Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

βαρβάρα

Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας φτιάχνουμε το γλυκό "Βαρβάρα".
Πρόκειται για ένα γλυκό σε μορφή σούπας με σιτάρι,το οποίο το μοιράζουμε σε διάφορα σπίτια για το καλό...
Τα υλικά του, συμβολίζουν τα σπυράκια που βγάζουν τα παιδάκια όταν κολλάνε παιδικές αρρώστιες τύπου ανεμοβλογιά, ερυθρά και λένε ότι οι μαμάδες πρέπει να φτιάχνουμε αυτό το γλυκό για να περάσουν τα παιδάκια τους αυτές τις αρρώστιες, ελαφρά...


βαρβαρα

υλικά

1 σακουλάκι σιτάρι
1/2 κιλό ζάχαρη
3/4 κούπα αλεύρι
1/4του κιλού σταφίδες
1/4 του κιλού σουσάμι
1/3 του κιλού καρύδια
5-6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
κανέλα
κύμινο

προαιρετικά
αμύγδαλα αλεσμένα στο μουλτι (χοντροκομμένα)
μήλο σε μικρούς κύβους

εκτέλεση
βάζουμε το σιτάρι να βράσει, αφού πετάξουμε κάνα δυο νερά το αφήνουμε να βράσει για 1-1 1/2 ώρα
εντομεταξυ σε αντικολλητικο τηγάνι βάζουμε το αλεύρι και το καβουρδίζουμε, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ
στο ίδιο αντικολλητικο προσθέτουμε το σουσάμι, και το καβουρδίζουμε κι αυτό μέχρι να ροδίσει, δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε
όταν είναι έτοιμο το αλεθουμε στο μουλτι, μέχρι να γίνει σκόνη, και το προσθέτουμε στο αλεύρι
τέλος βάζουμε λίγο τα καρύδια στο αντικολλητικο και στη συνέχεια τα αλεθουμε και αυτά στο μουλτι (χοντροκομμένα)
τα προσθέτουμε τα μισά στο αλεύρι, κανέλα, κύμινο,τις 5-6 κουταλιές ζάχαρη και ανακατεύουμε
τα αλλά μισά καρύδια τα βάζουμε σε ένα μικρο μπολάκι όπου βάζουμε και τα αμύγδαλα αφού πρώτα τα έχουμε αλέσει και αυτά στο μπουλτι
όταν μαλακώσει αρκετά το σιτάρι προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες και το βράζουμε για κανα 10 λεπτό ακόμη
όπως είναι ζεστή τη βάζουμε σε μπολάκι, από πάνω βάζουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από το μείγμα με το αλεύρι, λίγους ξηρούς καρπούς από το μπολάκι και τέλος λίγη κανέλα και σερβίρουμε

δεν ξεχνώ
αν μας βγει πολύ χυλωμένη το σιτάρι προσθέτουμε λίγο νερό και του δίνουμε μια βράση, αν πάλι είναι πολύ αρύ διαλύουμε 3-5 κουταλιές από το μείγμα με το αλεύρι και το δίνουμε μια βράση να χυλώσει.
μια φίλη το έκανε σήμερα στη χύτρα χωρίς να το μουλιάσει πρώτα και έγινε σούπερ!!!

καλή όρεξη

1 σχόλιο:

kiki είπε...

Θα ήθελα να δοκιμάσω!