Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Αλμυρή πατσαβουροπιτα

αλμυρη πατσαβουροπιτα

Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 ½ κούπα κασέρι τριμμένο
1 ½ κούπα τυρί τριμμένο με το χέρι
1 ½ κούπα γάλα
½ κούπα σπορέλαιο
4 αυγα
λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Ανοίγουμε τα φύλλα μας πάνω στον πάγκο και παίρνουμε ένα και το μαδάμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Αφού τα τελειώσουμε όλα το αφήνουμε στην άκρη.
Σπάμε τα αυγά ένα άλλο μπολ, τα χτυπάμε καλά και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Τα ανακατεύουμε να γίνουν ένα, ενώ βάζουμε λίγα λίγα τα κομματιασμένα φύλλα.
Όταν τελειώσουν τα φύλλα ανακατεύουμε να πάει παντού η γέμιση και αδειάζουμε το μείγμα μας σε αντικολλητικο ταψί.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 μέχρι να ροδίσει, περίπου 30-35 λεπτά.

Δεν ξεχνώ
Αν θέλουμε να βουτυρώσουμε το ταψί μας, για σιγουριά, αφαιρούμε το μισό σπορέλαιο.
Μπορούμε να προσθέσουμε ότι μας αρέσει, αν και για το δεκατιανο στο σχολείο προτιμώ μια απλή τυρόπιτα.

Καλή Επιτυχία


Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Βάφλες (βασική συνταγή)

βαφλες

Υλικά
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κούπες γάλα χλιαρό
3 αυγά χωρισμένα ασπράδια-κρόκους
2-3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 κουτάλια σούπας βιταμ λιωμένο
3 βανίλιες

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε το γάλα και το βιταμ χτυπάμε λίγο να ενσωματωθούν.
Βάζουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη.
Τέλος ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ την μαρέγκα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
Βάζουμε τη βαφλιέρα στην μπριζα στο 3,5 και αφού ζεσταθεί την περνάμε με ένα πινέλο με λίγο βιταμ.
Ρίχνουμε μια κουτάλα ζύμη στη μέση της βαφλιέρα και κλείνουμε.
Όταν θα είναι έτοιμη, 2-3 λεπτά, θα ανάψει το λαμπάκι.
Σερβίρονται με μαρμελάδα, μέλι και ξηρούς καρπούς, μερεντα αλλά και αλμυρή με κασέρι και ζαμπόν.

Δεν ξεχνώ
Αν μας αρέσουν πιο... ψωμωμένες την επόμενη φορά αφαιρέστε μισή κούπα γάλα.

Καλή επιτυχία

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Σαλάτα ρεπάνι-καρότο

σαλατα καροτο-ρεπανι

Υλικά
2 ρεπάνια
3 καρότα
1 λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση
Τρίβω τα ρεπάνια και τα καρότα στον τριφτή στο χοντρό.
Βάζω αλάτι, λίγο λεμόνι και λίγο λάδι.
Ανακατεύω και σερβίρω.

Δεν ξεχνώ
Το τριμμένο ρεπάνι καρότο σκέτο μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σαν γαρνιτούρα διπλά σε κρέας.

καλή όρεξη

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Κοτόπουλο στη γάστρα με αρωματικές πατάτες

κοτοπουλο στη γαστρα με αρωματικες πατατες

Υλικά

4 μπούτια κοτόπουλο
8 μέτριες πατάτες
1 κρεμμύδι στα τέσσερα
1 σκελίδα σκόρδο στα δυο
3 μανιτάρια σε φέτες
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 καρότα σε ροδέλες
4-5 κλαδάκια μαϊντανό
1 λεμόνι
¼ ποτήρι ελαιόλαδο
1½ ποτήρι νερό
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
κάρυ
πάπρικα

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μπουτάκια, τα αραδιάζουμε στο καπάκι της γάστρας και ρίχνουμε από πάνω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κάρυ και πάπρικα. Τα τρίβουμε στις χούφτες μας να πάνε τα υλικά παντού.
Τα τοποθετούμε στον πάτο της γάστρας και από πάνω με ένα κουτάλι βάζουμε τη μουστάρδα.
Στο καπάκι (χωρίς να το ξεπλένουμε) τοποθετούμε τις πατάτες κυδωνατες. Αλατοπιπερώνουμε, λίγη ρίγανη και ανακατεύουμε .Τις βάζουμε πάνω από την κότα.
Κόβουμε όλα τα λαχανικά από πάνω και αφού τα αλατοπιπερώσουμε, περιχύνουμε με το χυμό από το λεμόνι, το λάδι και τέλος ξεπλένουμε το καπάκι με το νερό και το ρίχνουμε κι αυτό στο φαΐ.
Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 2 ώρες στο περίπου. Ελέγχουμε να μην στεγνώσει και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Αφού περάσει το δίωρο ανοίγουμε το καπάκι και αφαιρούμε προσεκτικά το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε ελαφρά, κουνώντας τι γάστρα δεξιά-αριστερά και βάζουμε από πάνω την κότα. Το ψήνουμε για λίγο στο grill μέχρι να πάρει χρώμα.

Δεν ξεχνώ

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε για γαρνιτούρα μην τα ψιλοκόβετε και μην τα ανακατεύεται. Επίσης αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και ½ ποτηράκι ρετσίνα.
Καλή όρεξη

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Πέννες με πέστο ρόκας

πενες με πεστο ροκας

Υλικά
1 πακέτο πένες
1 ματσάκι ρόκα
2-3 σκελίδες σκόρδο
½ κούπα τριμμένη κεφαλογραβιέρα
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

προαιρετικά
3-4 κουταλιές σούπας κουκουνάρι

Εκτέλεση
βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Στο μεταξύ βάζουμε στο μουλτι όλα τα υλικά, τη ροκά, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το κασέρι και το μισό κουκουνάρι.
Τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και κρατάμε 1 κούπα μακαρονοζουμο.
Τα βάζουμε και πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε από πάνω την σάλτσα μας, και την μισή κούπα από το μακαρονοζουμο.
Ανακατεύουμε να πάει παντού η σάλτσα μας και σερβίρουμε απευθείας ενώ πασπαλίζουμε με λίγο κουκουνάρι από πάνω.

Δεν ξεχνώ
Προσέχουμε να βάζουμε μόνο τα φύλλα της ρόκας και να είναι τρυφερά για να μην πικρίζει η σάλτσα μας.
Το άλλο μισό ποτήρι μακαρονοζουμο το έχουμε για να τα ξαναζεστάνουμε και να τα σερβίρουμε κάποια άλλη στιγμή.

Καλή επιτυχία



Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ιμάμ μπαιλντί

ιμαμ μπαιλντι

Υλικά
6-8 μακρόστενες μελιτζάνες
6-8 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
6-8 σκελίδες σκόρδου ολόκληρα
6-8 ντομάτες για σάλτσα στο μουλτι
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ζάχαρη

Εκτέλεση
κόβουμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις καθαρίζουμε τη φλούδα κάθετα σε τρεις λωρίδες.
Χαράζουμε, εκεί που δεν έχει φλούδα και την αλατίζουμε και μέσα-έξω και τις αφήνουμε να σταθούν κάνα μισάωρο.
Τις ξεπλένουμε και τις στύβουμε να φύγουν τα νερά και τις τηγανίζουμε να μαλακώσουν.
Τις αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν τα πολλά λάδια.
Στο μεταξύ τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να σιγοβράζει για 10-15 λεπτά.
Βάζουμε τις μελιτζάνες στο ταψί και με την ανάποδη του κουταλιού πατάμε λίγο την εσωτερική ψίχα της μελιτζάνας να γίνει σαν βαρκούλα.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με σάλτσα και κρεμμύδια, και βάζουμε και ανάμεσα από τις μελιτζάνες στο ταψί.
Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να παρουν χρωμα.

Δεν ξεχνώ
Αν και γίνεται πολύ ελαφρύ έτσι, μπορούμε αν θέλουμε να μην τις τηγανίσουμε αλλά να τις λαδώσουμε και να τς ψήσουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν.
Πριν γεμίσω τις μελιτζάνες ψαρεύω τα σκόρδα από τη σάλτσα και τα αφαιρώ από το φαΐ.
Μπορούμε να βάλουμε ένα μπαστουνάκι τυρί σε κάθε μελιτζάνα για ποιο πικάντικο αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Πέρκα φιλέτο πανέ (σαν fish sticks)

κροκετες ψαριου (περκα φιλετο)

Υλικά
Πέρκα φιλέτο
αλεύρι
αυγό
λίγο γάλα
φρυγανιά τριμμένη
αλάτι
λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε το ψάρι και το αφήνουμε στο στραγγιστήρι να φύγουν τα πολλά υγρά του.
Το κόβουμε κάθετα σε λωρίδες πάχους 2 εκατοστών και τις πανάρουμαι.
Πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό με το γάλα και τέλος στη φρυγανιά.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο να δέσει το πανάρισμα για 1 ώρα τουλάχιστον.
Βάζουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα φιλετάκια μας μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο μεριές
Τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα πολλά λάδια τα αλατίζουμε
Περιχύνουμε με λίγο λεμόνι και σερβίρουμε απευθείας

Δεν ξεχνώ
όλα τα παιδιά τρελαίνονται για fish stiks, μόνο που αυτά έχουν μέσα καθαρό ψάρι

Καλή επιτυχία

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Μύδια σαγανάκι με κόκκινη σάλτσα

μυδια σαγανακι με κοκκινη σαλτσα

Υλικά

1 πακέτο μύδια ( ½ κιλό)
4-5 μέτριες ντομάτες
2 καφτερες πιπεριές
¼ τυρί φέτα
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη

Εκτέλεση

Για αρχή ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι με το καφτερο.
Αφού τσιγαριστεί λίγο προσθέτουμε τη ντομάτα λιωμένη στο μουλτι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βάζουμε τα μύδια., αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3 μόνο λεπτά.
Σβήνουμε το μάτι προσθέτουμε τυρί τριμμένο με τα χεράκια μας και σερβίρουμε

Δεν ξεχνώ

Προσοχή στο χρόνο μαγειρέματος τον μυδιών. Όσο μαγειρεύονται μαζεύουν και σφιγγουν.