Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Γερμανική πατατόσουπα

πατατοσουπα η γερμανικη

πριν καμιά 20αρια μέρες ανακάλυψα στο blog as crisp as it gets μια συνταγή που μου θύμισε πολύ τα παιδικά μου χρόνια
από τότε κάθε μέρα την έβαζα στο πρόγραμμα και κάθε μέρα τα παιδιά ζητούσαν κάτι άλλο και τελευταία στιγμή άλλαζα μενού
μέχρι που μια μέρα, είχε πολύ κρύο όπως ακριβώς και τότε που την έκανε η και που όπως είπε και η ίδια "δεν θες να βγεις από το σπίτι σου".

αν εξαιρέσουμε ότι εγώ τις πατάτες τις έκοψα και δεν τις πάτησα μετά να λιώσουν
και έβαλα και λίγο παραπάνω ζουμακι για να μην γκρινιάζει ο άντρας μου
ακολούθησα πιστά όλες τις άλλες οδηγίες της

αν θέλετε και εσείς να την δοκιμάσετε δεν έχετε παρα να πατήσετε επάνω
πατατόσουπα η Γερμανική (kartoffelsuppe)

ξέχασα να αναφέρω ότι ο άντρας μου έφαγε 2πιάτα και τα παιδιά άδειασαν τα δικά τους αδιαμαρτύρητα λέγοντας ότι είναι η πιο νόστιμη σούπα που έφαγαν ποτέ!!!!

σ ευχαριστούμε!!!!!

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Τζιαπάτα

τζιαπατες


Υλικά

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

350 ml νερό χλιαρό

2-3 κουταλάκια αλάτι

1 κουταλάκι ζάχαρη

15 γρ μαγιά φρέσκια

1 φακελάκι ξερή μαγιά

3 κουταλιές σούπας λάδι


Εκτέλεση

Βάζουμε στο μίξερ το αλεύρι και κάνουμε μια τρύπα στη μέση όπου ρίχνουμε την ξερή μαγιά.

Ρίχνουμε το αλάτι και την ζάχαρη γύρο γύρο, να μην πάει απευθείας στην μαγιά.

Τέλος προσθέτουμε την μαγιά την οποία την έχουμε διαλύσει πρώτα στο νερό μας.

Βάζουμε στο μίξερ το γάντζο για τις ζύμες και ζυμώνουμε να γίνει ένα.

Σηκώνουμε τον γάντζο μαζί με η ζύμη και ρίχνουμε στον κάδο το λάδι.

Αφού τον αλείψουμε παντού βάζουμε πίσω την ζύμη και την σκεπάζουμε να φουσκώσει για 1-1 ½ ώρα στο περίπου.

Βάζουμε στον πάγκο μας ένα κομμάτι διαφανή μεμβράνη, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και αδειάζουμε την ζύμη μας επάνω.

Πασπαλίζουμε και την ζύμη μας με λίγο αλεύρι και δίνουμε σχήμα στην τζιαπατα μας κουνώντας την ζελατίνα από τις απέναντι πλευρές.

Την μεταφέρουμε με την ζελατίνα και την και την κάνουμε τούμπα στην λαμαρίνα, του φούρνου μας, στην οποία έχουμε βάλει μια λαδόκολλα.

Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.

Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει, περίπου για 30-40 λεπτά.

Αφού την βγάλουμε την χτυπάμε λίγο να φύγει το πολύ αλεύρι και την αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει σκεπασμένη με μια πετσέτα.


Αν θέλουμε να κάνουμε τζιαπατακια κόβουμε με μια σπάτουλα την ζύμη μας σε λωρίδες όπως είναι πάνω στην λαδόκολλα, πριν φουσκώσει.

Αν κολλάει η σπάτουλα την βουτάμε στο αλεύρι και μετά ανοίγουμε τα κομμάτια για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Αν πάλι θέλουμε να κάνουμε το ψωμί μας σε φόρμα μπορούμε να το βάλουμε σε φόρμα.

Όπως επίσης μπορούμε να το κάνουμε με ρίγανη αρκεί να μην το πασπαλίσουμε με αλεύρι από πάνω αλλά να το περάσουμε με ένα βρεγμένο πινέλο και να το πασπαλίσουμε με λίγη ρίγανη.


Δεν ξεχνώ

Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε την ζύμη μας και σε μια λεκάνη ανακατεύοντας με μια μαριζα.

Η ζύμη για τζιαπατα είναι μια ζύμη που κολλάει πολύ και γι αυτό μας δίνει την αίσθηση της υγρασίας ακόμα και αφού ψηθεί.

Για τον ίδιο λόγο το δουλεύουμε και πάνω σε μεμβράνη γιατί δεν μπορούμε να την πιάσουμε και να την μεταφέρουμε με τα χέρια.


Καλή επιτυχία