Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Το πιο αφράτο τυρόψωμο - ελαιόψωμο

Το πιο αφράτο τυρόψωμο - ελαιόψωμο που φάγατε ποτέ


Υλικά 
για την ζύμη
550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. σπορέλαιο
350 γρ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
λίγο πιπέρι

γέμιση τυρόψωμο
400 γρ. τυρί
προαιρετικά
 στο τυρί μπορείτε να προσθέσετε λίγη ρίγανη
γέμιση ελαιόψωμο
1 κούπα ελιές χωρίς κουκούτσι


Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, κάνουμε μια μικρή "τρύπα" στην μέση και ρίχνουμε την ζάχαρη και την μαγιά και τα ψιλοανακατεύουμε με το κουταλάκι μας.
Περιμετρικά ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι, να μην έρθουν σε απευθείας επαφή με την μαγιά.
Τέλος προσθέτουμε το νερό και το λάδι και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει μια λεία, αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για καμία ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει την βάζουμε στον πάγκο μας, αφού πρώτα τον έχουμε αλευρώσει λίγο.
Ανοίγουμε την ζύμη μας απαλά με τα χέρια μας στον πάγκο και απλώνουμε το τυρί, αφού πρώτα το τρίψουμε με τα χέρια μας ή τις ελιές αν θέλουμε να κάνουμε ελαιόψωμο
Κάνουμε ρολό τη ζύμη  και το ζυμώνουμε λίγο να ενσωματωθεί η γέμιση.
Βάζουμε στην φόρμα του κέικ λαδόκολλα και την ζύμη μας και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ή να διπλασιαστεί και πάλι σε όγκο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180 στον αέρα για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Δεν ξεχνώ
Μπορούμε  την ζύμη μας να την κάνουμε και σε λεκανάκι με το χέρι ή στον αρτοπαρασκευεστή.
Επίσης μπορούμε να χωρίσουμε την ζύμη στα δυο και να κάνουμε ενα μικρο τυρόψωμο και ένα μικρο ελαιόψωμο ταυτόχρονα αρκεί να μοιράσουμε τις ποσότητες της γέμισης

Καλή Επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια: