κάτι σαν κέικ με γεύση από τσουρέκι
υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
1 ½ νεροπότηρο γάλα χλιαρό
1 ½ νεροπότηρο ζάχαρη
1 βιταμ εκτός ψυγείου
6 αυγά εκτός ψυγείου
1 φακελάκι μαγιά ξερή
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ σούπας μαχλέπι
1 κουτ. σούπας κακουλέ
προαιρετικό
1 κουτ. γλ μαστίχα κοπανισμένη
γλασο σοκολάτας
600γρ. κουβερτούρα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
2 κουτ γλ. Βιταμ
γαρνίρισμα
αμύγδαλο ξασπρισμένο
αμύγδαλο φιλέ
εκτέλεση
σε μια κούπα με 4-5 κουταλιές από το γάλα μας διαλύουμε τη μαγιά και την αφήνουμε να φουσκώσει
στο μεταξύ βάζουμε στο μίξερ το βιταμ με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν
προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε να ομογενοποιηθουν
βάζουμε στο αλεύρι μας το μαχλεπι, κακουλε, την μαστίχα και το ξύσμα από το πορτοκάλι και το ανακατεύουμε
προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και στη συνέχεια το ααλευρι και το γάλα, λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο μέχρι να γίνει ένα
το βάζω σε δυο ταψάκια (20 και 25) αφού πρώτα βουτυρώσω τα πλαϊνά και βάλω λαδόκολλα στον πάτο
το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει και το ψήνουμε στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-170 για 45-60 λεπτά
αφου κρυώσουν τελείως κόβουμε αυτό που έχει φουσκώσει, να μείνει σαν... παντεσπάνι
τυλίγουμε ένα μικρο σε μέγεθος νόμισμα και το κρύβουμε στη βάση
στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλασο
βάζουμε την κουβερτούρα να λιώσει (σε μπεν μαρι)
προσθέτουμε το βιταμ, και τέλος την κρέμα γάλακτος
ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε πάνω από τις βασιλόπιτες
καλό είναι αυτό να το κάνουμε πάνω σε μια σχάρα για να μπορέσει να τρέξει αυτό που περισσεύει από το γλασο
γράφουμε από πάνω με τα αμύγδαλα την ημερομηνία και γαρνίρουμε με το φιλέ
δεν ξεχνώ
αν το γλασο μας φαίνεται σφιχτό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κρέμα γάλακτος ακόμα
μπορούμε να τη γλασαρουμε με λευκή σοκολάτα και να γράψουμε με λιωμένη μερεντα, αλλά και με σμαρτις
καλή όρεξη
υλικά
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
1 ½ νεροπότηρο γάλα χλιαρό
1 ½ νεροπότηρο ζάχαρη
1 βιταμ εκτός ψυγείου
6 αυγά εκτός ψυγείου
1 φακελάκι μαγιά ξερή
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ σούπας μαχλέπι
1 κουτ. σούπας κακουλέ
προαιρετικό
1 κουτ. γλ μαστίχα κοπανισμένη
γλασο σοκολάτας
600γρ. κουβερτούρα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
2 κουτ γλ. Βιταμ
γαρνίρισμα
αμύγδαλο ξασπρισμένο
αμύγδαλο φιλέ
εκτέλεση
σε μια κούπα με 4-5 κουταλιές από το γάλα μας διαλύουμε τη μαγιά και την αφήνουμε να φουσκώσει
στο μεταξύ βάζουμε στο μίξερ το βιταμ με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν
προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε να ομογενοποιηθουν
βάζουμε στο αλεύρι μας το μαχλεπι, κακουλε, την μαστίχα και το ξύσμα από το πορτοκάλι και το ανακατεύουμε
προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και στη συνέχεια το ααλευρι και το γάλα, λίγο από το ένα, λίγο από το άλλο μέχρι να γίνει ένα
το βάζω σε δυο ταψάκια (20 και 25) αφού πρώτα βουτυρώσω τα πλαϊνά και βάλω λαδόκολλα στον πάτο
το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει και το ψήνουμε στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-170 για 45-60 λεπτά
αφου κρυώσουν τελείως κόβουμε αυτό που έχει φουσκώσει, να μείνει σαν... παντεσπάνι
τυλίγουμε ένα μικρο σε μέγεθος νόμισμα και το κρύβουμε στη βάση
στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλασο
βάζουμε την κουβερτούρα να λιώσει (σε μπεν μαρι)
προσθέτουμε το βιταμ, και τέλος την κρέμα γάλακτος
ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε πάνω από τις βασιλόπιτες
καλό είναι αυτό να το κάνουμε πάνω σε μια σχάρα για να μπορέσει να τρέξει αυτό που περισσεύει από το γλασο
γράφουμε από πάνω με τα αμύγδαλα την ημερομηνία και γαρνίρουμε με το φιλέ
δεν ξεχνώ
αν το γλασο μας φαίνεται σφιχτό μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κρέμα γάλακτος ακόμα
μπορούμε να τη γλασαρουμε με λευκή σοκολάτα και να γράψουμε με λιωμένη μερεντα, αλλά και με σμαρτις
καλή όρεξη