Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

λαχανοσαρμάδες

και για να πρωτοτυπήσουμε είναι μαγειρεμένο με ντομάτα και όχι με αβγολέμονο
έχω ένα μικρο θέμα με το λεμόνι
λαχανοσαρμαδες


υλικά
1 μεγάλο λάχανο αφράτο
1 κιλό κιμά (250 χοιρινό-750 μοσχάρι)
1 φλιτζάνι ρύζι
2 κρεμμύδια
1 ντομάτα σε κύβους
1 φλιτζάνι λάδι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ρίγανη
αλάτι,πιπέρι

1 φλιτζάνι σάλτσα
1 φλιτζάνι νερό ζεστό
δαφνόφυλλα
μπαχάρι

εκτέλεση
αφού πρώτα κόψουμε γύρο από το κοτσάνι με ένα μεγάλο μαχαίρι σε κύκλο σε 5-6 σημεία
το βουτάμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει με το κοτσάνι προς τα κάτω
σιγά-σιγά τα φύλλα μαλακώνουν και τα βγάζουμε ένα-ένα και τα βάζουμε ανοιχτά σε μια στρόγγυλη πιατέλα
εντομεταξυ σε μια λεκανιτσα αναμειγνύουμε τον κιμά με το ρύζι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, την ντομάτα, το μαϊντανό, το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι
παίρνουμε ένα φύλλο λάχανο, κόβουμε το κοτσάνι,βάζουμε λίγο από το μείγμα του κιμά και το τυλίγουμε, όχι πολύ σφιχτά για να φουσκώσει το ρύζι
τα βάζουμε σε μια πιατέλα με τη σειρά που τα τυλίγουμε οπότε τα τελευταία είναι και τα μεγαλύτερα
σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα κοτσάνια που κόψαμε κάτω στον πάτο της κατσαρόλας και όσα φύλλα δεν ήταν για τύλιγμα
από πάνω αρχίζουμε και βάζουμε τους σαρμάδες με τη σειρά έτσι ώστε να μην αφήνουμε κενά
αφού τα βάλουμε όλα στην κατσαρόλα ρίχνουμε από πάνω το νερό, το λάδι και τη σάλτσα αφού πρώτα την αλατίσουμε λίγο, λίγα δαφνόφυλλα, και μερικά μπαχαρικά
κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά να ανακατευτούν τα υγρά και κοιτάμε να είναι σκεπασμένα τα σαρμαδακια, αλλιώς προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
βάζουμε ένα ρηχό πιάτο ανάποδα και από πάνω κάτι βαρύ να μην το αφήσει να (χορεύει)
και ανοίξουν τα σαρμαδακια μας
εγώ έχω και μια μεγάλη πλακέ πέτρα γι αυτή τη δουλειά
τα αφήνουμε να σιγοβραζόσουν για μια ώρα περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία, ενώ ελέγχουμε
και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό
οτανειναι έτοιμα κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε να κάτσει κανα μισάωρο να πιουν τα υγρα τους και σερβίρουμε

δεν ξεχνώ
τη συνταγή αυτή την πήρα από τη θεία μου τη Μαρίκα, οικογενειακή συνταγή και πάνω απ όλα χωρίς αυγολέμονο!!!!!!

καλή όρεξη

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

τούρτα Ντόρα


τούρτα Μαρία 2008

υλικά

3 παντεσπάνι 30x40 παντεσπανι
3 τεμ φυτική κρέμα γάλακτος torre
2 βάζα nutella
2 συσκευασίες πουράκια
Ντόρα παιχνίδι για στόλισμα

σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι ζάχαρη

εκτέλεση
ξεκινάμε κάνοντας το σιρόπι για να κρυώνει
βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρολάκι να βράσει για 4 λεπτά
κάνουμε τρία παντεσπάνι 30x40 και τα σκεπάζουμε με πετσέτα να κρυώσουν
με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το πάνω
το βάζουμε πάνω στη βάση που θα στήσουμε την τούρτα
και το σιροπιάζουμε με ένα κουτάλι ή ψεκαστήρα να παει παντού
με μια σπάτουλα απλώνουμε μια λεπτή στρώση nutella
χτυπάμε στο πολυμιξερ την κρέμα γάλακτος
μόλις δέσει προσθέτουμε 2-3 κουταλιές σούπας νουτελα
και το χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα (προσοχή μην παραχτυπηθει η σαντιγί και κόψει)
την απλώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι
από πάνω βάζουμε το άλλο παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε, λίγη nutalla, σαντιγί
και ξανά παντεσπάνι, σιρόπι, nutella και λίγη σαντιγί (λευκή, σκέτη) επάνω και γύρο γύρο να πάρει σχήμα
την τούρτα την βάζουμε στην κατάψυξη να δέσει και
βάφουμε την υπόλοιπη σαντιγί με χρώμα ζαχαροπλαστικής πράσινη και τη βάζουμε στο ψυγείο
με λίγες σταγόνες χρώμα βάφουμε ένα σακουλάκι ινδοκαρυδο και το απλώνουμε σε λαδόκολλα στο φούρνο στον αέρα στους 100 να στεγνώσει
εντωμεταξυ κόβουμε τα πουράκια στο ύψος της τούρτας
βάζουμε γύρο γύρο μια γενναία δόση χρωματιστή σαντιγί για να κολλήσω τα πουράκια
πασπαλίζω από πάνω με το ινδοκαρυδο,
κάνουμε ροζέτες με το κορνε γύρο γύρο με την πράσινη σαντιγί
και τέλος βάζουμε τα παιχνίδια , τα κεριά και στο ψυγείο μέχρι να την κόψουμε

δεν ξεχνώ
για να μην λερώσω την βάση χαρτόνι, βάζω λίγο μεμβράνη ή λαδόκολλα περιμετρικά, και το αφαιρώ στο τέλος

καλή όρεξη

παντεσπάνι

μια και την πρώτη μου τούρτα την έκανα με τη φίλη μου TraGa από την Κύπρο, δίκη της είναι και η συνταγή από το παντεσπάνι

τούρτα Μαρία 2008

υλικά
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα φαρίνα
1 κούπα ζάχαρη
1-2 βανίλιες

εκτέλεση
χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν, εντωμεταξύ κοσκινίζουμε δυο φορές το αλεύρι
προσθέτουμε το χτυπημένο μείγμα στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα
βάζουμε στο ταψί μας λαδόκολλα, το μείγμα, και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά
όταν κρυώσει το ξεφορμάρουμε

δεν ξεχνώ
αν θέλουμε να κάνουμε το παντεσπάνι μας σοκολατένιο βγάζουμε 2 κουταλιές αλεύρι και βάζουμε 2 κουταλιές κακάο πριν το κοσκίνισμα
πριν το χρησιμοποιήσουμε αφαιρούμε το πάνω μέρος (κόρα) με ένα κοφτερό μαχαίρι για να γίνει επίπεδο και να σιροπιαστεί και καλύτερα
αυτή η δόση κάνει ένα παντεσπάνι 30x40 για μια τούρτα θα κάνουμε διπλή ή τριπλή δόση ανάλογα με το πόσα παντεσπάνι θέλουμε

καλή όρεξη

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

η σαλάτα της Barbie


κοκκινο λαχανο με μαγιονεζα

υλικά

κόκκινο λάχανο
μαγιονέζα
αλάτι

εκτέλεση
κόβουμε το λάχανο λεπτά για σαλάτα
το αλατίζουμε, το ψιλοτρίβομαι
βάζουμε μια κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
ανακατεύουμε και σερβίρουμε

δεν ξεχνώ
μια σαλάτα που δεν την πιάνει το μάτι σου, όποιος όμως τη δοκίμασε δεν την αλλάζει
είναι της φίλης μου της Βάνας, και τη βρήκα σε ένα σάιτ μαγειρικής εκεί έγραφε σαν barbie εξου και το όνομα

καλή όρεξη

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

γεμιστά φούρνου ορφανά






υλικά
10 πιπεριές για γέμισμα
5 ντομάτες για γέμισμα
3-4 πατάτες για τα κενά
20 κουταλιές σούπας ρύζι
1 κρεμμύδι σε κύβους και 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
ή 2 μέτρια κρεμμύδια σε κύβους
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
δυόσμος

προαιρετικά
μπορούμε να τρίψουμε ένα-δυο καρότα

εκτέλεση
πλένουμε και καθαρίζουμε τις πιπεριές, αδειάζουμε τις ντομάτες και κόβουμε τις πατάτες σε ροδέλες
τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το ρύζι
προσθέτουμε την καρδία της ντομάτας αφού πρώτα την έχουμε περάσει από το μουλτι
αλάτι, πιπέρι, λίγο ρίγανη, μπόλικο δυόσμος το μαϊντανό, λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 10 λεπτά στο περίπου.
το ελέγχουμε να μην σωθεί το νερό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε
γεμίζουμε τις πιπεριές και τις κλείνουμε με το καπάκι τους, τις ντομάτες και στα κενά γεμίζουμε με τις πατάτες τις οποίες τις έχουμε αλατοπιπερώσει από πριν
περιχύνουμε με λίγο λάδι και αλατίζουμε λίγο από πάνω
προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και κλείνουμε με αλουμινόχαρτο
ψήνουμε σε προπερασμένο φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις για 1/2 ώρα με 45 λεπτά
τσεκάρουμε να μαλάκωσαν οι πατάτες και το ψήνουμε ξεσκέπαστο τώρα μέχρι να πάρει χρώμα
σερβίρετε ζεστό ή και κρύο συνοδευόμενο εξίσου καλά από τυρί (φέτα) ή γιαούρτι

δεν ξεχνώ
τη συνταγή αυτή την πήρα από την πεθερά μου και ... την έκανα στα μέτρα μου

καλή όρεξη

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

ο κορμός της Όλγας

ο μόνος κορμός με κουβερτούρα!!!
ο κορμός της Όλγας


υλικά
2 πακέτα πτι μπερ
170γρ Βιτάμ πλάκα
400 γρ κουβερτούρα
1 αυγό
1-2 κουταλιές άχνη
λίγο γάλα

εκτέλεση
βάζω να λιώσει το βούτυρο σε ένα μικρο κατσαρολάκι
σπάω τα μπισκότα στα τέσσερα και τα ραντίζω με λίγο γάλα και τα ανακατεύω
περιχύνω με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύω
βάζω στο κατσαρολάκι την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια να λιώσει
σπάω ένα αυγό το χτυπάω και τα προσθέτω και αυτό στα μπισκότα
τέλος προσθέτω την άχνη στην κουβερτούρα, ανακατεύω να λιώσει και προσθέτω και την κουβερτούρα στα μπισκότα
ανακατεύω καλά να γίνουν ένα
το βάζω σε λαδόκολλα του δίνω σχήμα και το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει

δεν ξεχνώ
αν μας αρέσει πιο γλυκό βάζουμε λίγο άχνη παραπάνω, το ίδιο και με τη σοκολάτα, μπορούμε να βάλουμε λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με τα γούστα μας.επίσης μπορούμε να βάλουμε και λίγο λικέρ ή κονιάκ για άρωμα.
την συνταγή αυτή την πήρα από τη φίλη μου Όλγα, εξου και το όνομα

καλή όρεξη

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ρεβίθια σούπα


ρεβίθια σούπα
υλικά
1/2 πακέτο ρεβίθια αποφλοιωμένα
1 κρεμμύδι στο μουλτι
1 σκελίδα σκόρδο στο μουλτι
1 δαφνόφυλλο
1/2 κούπα σάλτσα ντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

εκτέλεση
βάζουμε τα ρεβίθια στην χύτρα να βράσουν, χωρίς να κλείσουμε το καπάκι, και να τα ξαφρίσουμε.
προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το δαφνόφυλλο και τη σάλτσα, την κλείνουμε και τα βράζουμε για 5 λεπτά.
ανοίγουμε και βάζουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι, αν χρειαστεί και λίγο νερό ακόμα και τα αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις ακόμα
κλείνουμε το μάτι και σερβίρουμε

δεν ξεχνώ
τα αποφλοιωμένα ρεβίθια που παίρνω είναι 3 άλφα, και αν τα βράσουμε παραπάνω θα γίνουν... πουρές.
δεν θέλουν ούτε σόδα, ούτε μούλιασμα από πριν, τα λατρεύω!!!!!

καλή όρεξη

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

χοιρινό κότσι μαριναρισμένο


δεν περνά απαρατήρητο

χοιρινο κοτσι μαριναρισμενο

υλικά

2 χοιρινά κότσια
1 κουτάκι μπύρα
1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κρεμμύδι στα τέσσερα
3 σκελίδες σκόρδο
3 δαφνόφυλλο
2-3 καρότα
1-2 πράσινες πιπεριές σε λωρίδες
1 κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
1 κίτρινη πιπεριά σε λωρίδες
μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο

εκτέλεση
αλατοπιπερώνουμε το κάθε κότσι χωριστά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα λαχανικά
τα πασαλείβουμαι με μπόλικη μουστάρδα και τα πασπαλίζουμε με ρίγανη
βάζουμε όλα τα υλικά στη γάστρα μαζί με τα κότσια και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες
μετά τις 12 ώρες τα βάζω στο γκριλ να ροδίσει και να κάνει κρούστα γύρο-γύρο
τα βάζω στη γάστρα μαζί με τη μαρινάτα και το ψήνω σε μέτριο φούρνο για καμιά ώρα, μετά τον χαμηλώνω στους 150 για άλλες δυο ώρες περίπου
ανα μισαωρο τα γυρνάω μέσα στη γάστρα, τα πάνω κάτω
όταν ψηθεί το σερβίρω με τη μαρινάτα του όπως έχει ή λιώνω τα λαχανικά στο μούλτι και το χρησιμοποιώ σαν σάλτσα

δεν ξεχνώ
με την ίδια μαρινάτα μπορώ να μαρινάρω και χοιρομέρι
την συνταγή αυτή μου την έδωσε η φίλη μου η Λίνα, φοβερή μαγείρισσα, και που να δοκιμάσετε το ριζότο της με φιδές που το συνόδευε

καλή όρεξη

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

πυργάκια μελιτζάνας στο φούρνο


πυργάκια μελιτζάνας στο φούρνο
υλικά
5 μελιτζάνες σε ροδέλες
5 ντομάτες ώριμες για σάλτσα κομμένες σε κύβους
2 ντομάτες σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 τυρί (φέτα)
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο

εκτέλεση
αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε στην άκρη να ξεπικρίζουν και ετοιμάζουμε τη σάλτσα
τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο
προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό, αλάτι πιπέρι και το αφήνω να πάρει μια βράσει
στύβω τις μελιτζάνες με τα χέρια μου, να φύγει το νερό και τις στρώνω σε λαδωμένο ταψί
τις αλείφω από πάνω με πινέλο με ελαιόλαδο και τις ψήνω στο γκριλ 15-20 λεπτά
αφού έχω έτοιμη τη σάλτσα και τις μελιτζάνες στήνω τα πυργάκια μου ένα-ένα
παίρνω ένα βαθύ ταψί ή πυρέξ και βάζω λίγη σάλτσα κάτω, από πάνω μελιτζάνα, μια κουταλιά της σούπας σάλτσα, ξανά μελιτζάνα, σάλτσα, μια φέτα ντομάτα, τυρί και λίγο μαϊντανό από πάνω
το φουρνίζω σε προπερασμένο φούρνο στους 180-200 μέχρι να πάρει χρώμα 15-20 λεπτά

δεν ξεχνώ
σερβίρετε εξίσου καλά και ζεστό και κρύο,
μην τα κάνετε πολύ ψηλά τα πυργάκια δυσκολεύεται αυτούς που θα τα φάνε


καλή όρεξη

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

βίδες με κιμά


βίδες με κιμά

υλικά
1 πακέτο ζυμαρικά βίδες
500 κιλό κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 κούπες σάλτα ντομάτας
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
ελαιόλαδο

εκτέλεση
τρίβουμε το κρεμμύδι στο μουλτι και το βάζουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι
ανακατεύουμε με τον κιμά, να παει παντού
το τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας να μην κολλήσει
όταν αλλάξει όλος ο κιμάς χρώμα ρίχνουμε τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει
σε άλλη κατσαρόλα δίπλα βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (αλ τεντε)
μόλις τα σουρώσουμε τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ρίχνουμε από πανω τον έτοιμο κιμά και ανακατεύουμε καλά
το αφήνουμε κάνα πεντάλεπτο να ενωθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε ζεστά
συνοδεύουμε με τυρί (φέτα) ή τριμμένο κασέρι

δεν ξεχνώ
έτσι ο κιμάς δεν πέφτει κάτω κάτω στο πιάτο και τα παιδιά δεν τρώνε σκέτα μακαρόνια
άσε που τα ζυμαρικά πίνουν όλο το ζουμάκι και δεν έχει έξτρα λάδια

καλή όρεξη





Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

φιλιά σοκολάτας

κάτι ανάμεσα από τρουφακια και coocies σοκολάτας

φιλιά σοκολάτας

υλικά
210 γρ φαρίνα
65 γρ. Βιτάμ
225 γρ κουβερτούρα
100γρ ζάχαρη κρυσταλλική
2 αυγά
1 βανίλια
1/2 κουτ γλυκού αλάτι
άχνη ζάχαρη για την επικάλυψη

εκτέλεση
λιώνουμε το Βιτάμ μαζί με την κουβερτούρα
μόλις αρχίσει να λιώνει το κατεβάζουμε από το μάτι και το ανακατεύουμε συνέχεια
εντομεταξυ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, τη βανίλια, και το αλάτι
αφού κρυώσει λίγο προσθετουμε το μείγμα της σοκολάτας
και τέλος το αλεύρι
το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά
σε ένα μεγάλο τάπερ βάζουμε την άχνη ζάχαρη
παίρνουμε το μείγμα από το ψυγείο με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε κομμάτια του μίγματος και το πλάθουμε σαν μικρά τρουφακια
τα βάζουμε μέσα στο ταπερ με την άχνη ζάχαρη και κουνώντας το, τυλίγονται με άχνη
τις βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 170-180 για 8-12 λεπτά
αν ψηθούν παραπάνω θα ξεραθούν

δεν ξεχνώ

η συνταγή είναι από της συνταγές της παρέας και συγκεκριμένα από την sidarieva
όσοι τα δοκίμασαν ήθελαν κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο

καλή όρεξη