Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Λαγάνες εύκολες και γρήγορες (χωρίς πολύ ζύμωμα)




Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
2 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
600γρ νερό περίπου

σουσάμι για το πασπάλισμα


Εκτέλεση
  Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα  μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη. Αν η ζύμη μας δεν κολλάει στα χέρια θέλει λίγο νερό ακόμη, και αν είναι σαν χυλός θέλει λίγο αλεύρι ακόμη.
 Σκεπάζουμε το μπολ μας με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 10-12 ώρες. Κοιτάμε το μπολ να είναι τόσο μεγάλο ώστε να μπορέσει να χωρέσει η ζύμη μας μετά που θα έχει διπλασιαστεί.
 Αφού περάσουν οι ώρες, βάζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο μας και την ζύμη μας και την ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά. Να γίνει μια μεγάλη μαλακιά μπάλα. Την κόβουμε στα τέσσερα και φτιάχνουμε το κάθε κομμάτι μας μια μικρότερη μπάλα. Τέλος ανοίγουμε με έναν πλάστη στο σχήμα της λαγάνα  και βοηθάμε και λίγο με τα χέρια μας αν χρειαστεί. Βάζουμε λαδόκολλα στα δυο ταψιά του φούρνου και τοποθετούμε 2 λαγάνες στο κάθε ταψί, σε απόσταση γιατί θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν.
 Ανάβουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 50 βαθμούς και τοποθετούμε τα ταψιά μέσα για να φουσκώσουν. Όταν δούμε ότι φούσκωσαν βγάζουμε ένα-ένα τα ταψιά και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βρέχουμε τις λαγάνες με τα χέρια μας. Στη συνέχεια τις πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και τέλος κάνουμε τα γνωστά σε όλους δαχτυλάκια, τρυπούλες και τις φουρνιζουμε.
 Βάζουμε και τα δυο ταψιά στον φούρνο και τις ψήνουμε στον αέρα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Δεν ξεχνώ
 Μπορούμε να βάλουμε το αλεύρι μισό μισό με αλεύρι χωριάτικο για ψωμί (κίτρινο)
 Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε δυο μεγάλες, όσο το ταψί του φούρνου ή πολλές μικρές ατομικές.

 Εγώ κάνω την ζύμη στο μπολ του μίξερ και εκεί το αφήνω να φουσκώσει και εκεί το ξαναζυμωνω.
με αποτέλεσμα να μην λερώνω μπολ, πάγκο κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: