και για να πρωτοτυπήσουμε είναι μαγειρεμένο με ντομάτα και όχι με αβγολέμονο
έχω ένα μικρο θέμα με το λεμόνι
υλικά
1 μεγάλο λάχανο αφράτο
1 κιλό κιμά (250 χοιρινό-750 μοσχάρι)
1 φλιτζάνι ρύζι
2 κρεμμύδια
1 ντομάτα σε κύβους
1 φλιτζάνι λάδι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ρίγανη
αλάτι,πιπέρι
1 φλιτζάνι σάλτσα
1 φλιτζάνι νερό ζεστό
δαφνόφυλλα
μπαχάρι
εκτέλεση
αφού πρώτα κόψουμε γύρο από το κοτσάνι με ένα μεγάλο μαχαίρι σε κύκλο σε 5-6 σημεία
το βουτάμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει με το κοτσάνι προς τα κάτω
σιγά-σιγά τα φύλλα μαλακώνουν και τα βγάζουμε ένα-ένα και τα βάζουμε ανοιχτά σε μια στρόγγυλη πιατέλα
εντομεταξυ σε μια λεκανιτσα αναμειγνύουμε τον κιμά με το ρύζι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, την ντομάτα, το μαϊντανό, το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι
παίρνουμε ένα φύλλο λάχανο, κόβουμε το κοτσάνι,βάζουμε λίγο από το μείγμα του κιμά και το τυλίγουμε, όχι πολύ σφιχτά για να φουσκώσει το ρύζι
τα βάζουμε σε μια πιατέλα με τη σειρά που τα τυλίγουμε οπότε τα τελευταία είναι και τα μεγαλύτερα
σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα κοτσάνια που κόψαμε κάτω στον πάτο της κατσαρόλας και όσα φύλλα δεν ήταν για τύλιγμα
από πάνω αρχίζουμε και βάζουμε τους σαρμάδες με τη σειρά έτσι ώστε να μην αφήνουμε κενά
αφού τα βάλουμε όλα στην κατσαρόλα ρίχνουμε από πάνω το νερό, το λάδι και τη σάλτσα αφού πρώτα την αλατίσουμε λίγο, λίγα δαφνόφυλλα, και μερικά μπαχαρικά
κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά να ανακατευτούν τα υγρά και κοιτάμε να είναι σκεπασμένα τα σαρμαδακια, αλλιώς προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
βάζουμε ένα ρηχό πιάτο ανάποδα και από πάνω κάτι βαρύ να μην το αφήσει να (χορεύει)
και ανοίξουν τα σαρμαδακια μας
εγώ έχω και μια μεγάλη πλακέ πέτρα γι αυτή τη δουλειά
τα αφήνουμε να σιγοβραζόσουν για μια ώρα περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία, ενώ ελέγχουμε
και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό
οτανειναι έτοιμα κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε να κάτσει κανα μισάωρο να πιουν τα υγρα τους και σερβίρουμε
δεν ξεχνώ
τη συνταγή αυτή την πήρα από τη θεία μου τη Μαρίκα, οικογενειακή συνταγή και πάνω απ όλα χωρίς αυγολέμονο!!!!!!
καλή όρεξη
έχω ένα μικρο θέμα με το λεμόνι
υλικά
1 μεγάλο λάχανο αφράτο
1 κιλό κιμά (250 χοιρινό-750 μοσχάρι)
1 φλιτζάνι ρύζι
2 κρεμμύδια
1 ντομάτα σε κύβους
1 φλιτζάνι λάδι
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ρίγανη
αλάτι,πιπέρι
1 φλιτζάνι σάλτσα
1 φλιτζάνι νερό ζεστό
δαφνόφυλλα
μπαχάρι
εκτέλεση
αφού πρώτα κόψουμε γύρο από το κοτσάνι με ένα μεγάλο μαχαίρι σε κύκλο σε 5-6 σημεία
το βουτάμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει με το κοτσάνι προς τα κάτω
σιγά-σιγά τα φύλλα μαλακώνουν και τα βγάζουμε ένα-ένα και τα βάζουμε ανοιχτά σε μια στρόγγυλη πιατέλα
εντομεταξυ σε μια λεκανιτσα αναμειγνύουμε τον κιμά με το ρύζι, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, την ντομάτα, το μαϊντανό, το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι
παίρνουμε ένα φύλλο λάχανο, κόβουμε το κοτσάνι,βάζουμε λίγο από το μείγμα του κιμά και το τυλίγουμε, όχι πολύ σφιχτά για να φουσκώσει το ρύζι
τα βάζουμε σε μια πιατέλα με τη σειρά που τα τυλίγουμε οπότε τα τελευταία είναι και τα μεγαλύτερα
σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα κοτσάνια που κόψαμε κάτω στον πάτο της κατσαρόλας και όσα φύλλα δεν ήταν για τύλιγμα
από πάνω αρχίζουμε και βάζουμε τους σαρμάδες με τη σειρά έτσι ώστε να μην αφήνουμε κενά
αφού τα βάλουμε όλα στην κατσαρόλα ρίχνουμε από πάνω το νερό, το λάδι και τη σάλτσα αφού πρώτα την αλατίσουμε λίγο, λίγα δαφνόφυλλα, και μερικά μπαχαρικά
κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά να ανακατευτούν τα υγρά και κοιτάμε να είναι σκεπασμένα τα σαρμαδακια, αλλιώς προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
βάζουμε ένα ρηχό πιάτο ανάποδα και από πάνω κάτι βαρύ να μην το αφήσει να (χορεύει)
και ανοίξουν τα σαρμαδακια μας
εγώ έχω και μια μεγάλη πλακέ πέτρα γι αυτή τη δουλειά
τα αφήνουμε να σιγοβραζόσουν για μια ώρα περίπου σε χαμηλή θερμοκρασία, ενώ ελέγχουμε
και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό
οτανειναι έτοιμα κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε να κάτσει κανα μισάωρο να πιουν τα υγρα τους και σερβίρουμε
δεν ξεχνώ
τη συνταγή αυτή την πήρα από τη θεία μου τη Μαρίκα, οικογενειακή συνταγή και πάνω απ όλα χωρίς αυγολέμονο!!!!!!
καλή όρεξη