Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Βασιλόπιτα

κάτι σαν κέικ με γεύση από τσουρέκι

βασιλοπιτα 2010


υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
1 ½ νεροπότηρο γάλα χλιαρό
1 ½ νεροπότηρο ζάχαρη
1 βιταμ εκτός ψυγείου
6 αυγά εκτός ψυγείου
1 φακελάκι μαγιά ξερή
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ σούπας μαχλέπι
1 κουτ. σούπας κακουλέ

προαιρετικό
1 κουτ. γλ μαστίχα κοπανισμένη

γλασο σοκολάτας
600γρ. κουβερτούρα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
2 κουτ γλ. Βιταμ

γαρνίρισμα
αμύγδαλο ξασπρισμένο
αμύγδαλο φιλέ

εκτέλεση
σε μια κούπα με 4-5 κουταλιές από το γάλα μας διαλύουμε τη μαγιά και την αφήνουμε να φουσκώσει
στο μεταξύ βάζουμε στο μίξερ το βιταμ με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν
προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε να ομογενοποιηθουν
βάζουμε στο αλεύρι μας το μαχλεπι, κακουλε, την μαστίχα και το ξύσμα από το πορτοκάλι και το ανακατεύουμε
προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και στη συνέχεια το ααλευρι και το γάλα, λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο μέχρι να γίνει ένα
το βάζω σε δυο ταψάκια (20 και 25) αφού πρώτα βουτυρώσω τα πλαϊνά και βάλω λαδόκολλα στον πάτο
το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει και το ψήνουμε στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-170 για 45-60 λεπτά
αφου κρυώσουν τελείως κόβουμε αυτό που έχει φουσκώσει, να μείνει σαν... παντεσπάνι
τυλίγουμε ένα μικρο σε μέγεθος νόμισμα και το κρύβουμε στη βάση
στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλασο
βάζουμε την κουβερτούρα να λιώσει (σε μπεν μαρι)
προσθέτουμε το βιταμ, και τέλος την κρέμα γάλακτος
ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε πάνω από τις βασιλόπιτες
καλό είναι αυτό να το κάνουμε πάνω σε μια σχάρα για να μπορέσει να τρέξει αυτό που περισσεύει από το γλασο
γράφουμε από πάνω με τα αμύγδαλα την ημερομηνία και γαρνίρουμε με το φιλέ

δεν ξεχνώ
αν το γλασο μας φαίνεται σφιχτό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κρέμα γάλακτος ακόμα
μπορούμε να τη γλασαρουμε με λευκή σοκολάτα και να γράψουμε με λιωμένη μερεντα, αλλά και με σμαρτις

καλή όρεξη

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Τσιπούρες στο φούρνο




τσιπουρες στο φουρνο

υλικά
4 μεγάλες τσιπούρες
2 λεμόνια
αλάτι
ρίγανη

εκτέλεση
καθαρίζουμε καλά τις τσιπούρες και της βάζουμε στο ταψί
στύβουμε τα δυο λεμόνια τις περιχύνουμε
τις αλατίζουμε λίγο και τέλος τις πασπαλίζουμε με λίγο ρίγανη
προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς
μόλις πάρει χρώμα από τη μια τις γυρνάμε με μια σπάτουλα να ψηθούν και από την άλλη
τις σερβίρουμε σχεδόν αμέσως, συνοδευόμενες με πιλάφι και πράσινη σαλάτα

δεν ξεχνώ
οι τσιπούρες είναι πολύ λιπαρά ψάρια οπότε εσκεμμένα δεν βάζουμε εμείς τίποτα το λιπαρό

καλή όρεξη

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

πατάτες φούρνου σε 20΄



από μέσα ζουμερές και από έξω τραγανές, ίσως οι πιο νόστιμες πατάτες φούρνου που έφαγα ποτέ

πατατες φουρνου (σε 20 λεπτα)

υλικά
8-10 μέτριες πατάτες
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ σουπ μουστάρδας
2 ποτήρια νερό
2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
φρυγανιά τριμμένη

εκτέλεση
πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε στα 4
τις πασαλείβουμε με τη μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε
τις βάζουμε στη χύτρα με το σκόρδο,τα λεμόνια και το νερό
τις αφήνουμε να βράσουν για 8 λεπτά ακριβώς
την ανοίγουμε και τις κάνουμε τούμπα σε μεγάλο ταψί
αφαιρούμε το σκόρδο, τις πασπαλίζουμε από πάνω με φρυγανιά, να πάει παντού
και τις ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν

δεν ξεχνώ
η μαγειρική είναι φαντασία, αφήστε την λοιπόν να κάνει τη δουλειά της
μπορούμε να βάλουμε και λίγο κασέρι τριμμένο από πάνω, να αντικαταστήσουμε το νερό με ρετσίνα
να προσθέσουμε καρότα πιπεριές και ότι βάλει ο νους μας

καλή όρεξη

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια με 11 μπισκοτάκια πτι μπερ

χριστουγεννιατικα σπιτακια

υλικά
μπισκότα πτι μπερ

συνδετικό μπισκότων
1 κούπα ζάχαρη

γλάσο
2 ασπράδια αυγών
1-2 κουτ. γλ. λεμόνι
2 ½ -3 κούπες άχνη ζάχαρη

καραμελάκια (smarties , κα)
χρωματιστή τρούφα
ζελεδάκια (αρκουδάκια, βατόμουρα, κα)
ζαχαρόπαστα

εκτέλεση
βάζουμε τη ζάχαρη στο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία να λιώσει, να γίνει σαν σιρόπι
κλείνουμε το μάτι αλλά δεν το κατεβάζουμε, γιατί σταθεροποιείτε αμέσως
στη συνέχεια βάζουμε λαδόκολλα στον πάγκο, παίρνουμε τα μπισκότα και ενώνουμε 4 κάτω για βάση
βουτάμε λίγο την πλευρά που θέλουμε να κολλήσουμε στο σιρόπι καραμέλας και τα ενώνουμε γρήγορα γιατί στεγνώνει αμέσως
μετά κολλάμε το σπιτάκι, προσοχή εδώ να μην καούμε, μια και τώρα βουτάμε δυο πλευρές από το μπισκότο στο σιρόπι καραμέλας
κολλάμε και τα μπισκότα της σκεπής με τον ίδιο τρόπο και τέλος κόβουμε ένα μπισκότο σε δυο τρίγωνα για να κλείσουμε τα κενά της σκεπής

χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι λίγο στο μίξερ
προσθέτουμε την άχνη και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα
πρέπει να είναι τόσο σφιχτό ώστε να βγαίνει από τη λεπτή μύτη του κορνέ και να μην τρέχει
ξεκινάμε καλύπτοντας αρχικά τη ζάχαρη στις ενώσεις, μετά στολίσουμε με smarties, χρωματιστή τρούφα, και ότι άλλο θέλουμε
μπορούμε να φτιάξουμε λεπτομεριες σαν σταλακτίτες, κάγκελα από κομμένα μπισκότα,
να βάλουμε δεντράκια, έτοιμα όπως στις τούρτες ή δικά μας από ζαχαροπαστα κ.α.

αν έχουμε ζαχαροπαστα μπορούμε να τη χρωματίσουμε και να ανοίξουμε λεπτό φύλλο
με ένα μαχαιράκι να κόψουμε πόρτες, παράθυρα, να κάνουμε δεντράκια, χιονάνθρωπους κ.α.
τα βρέχουμε και τα κολλάμε στα μπισκότα, και αφού στεγνώσει και κολλήσει η ζαχαροπαστα τα συναρμολογούμε
με το γλασο κάνουμε το χιονισμένο πλαίσιο και όλη την υπόλοιπη διακόσμηση

δεν ξεχνώ
δουλεύω πάνω σε λαδόκολλα για να κολλήσει στον πάγκο και με βοηθάει να το γυρνάω για να το στολίζω και να τα μεταφέρω για να στεγνώσουν
αν θέλω να χρωματίσω το γλασέ το χωρίζω σε μπολάκια και περιμένω να στεγνώσει το ένα χρώμα πριν βάλω το άλλο από πάνω
την επομένη τα τυλίγω σε διαφανή μεμβράνη και μπορώ να τα μοιράζω σαν δωράκια

την ιδέα την πήρα από τις συνταγές της παρέας και ποιο συγκεκριμένα είναι της fly

Ένα χρόνο μετά
λοιπόν τα σπιτάκια με το πέρασμα των ημερών έγιναν κάπως.
Έλιωσε η καραμέλα στις ενώσεις και αλλοιώθηκαν τα χρώματα του γλασου και....
φέτος δεν θα βάλω καθόλου σιρόπι καραμέλας
θα χρησιμοποιήσω γλασο σαν συνδετικό κρίκο, απλός θέλει πιο πολύ χρόνο στην συναρμολόγηση

καλή όρεξη

Χριστουγεννιάτικα σπιτάκια με 3 μπισκοτάκια πτι μπερ


χριστουγεννιατικα σπιτακια
υλικά
μπισκότα πτι μπερ

γλάσο
2 ασπράδια αυγών
1-2 κουτ. γλ. λεμόνι
2 ½ -3 κούπες άχνη ζάχαρη

καραμελάκια (smarties , κα)
χρωματιστή τρούφα
ζελεδάκια (αρκουδάκια, βατόμουρα, κα)

εκτέλεση
χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι λίγο στο μίξερ
προσθέτουμε την άχνη και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα
πρέπει να είναι τόσο σφιχτό ώστε να βγαίνει από τη λεπτή μύτη του κορνέ και να μην τρέχει
ξεκινάμε γλασάροντας ένα ένα τα μπισκοτάκια με το κορνέ και κολλάμε επάνω smarties, χρωματιστή τρούφα, και ότι άλλο θέλουμε
τα αφήνουμε να στεγνώσουν και μετά τα συναρμολογούμε βάζοντας με το κορνέ μπόλικο γλάσο στις εσωτερικές πλευρές (σαν κόλλα)
τα αφήνουμε να στεγνώσουν, να κολλήσουν και μετά μπορούμε να φτιάξουμε λεπτομεριες σαν σταλακτίτες. και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά

δεν ξεχνώ
δουλεύω πάνω σε λαδόκολλα για να μην λερώνω και τα αφήνω εκεί να στεγνώσουν
την επομένη τα τυλίγω σε διαφανή μεμβράνη και μπορώ να τα μοιράζω σαν δωράκια
την ιδεα την πηρα απο το αγαπημενο μου σαιτ μαγειρικης

καλή όρεξη



Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

μελομακάρονα

-->

Yλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κούπας ζάχαρη
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
1 κούπα σπορελαιο
½ κούπα βούτυρο βιταμ ή φυτινη
¾ κούπα σόδα (αναψυκτικό)
1 ½ κουτ. γλ. σόδα
1 κουτ. γλ. κανέλα
½ κουτ. γλ. γαρύφαλλο
½ κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο

σιρόπι
1 ½ κούπα μέλι
1 ½ κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα νερό

1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια

Eκτέλεση
βάζουμε όλα τα υλικά στο μίξερ, εκτός από το αλεύρι και τη σόδα, και τα χτυπάμε να ομογενοποιηθούν
κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μίξερ μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη (μπορεί να μην το πάρει όλο, είναι ανάλογα με το αλεύρι)
σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για κάνα μισάωρο
εντομεταξυ ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα να βράσουν για 5 λεπτά
το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει
παίρνουμε λίγη ζύμη και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα σε σχήμα οβάλ ή στρογγυλά
τα αραδιάζουμε αραιά στο ταψί μας πάνω σε λαδόκολλα
τα πατάμε ελαφρώς να γίνουν λίγο πλακέ και με ένα πιρούνι να κάνουμε σχέδιο γύρο γύρο
τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να ροδίσουν.
τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα βάζουμε λίγα λίγα στην κατσαρόλα να σιροπιαστούν
τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα στο ταψί μας ανάποδα
μετά απο κανα μισαωρο τα γυρνάμε από την καλή και τα πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι
τα μεταφέρουμε στην πιατέλα και πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα καρύδι

Δεν ξεχνώ
τα κάνουμε μικρούτσικα γιατί φουσκώνουν πολύ

καλή όρεξη

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ψαρόσουπα


ψαροσουπα

υλικά

1/2 κιλό ουρές πεσκανδριτσας
4-5 μέτριες πατάτες
4-5 μέτρια καρότα
1 κρεμμύδι
2 κλαδάκια σέλινο
2 κλαδάκια μαϊντανό
1 μπάλα φιδέ

εκτέλεση
καθαρίζουμε τις πατάτες κρατάμε 1 και τις υπόλοιπες τις κόβουμε σε κυβακια
καθαρίζουμε τα καρότα και κρατάμε 1 ενώ τα υπόλοιπα τα κόβουμε σε ροδέλες
σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό, ως τη μέση, και βάζουμε την πατάτα, το καρότο το κρεμμύδι να βράσουν για 1ο λεπτά,
βγάζουμε τις ουριτσες που έχουν βράσει και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα καθαρίσουμε
εντομεταξυ έχουν μαλακώσει οι πατάτες και το καρότο τα αφαιρούμε και βάζουμε τα λαχανικά σε κύβους, σέλινο και μαϊντανό να βράσουν για κάνα 5 λεπτό
βάζουμε στο μουλτι την βιασμένη πατάτα με το βρασμένο καρότο και μια-δυο κουταλες νερό από τη σούπα και τα αλεθουμε να γίνουν πουρές
το προσθέτουμε στη σούπα που βράζει,προσθέτουμε και το καθαρισμένο ψάρι, βάζουμε το φιδές, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά
κλείνουμε το μάτι, το αφήνουμε λίγο να κάτσει και το σερβίρουμε ζεστό με μπόλικο λεμόνι

δεν ξεχνώ
το μαϊντανό και το σέλινο μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε ή να τα μαγειρέψουμε ολόκληρα και να τα αφαιρέσουμε μετά
το κρεμμύδι αφού βράσει και πάρει όλη τη γεύση του η σούπα το πετάω
την πατάτα και το καρότο το λιώνω στο μουλτι για να χυλώσει η σούπα, μπορούμε να μην το κάνουμε
και τέλος προσέχουμε να μην παραβρασει ο φιδές για να μην λιώσει μέχρι να σερβιριστεί η σούπα

καλή όρεξη

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

μπισκοτολούκουμο


μια γεύση που θα μας ταξιδέψει στα παιδικά μας χρόνια

μπισκοτολουκουμο

υλικά
μπισκοτακια πτι-μπερ
λουκούμια μπουκίτσες

εκτέλεση
παίρνουμε ένα μπισκότο, από πάνω βάζουμε ένα λουκούμι, αφού πρώτα το πατήσουμε λίγο με τα δάχτυλα να γίνει "πλακέ"
κλείνουμε με ένα δεύτερο μπισκότο και... δαγκώνουμε

δεν ξεχνώ
το γλυκάκι αυτό το τρώγαμε σαν πιτσιρίκια και, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τα πιτσιρίκια μου το τσακίζουν με την ίδια όρεξη!!!!
καλη ορεξη

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

βαρβάρα

Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας φτιάχνουμε το γλυκό "Βαρβάρα".
Πρόκειται για ένα γλυκό σε μορφή σούπας με σιτάρι,το οποίο το μοιράζουμε σε διάφορα σπίτια για το καλό...
Τα υλικά του, συμβολίζουν τα σπυράκια που βγάζουν τα παιδάκια όταν κολλάνε παιδικές αρρώστιες τύπου ανεμοβλογιά, ερυθρά και λένε ότι οι μαμάδες πρέπει να φτιάχνουμε αυτό το γλυκό για να περάσουν τα παιδάκια τους αυτές τις αρρώστιες, ελαφρά...


βαρβαρα

υλικά

1 σακουλάκι σιτάρι
1/2 κιλό ζάχαρη
3/4 κούπα αλεύρι
1/4του κιλού σταφίδες
1/4 του κιλού σουσάμι
1/3 του κιλού καρύδια
5-6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
κανέλα
κύμινο

προαιρετικά
αμύγδαλα αλεσμένα στο μουλτι (χοντροκομμένα)
μήλο σε μικρούς κύβους

εκτέλεση
βάζουμε το σιτάρι να βράσει, αφού πετάξουμε κάνα δυο νερά το αφήνουμε να βράσει για 1-1 1/2 ώρα
εντομεταξυ σε αντικολλητικο τηγάνι βάζουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ
στο ίδιο αντικολλητικο προσθέτουμε το σουσάμι, και το καβουρδίζουμε κι αυτό μέχρι να ροδίσει, δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε
όταν είναι έτοιμο το αλεθουμε στο μουλτι, μέχρι να γίνει σκόνη, και το προσθέτουμε στο αλεύρι
τέλος βάζουμε λίγο τα καρύδια στο αντικολλητικο και στη συνέχεια τα αλεθουμε και αυτά στο μουλτι (χοντροκομμένα)
τα προσθέτουμε τα μισά στο αλεύρι, κανέλα, κύμινο,τις 5-6 κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύουμε
τα αλλά μισά καρύδια τα βάζουμε σε ένα μικρο μπολάκι όπου βάζουμε και τα αμύγδαλα αφού πρώτα τα έχουμε αλέσει και αυτά στο μπουλτι
όταν μαλακώσει αρκετά το σιτάρι προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες και το βράζουμε για κανα 10 λεπτό ακόμη
όπως είναι ζεστή τη βάζουμε σε μπολάκι, από πάνω βάζουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από το μείγμα με το αλεύρι, λίγους ξηρούς καρπούς από το μπολάκι και τέλος λίγη κανέλα και σερβίρουμε

δεν ξεχνώ
αν μας βγει πολύ χυλωμένη το σιτάρι προσθέτουμε λίγο νερό και του δίνουμε μια βράση, αν πάλι είναι πολύ αρύ διαλύουμε 3-5 κουταλιές από το μείγμα με το αλεύρι και το δίνουμε μια βράση να χυλώσει.
μια φίλη το έκανε σήμερα στη χύτρα χωρίς να το μουλιάσει πρώτα και έγινε σούπερ!!!

καλή όρεξη

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

μηλόπιτα η νηστίσιμη


μηλοπιτα πλεκτη

υλικά

1 φύλλο σφολιάτας
4 μήλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας Βιτάμ
2 κουταλάκια του γλυκού λεμόνι
κανέλα
γαρίφαλο
άχνη ζάχαρη

προαιρετικά
1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό

εκτέλεση
καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους
τα ραντίζουμε με το λεμόνι και τα βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το Βιτάμ να βράσουν μέχρι να δέσουν
κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει
εντομεταξυ ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας πάνω σε λαδόκολλα
και το χωρίζουμε σε τρεις κάθετες λωρίδες
βάζουμε στη μεσαία τη γέμιση και κάνουμε κάθετες ψαλιδιες στις δυο κάθετες λωρίδες
γυρίζουμε την πρώτη και την τελευταία έτσι ώστε να αγκαλιάσουν τη γέμιση
στη συνέχεια πιάνουμε μια λωρίδα από τη μια και μια από την άλλη και της σταυρώνουμε μέχρι να τελειώσουν
ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στον αέρα στους 180 για 35-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ανάλογα με το φούρνο
όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με την άχνη και κανέλα

δεν ξεχνώ

αν δεν νηστευουμε μπορούμε να την αλείψουμε με αυγό και γάλα πριν τη φουρνίσουμε

καλή όρεξη