Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Μπατζινα (Βλάχικη πίτα χωρίς φύλλο)


Υλικά
2 φλιτζάνια γάλα (χλιαρό)
3 φλιτζάνια αλεύρι
2 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
300-350 τυρι φέτα (τριμμένη στο χέρι)
1 φακελάκι μαγιά
βούτυρο για το ταψί
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα λεκανακι βάζουμε γάλα με τα αυγά και το χτυπάμε λίγο με το σύρμα. Προσθέτουμε την μαγιά, το αλεύρι λίγο λίγο μέχρι να γίνει ένας ωραίος χυλός, μπορεί να μην το χρειαστεί όλο το αλεύρι.
Χωρίζουμε το τυρί στα 4, τα 3/4 τα βάζουμε μέσα στην ζύμη μας, και κρατάμε το άλλο 1/4 για το τέλος.
Βάζουμε λίγο αλάτι γιατί και η φέτα μας είναι αλμυρή από μόνη της, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε μαλάκα να παει παντού, να γίνει ένα.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρόγγυλο ταψί  και αδειάζουμε μέσα τον χυλό μας.
Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και να ψιλοφουσκωσει.
Πριν το φουρνίσουμε με ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγο γάλα στην επιφάνεια του χυλού και πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.


Δεν ξεχνώ
Αν  όταν το βαζουμε στο ταψί μας δεν φτάνει να παει παντού, το βοηθάμε με ένα κουτάλι από την ανάποδη. Δεν ανησυχούμε άλλωστε η πιτα μας πρέπει να γίνει λεπτή για να μπορέσει να ψηθεί.


Καλή επιτυχία

1 σχόλιο:

Ismini Vasileiou είπε...

Δοκίμασα πρώτη φορά να φτιάξω μπατζίνα και βγήκε πολύ νόστιμη. Το μόνο κακό είναι ότι δε μου φούσκωσε.Τί μπορεί να φταίει; Γενικά συνήθως παίρνω αυτή τη μπατζίνα που είναι έτοιμη για ψήσιμο και έτσι δε χρειάζεται να ταλαιπωρούμαι, είναι σα σπιτική https://xrisizimi.gr/proionta/mpatzina-me-tiri-kolokithi/ αλλά θέλω να μάθω να φτιάχνω κι εγώ. Ευχαριστλω!