αν μας περισεψει ζυμαράκι χωρίς γέμιση μπορούμε να το ανοίξουμε με το χέρι μας και να το τηγανίσουμε σε λίγο λαδάκι, βγαίνοντας το περιχύνουμε με μελί και το πασπαλίζουμε με λίγο τριμμενα καρύδια και κανέλα, τυφλα να έχουν οι λουκουμάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: