Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

γεμιστά φούρνου ορφανά






υλικά
10 πιπεριές για γέμισμα
5 ντομάτες για γέμισμα
3-4 πατάτες για τα κενά
20 κουταλιές σούπας ρύζι
1 κρεμμύδι σε κύβους και 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
ή 2 μέτρια κρεμμύδια σε κύβους
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
δυόσμος

προαιρετικά
μπορούμε να τρίψουμε ένα-δυο καρότα

εκτέλεση
πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές, αδειάζουμε τις ντομάτες και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες
τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το ρύζι
προσθέτουμε την καρδία της ντομάτας αφού πρώτα την έχουμε περάσει από το μουλτι
αλάτι, πιπέρι, λίγο ρίγανη, μπόλικο δυόσμος το μαϊντανό, λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά στο περίπου.
το ελέγχουμε να μην σωθεί το νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε
γεμίζουμε τις πιπεριές και τις κλείνουμε με το καπάκι τους, τις ντομάτες και στα κενά γεμίζουμε με τις πατάτες τις οποίες τις έχουμε αλατοπιπερώσει από πριν
περιχύνουμε με λίγο λάδι και αλατίζουμε λίγο από πάνω
προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο
ψήνουμε σε προπερασμένο φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις για 1/2 ώρα με 45 λεπτά
τσεκάρουμε να μαλάκωσαν οι πατάτες και το ψήνουμε ξεσκέπαστο τώρα μέχρι να πάρει χρώμα
σερβίρετε ζεστό ή και κρύο συνοδευόμενο εξίσου καλά από τυρί (φέτα) ή γιαούρτι

δεν ξεχνώ
τη συνταγή αυτή την πήρα από την πεθερά μου και ... την έκανα στα μέτρα μου

καλή όρεξη

8 σχόλια:

Αγγελικη Ν είπε...

Για μένα γεμιστά είναι ένα με το καλοκαίρι! Εδώ στην Ν Αφρική, που δεν έχουν ντομάτες για γέμιση, γεμίζω μόνο πιπεριές (όλων των χρωμάτων)και αντί για πατάτες βάζω ντοματούλες για την γεύση...
Φιλάκια

Lila Xagorari είπε...

Γεια σου βρε συμπεθέρα μου με τα ωραία σου! Στείλε μου μια πιπερίτσα γιατί ο συμπέθερος ούτε να τις βλέπει ούτε να τις μυρίζει!

elen είπε...

Είδα γεμιστά και ήρθε τρεχάτη Ελευθερία μου!!! Το αγαπημένο μου φαγητό!!! Έτσι ακριβώς τα φτιάχνω και εγώ βράζοντας τη γέμιση λίγο πρώτα. Τα πασπαλίζω με μπόλικη φρυγανιά και λίγη ζαχαρίτσα και δεν τα σκεπάζω. Και ένα μικρό tip όταν γεμίζω τα γεμιστά κάτω από κάθε καπάκι βάζω ένα κομμάτι γραβιέρα ή κεφαλοτύρι και λιώνει και γίνεται μούρλια!!!! Αχ στείλε ένα πιατάκι κατά δω. Πολλά φιλιά!!!

Νίκη είπε...

..και εμεις ορφανά τα προτιμάμε... Ευχαριστούμε....

Ελευθερία είπε...

τα κλεινω για να γινουν και οι πατατουλες, ετσι μου ειπε η πεθερα μου, ετσι κανω, και εχω σιγουρο αποτελεσμα. οσο για τη φρυγανια και τη ζαχαρη θα το δοκιμασω την αλλη φορα!!!!!!!!!

mia maria είπε...

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά! Μόνο που πιο πολυ τα φτιάχνουμε το καλοκαίρι! Γεια στα χέρια σου!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Και ορφανά, και με γονείς και παντρεμένα και ελεύθερα, όπως και να ναι τα γεμιστά είναι από τα αγαπημένα μας φαγάκια.
Ελευθερία μου κι εγώ τα φτιάχνω πολλές φορές και τον χειμώνα και όσοι το ακούνε με κοιτάνε ... κάπως, αλλά εγώ δεν πτοούμαι, γεμιστά χειμωνα-καλοκαίρι!!!

Ελευθερία είπε...

εχουμε παντα καβα πιπεριες στην καταψυξη απο τον κηπο του παππου στο χωριο, οποτε τα τιμουμε χειμωνα καλοκαιρι και μεις!!!!!!!!!