Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Βάψιμο αυγών με χαρτάκια

αυγα βαμμενα με χαρτακια



Υλικά
αυγά
μπολάκι με νερό
χαρτάκια γκοφρέ σε έντονα χρώματα
γάντια
ποδιά

Εκτέλεση
Για δική μας ευκολία καλό είναι να ξεκινάμε πάντα τοποθετώντας τα υλικά μας στον πάγκο.
Τα αυγά μας καλά βρασμένα και πλυμένα, ένα μπολ με νερό.
Πολλά κομμένα χαρτάκια γκοφρέ σε διάφορα και έντονα χρώματα.
Φοράμε απαραιτήτως γάντια, αν μας βοηθάνε τα παιδιά ποδιές απαραιτήτως .
Παίρνουμε ένα ένα τα χαρτάκια και τα βρέχουμε και τα κολλάμε στο αυγό, μέχρι να καλυφθεί όλη του η επιφάνεια.
Τα αφήνουμε για λίγο στην αυγοθήκη μέχρι να τελειώσουμε με όλα.
τα ξετυλίγουμε και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.
Μετά τα γυαλίζουμε ή τα λαδώνουμε και στολίζουμε τις πιατέλες μας.

Δεν ξεχνώ
Μπορούμε να στρώσουμε μια εφημερίδα από κάτω, έτσι ώστε να μην λερώσουμε τον πάγκο μια και το χρώμα... βάφει.

Καλή επιτυχία


Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Μπακαλιάρος με κουρκούτι (μπιφτέκια μπακαλιάρου)


mpakaliaros-me-kourkouti-by-elefteria

Υλικά
1 μεγάλη και χοντρή φέτα μπακαλιάρου
κουρκούτι
¾ φλ τσαγιού μπύρα
2 κουτ γλυκού λάδι
1 κουτ γλυκού αλάτι
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
1 ½ φλ τσαγιού αλεύρι

Εκτέλεση
Βγάζουμε την πέτσα από το μπακαλιάρο και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό.
Το επόμενο πρωί τον ξεψαχνίζουμε και βγάζουμε τα κοκάλα. Το ξεπλένουμε και το αφήνουμε στο στραγγιστήρι να φύγουν τα νερά.
Για να φτιάξουμε το χυλό: ανακατεύετε μπύρα, λάδι, αλάτι, και τα κροκάδια. Προσθέτουμε το αλεύρι. Το χτυπάτε και το αφήνεται στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα και το προσθέτουμε στο χυλό και το ανακατεύουμε ελαφρά.
Τέλος βάζουμε και το μπακαλιάρο στο χυλό και ανακατεύουμε
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά να κάψει και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε από το χυλό και το ρίχνουμε στο τηγάνι.

Δεν ξεχνώ
Το συνοδεύουμε με σκορδαλιά, ενώ για τα παιδιά μπορούμε να κάνουμε πούρε πατάτας.

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Κανελόνια

-->κανελονια με κιμα

Υλικά
1 πακέτο κανελόνια
750 γρ κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ντομάτες χοντροκομμένες
2 κούπες σάλτσα
1 κουτ γλυκού ζάχαρη
¾ κούπας ελαιόλαδο
¼ κασέρι τριμμένο (ρεγγάτο)
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη


Εκτέλεση
Βάζουμε τον κιμά, το μισό λάδι και το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε ,σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι, μέχρι να αλλάξει το χρώμα του κιμά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη μια κούπα σάλτσας, το μαϊντανό ,τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει για κάνα μισάωρο, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Όταν κρυώσει γεμίζουμε τα κανελόνια και τα βάζουμε στο πυρέξ το ένα δίπλα στο άλλο.
Βάζουμε σε σέικερ την σάλτσα, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε να γίνουν ένα.
Περιχύνουμε τα κανελόνια και κοιτάμε να είναι οριακά σκεπασμένα, αλλιώς προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται.
Τα κλείνουμε καλά με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30-40 λεπτά.
Ανοίγουμε το πυρέξ πασπαλίζουμε με το κασέρι και το βάζουμε για λίγο στο φούρνο να λιώσουν τα κασέρια και να κάνουν κρούστα.

Δεν ξεχνώ
Ο κιμάς μας πρέπει να έχει δέσει και να είναι κρύος έτσι και ποιο εύκολα θα τα γεμίσουμε και δεν θα σπάνε τα κανελόνια μας.
Αν θέλουμε μπορούμε να τα περιχύσουμε αντί για σάλτσα ντομάτας, με σάλτσα μπεσαμέλ.

Καλή επιτυχία



Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ριζότο με μανιτάρια

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Υλικά
2 κούπες ρύζι κίτρινο
5 κούπες ζεστό νερό
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 μανιτάρια σε φέτες
½ κούπα αρακά
½ κούπα καρότα σε κύβους
½ κούπα καλαμπόκι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

προαιρετικά
1 κούπα πιπεριές σε κύβους
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Βάζουμε λίγο λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το νερό και τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά να τσιγαριστούν λίγο.
Αφού ρίξουμε και το νερό στην κατσαρόλα το αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Κλείνουμε το μάτι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα να τραβήξει.

Δεν ξεχνώ
Μπορούμε να το βάλουμε σε μικρά μπολάκια ή τσέρκι, ώστε να γίνει ποιο εντυπωσιακό το πιάτο μας.

Καλή επιτυχία

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Τηγανιά χοιρινή


-->χοιρινη τηγανια με λεμονι

Υλικά
1 κιλό τηγανιά χοιρινή
1 λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση
βάζουμε το τηγάνι με το λάδι να κάψει
προσθέτουμε το κρέας και το τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει
αλατοπιπερώνουμε σβήνουμε με το λεμόνι και σερβίρουμε

Δεν ξεχνώ
αυτό το φαΐ το θέλει το λαδάκι του για να βουτάμε το ψωμί μας

καλή όρεξη

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Σπανακόρυζο

σπανακοριζο 001

Υλικά
1 κιλό σπανάκι
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρ. κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1 κούπα ρύζι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
λεμόνι
προαιρετικά
2-3 ντομάτες
άνηθος

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια.
Τα αφήνουμε λίγο να τσιγαριστούν και από πάνω βάζουμε το σπανάκι μας, το οποίο πρώτα το έχουμε πλύνει και του έχουμε κόψει τις ρίζες.
Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε να μαραθεί.
Προσθέτουμε της ντομάτες και αφοί αρχίσει να βράζει, το ρύζι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, 1-2 κούπες, και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 15 λεπτά.
το σερβίρουμε ζεστό με λεμόνι και ελιές.


Δεν ξεχνώ
Δεν το ζεματάμε όπως κάνανε παλιά για να μην φύγουν όλες οι βιταμίνες στο νερό που θα πετάξουμε.
Όταν κλείσουμε το μάτι, κοιτάμε να μην έχει πιει όλα τα υγρά του και γίνει στεγνό.

καλή επιτυχία

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Ρεβυθοκεφτέδες

ρεβυθοκεφτεδες

Υλικά
½ κιλό ρεβίθια
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
½ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
5 κουτ σουπ αλεύρι
αλεύρι για το τηγάνι
λίγο κύμινο
αλάτι
πιπέρι
σπορέλαιο

προαιρετικά
λίγο μπούκοβο τριμμένο
φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση
Βράζουμε τα ρεβίθια, σύμφωνα με της οδηγίες από το σακουλάκι, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε καλά και τα περνάμε από το μύλο των λαχανικών.
Ανακατεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, το κύμινο και το αλεύρι, αλατοπίπερο και ζυμώνουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες, αν δεν πλάθονται θέλουν κι άλλο αλεύρι, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δυο πλευρές.

Δεν ξεχνώ
Αν δεν έχουμε μύλο λαχανικών μπορούμε να τα λιώσουμε με το εργαλείο για τον πούρε.
Αν θέλουμε μπορούμε να τις παναρουμε με φρυγανιά τριμμένη αντί για αλεύρι. Γίνονται ποιο τραγανοί

καλή όρεξη

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Πέννες με κρέμα γάλακτος και μανιτάρια

πεννες με κρεμα γαλακτος και μανιταρια

Υλικά
1 πακέτο πέννες
1 κουτί κρέμα γάλακτος
4-5 φρέσκα μανιτάρια
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

προαιρετικά
μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.
Τα σοτάρουμε με λίγο λάδι και μόλις πιουν τα υγρά τους προσθέτουμε την κρεμά γάλακτος.
Χαμηλώνουμε το μάτι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό και το αφήνουμε 1-2 λεπτά.
Σουρώνουμε τις πέννες και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε και βάζουμε στα πιάτα.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο κασέρι τριμμένο της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.

Δεν ξεχνώ
Αν μας δέσει πολύ η σάλτσα προσθέτουμε λίγο μακαρονόζουμο

καλή όρεξη

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Μηλόπιτα ανοιχτή


-->μηλοπιτα

Υλικά

ζύμη
1 ½ κούπα αλεύρι
2 μπέκιν πάουντερ
1 κούπα ζάχαρη
4 αυγά

γέμιση
4-5 μήλα
½ βιταμ
1κουπ ζάχαρη
½ λεμόνι
κανέλα

προαιρετικά
σταφίδες
καρύδια

Εκτέλεση
Αλείφουμε με το βούτυρο ένα στρόγγυλο ταψί Ν28 και ρίχνουμε τη ζάχαρη και κανέλα να πάει παντού.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε με το λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Βάζουμε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλεύρι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα.
Κόβουμε τα μήλα σε φέτες, και τα στρώνουμε όμορφα στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
Γεμίζουμε τα κενά με καρύδια και σταφίδες, ρίχνουμε το μείγμα από πάνω, και το απλώνουμε με μια σπάτουλα ή ένα μαχαίρι, να καλύψει όλα τα μήλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 35-40 λεπτά στις αντιστάσεις .

Δεν ξεχνώ
Το ψήνουμε στην κάτω κάτω σχάρα για να καραμελώσει η ζάχαρη.
Εμάς μας αρέσει ποιο ψωμωμένη και κάνω 1 ½ ζύμη για ταψί 32 ενώ την γέμιση την αφήνω ως έχει.
Μπορούμε να την κάνουμε και με αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Καλή επιτυχία