-->
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κιλό αλεύρι χωριάτικο για ψωμί
1 φακελάκι μαγιά
2 κουτ. σουπ. σπορέλαιο
2 1/2 φλ. χλιαρό-ζεστό νερό
1κουτ. σουπ. αλάτι
2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
σουσάμι για το πασπάλισμαΕκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο λίγο από το αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Τον σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε τον σε ζεστό μέρος 12 ώρες.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, το χυλό με τη μαγιά και 2 κούπες χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο αλεύρι κάθε φορά με το χέρι μας, ώσπου να μην κολλάει άλλο στα χέρια μας, χωρίς να σφίξει πολύ.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 5 και με κάθε κομμάτι ζύμης κάνουμε μια μπάλαα. Για 4 μεγάλες λαγάνες αφήνουμε 4 μπάλες από ζυμάρι σκεπασμένες πάντα να φουσκώσουν.
Ενώ την μια μπάλα ζύμης που έμεινε την χωρίζουμε στα 4 και τα κάνουμε μπαλιτες (για 4 ατομικές λαγάνες) και τα αφήνουμε και αυτά σκεπασμένα να φουσκώσουν.
Αφού φουσκώσουν πατάμε λίγο με τον πλάστη να ανοίξει σαν λαγάνα σε αλευρωμένη επιφάνεια ή πάνω σε λαδόκολλα.
Τις βάζουμε ανά δυο στο μεγάλο ταψί του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν, τις ατομικές όλες μαζί.
Με δυο δάχτυλα πατάμε τις λαγάνες σε όλη την επιφάνεια, τις βρέχουμε με ένα πινέλο και τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Τις ψήνουμε, στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά στο περίπου. Μπορούμε να τις ψήσουμε και στον αέρα για να βάλουμε δυο ταψιά μαζί, αρκεί να χαμηλώσουμε το φούρνο στους 180.
Δεν ξεχνώ
Αν δεν είναι να καταναλωθούν αυθημερόν καλό είναι να τις βάλουμε σε σακουλάκια και στην κατάψυξη. Αν τις ζεστάνουμε κιόλας όταν τις σερβίρουμε, θα είναι σαν να έγιναν εκείνη τη στιγμή.
Με αυτό το ζυμάρι έκανα και κουλούρια Θεσ/νίκης και έγιναν πολύ νόστιμα.
6 σχόλια:
και καθε χρονια αναρωτιεμαι γιατι το βγαζουν αυτο το ψωμι μια φορα το χρονο? αλλα με τη συνταγη μπορεις να το εχεις οποτε θελεις!!!
Και του χρόνου Ελευθερία μου, κι εμείς λαγάνα κερνάμε αύριο!!
Η αλήθεια είναι ότι η σπιτική λαγάνα είναι πάντα πιο νόστιμη!!
ΣΙΓΑ ΜΗ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ, τι λες τώωωωωωωρα!!!!!
καλά Κούλουμα
Και του χρόνου!
Pansofix εμεις το κανουμε συχνα, ειναι ευκολο και πετυχαίνει στανταρ!!!
ΕΛΕΝΑ κιαι εμεις την κ. δευτερα την κανουμε αλλα... θα εφευγα και δεν ηθελα να μην σας κερασω!!!!
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ η αληθεια ειναι οτι σε μας περισσεύουν αλλα... λεμε τωρα
kiki και του χρονου, καλη σαρακοστη
και του χρόνου Ελευθερια μου!!!!!!!
φαίνονται πεντανόστιμες.....και σίγουρα θα είναι!!!
φιλάκια πολλα, καλα να περάσετε!!!!
Δημοσίευση σχολίου