Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Τυρόπιτα για όσους δεν ξέρουν να ανοίγουν φύλλα

τυροπιτα ευκολο φυλλο
και ναι η τυρόπιτα μας σήμερα είναι με φύλλο ανοιγμένο στα χέρια
και για τους δύσπιστους... το μόνο που χρειαζετε είναι απλός να την δοκιμάσουν.

Υλικά
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κούπα νερό χλιαρό
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
600 γρ τυρί
120γρ βιταμ

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το νερό και το αλάτι και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα.
Το κόβουμε στα 6, κάνουμε τα κομμάτια ζύμης μπαλίτσες και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να ξεκουραστούν.
Στο μεταξύ λιώνουμε το βιταμ και με ένα κουτάλι ρίχνουμε 1-2 κουταλιές και βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου μας.
Παίρνουμε την μια μπαλίτσα ζύμης και την βουτάμε μέσα στο βιταμ.
Με τα χέρια μας στον αέρα προσπαθούμε να την ανοίξουμε, την τραβάμε μέχρι να έρθει στο μέγεθος του ταψιού.
Την βάζουμε στο ταψί, αν χρειαστεί την τραβάμε λίγο ακόμα, και τρίβουμε από πάνω της το 1/6 του τυριού.
Επαναλαμβάνουμε ακριβώς το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Αφού βάλουμε και το τελευταίο και τρίψουμε το τυρί από πάνω , παίρνουμε τις γωνίες και τις διπλώνουμε στο κέντρο, σαν φάκελο.
Στη συνέχεια το γυρνάμε ανάποδα, και με τα χέρια μας το πατάμε να απλώσει και να ανοίξει όσο το ταψί.
Το αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστεί και μετά το ανοίγουμε ξανά γιατί έχει μαζέψει λίγο.
Το βουτυρώνουμε, το χαράζουμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45 λεπτά με μια ώρα ή μέχρι να δούμε οτι ψήθηκε.
Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε λίγο να τραβήξει.

Δεν ξεχνώ
Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια, μπορεί να χρειαστεί 1-2 κουταλιές παραπάνω αλεύρι.
Αν το τυρί μας είναι πολύ αλμυρό προσέχουμε το αλάτι της ζύμης.

Καλή επιτυχία

15 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Αγαπημένη μου "κόρη" Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!!
Καλό Μήνα!!που χάθηκες ελπίζω να είστε όλοι καλά!!
Αυτή τη μέθοδο του φύλλου θέλω να τη δω από τα χεράκια σου!!
Πολλά φιλάκια.

painter είπε...

Τι ωραίαααααα... χωρίς πλάστη???
Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!
Καλό Μήνα Ελευθερία μου, μας έλειψες...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Τυροπιτούλα πεντανόστιμη στο πιτς φυτίλι!!
Καλό μήνα Ελευθερία μου!

Rena είπε...

Και δεν χρειάζεται και πλάστης!!!
Καλό Μήνα!

Εφη είπε...

Καλό μήνα!
Αυτό το φύλλο θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε! Το έχω δει στην τιβι ή από την Στέλλα Σπανού ή σε κάποια άλλη εκπομπή...προσπαθώ να θυμηθώ αλλά δεν...

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

καλό μήνα!!!!!!!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Ωραιότατη η τυρόποτα σου Ελευθερία! καλημερα :)

Betty's Cuisine είπε...

Αχα!
Πανέξυπνη πρόταση, με το φύλλο έχω ένα θέμα ακόμα!

donkey and the carrot είπε...

Dikaiologies telos! Ormame eleuthera!

Unknown είπε...

Πολύ ωραία ιδέα αυτή και για μένα την ακαμάτρα που δεν μπορώ ούτε ένα φύλλο να ανοίξω...Ευχαριστώ...

kiki είπε...

Εύκολη και γρήγορη λύση!

Ελευθερία είπε...

Ξανθή αν ηξερα να ανεβαζω βιντεο θα στο εδειχνα!!!!!

painter οταν την δοκιμασεις θελω.... να μου πεις πως σου φάνηκε

ΕΛΕΝΑ στο πιτσ φυτιλι δεν λες τιποτα

rena οπως τα λες!!!!!

εφη τηλεοραση δεν πολυ βλεπω οποτε δεν ξερω, εμενα μου την εδωσε η αδερφη μου, πιθανων να ειναι απο εκει

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ καλο μηνα και σε σενα

Afroditi πρεπει να την δοκιμασεις!!

Betty's Cuisine δοκιμασε την και θα με θυμηθεις, τερμα τα.. θεματα

donkey and the carrot οπως τα λες, περιμενω να μου πεις πως εγινε!!!

Eva Z. δεν εισαι ακαματρα που δεν ξερεις να ανοιγεις φυλλο, κανεις αλλα πραγματα. παντως ειναι πολυ ευκολη δοκιμασε την και θα τους καταπληξεις

kiki ειναι οντως πολυ ευκολη και πολυ γρηγορη, περιμενω να την δοκιμασεις και να μου πεις τη γνωμη σου

Βάσια είπε...

τι ειπες τωρα;
αυριο κιόλας .... ευχαριστουμε Ελ!!!!

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Unknown είπε...

Βρήκα το blog σου ψάχνωντας για συνταγες κολοκυθόπιτας και μου κέντρισε το ενδιαφέρον η ιδέα της πίτας δίχως φύλλο! Τη δοκίμασα και όλοι ξετρελάθηκαν! Την επόμενη φορά λεώ να βάλω λίγο αλάτι στη ζύμη γιατί επειδή το φοβήθηκα με τα τυριά δεν έβαλα καθόλου!

http://www.theodorajewellery.com